Ugrás a tartalomhoz

A muffin-titok

Közzétéve itt: Sütemények, torták, finomságok


Ez az a süti, amit évek óta rendszeresen, nagy mennyiségben sütök (egyszerre legalább 24 db a családi igény, ami el is fogy legkésőbb másnap reggelire), de kizárólag a férjemnek és a lányaimnak, meg néha a munkatársaimnak és a szüleimnek. Ugyanis annyira egyszerű elkészíteni, hogy nem volt merszem vendégeknek is tálalni, nehogy rosszat gondoljanak rólam más háziasszonyok. De pár hónapja “lebuktam”, mert nem számítottam vendégekre, és alapelvem, ha valaki jön hozzánk, legyen friss süti is, ezért nem volt jobb ötletem, mint összedobni egy gyors muffint. Nagy sikere volt, és éppen az egyik sógornőm előtt, akire nagyon felnézek és tőle tudtam meg, hogy muffint sütni nem tud mindenki! Rengeteg recept kering a neten, nekem viszont egészen véletlenül a legjobb akadt a kezembe és évek óta csak ezt sütöm, mert már elsőre bevált. Ez az a süti, amit kezdők sem ronthatnak el, aminek olyan sokrétűen cserélgethetőek és kombinálhatóak az összetevői, hogy üres hűtő vagy kamra mellett is mindig lehet találni hozzá alapanyagot és ha valaki szeret kísérletezgetni, akár évekig is sütögetheti úgy, hogy nem készít kétszer ugyanolyat. ( Őszintén szólva a kísérletezgetéssel még nem jutottam messzire, mert a család egyelőre nem tud betelni az egyszerű vaníliás-mazsolás/csokichips-es/vanília-/csokipudinggal töltött verziókkal. Nekem mondjuk a darált diós a kedvencem. )
A legtöbben egyébként éppen azért dicsérik ezt a receptet, mert a süti nem száraz és nem túl édes, ellenben könnyű. lyukacsos a tésztája, lágyan harmonikus az íze, nagyon szép, klasszikus az alakja mindenféle díszítés vagy krém nélkül is. 

Hozzávalók:


  • 250 g liszt
  • 125 g cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2,5 tk sütőpor
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 0,8 dl olaj
  • 250 ml natúr joghurt
  • kb. 50 g csokichips

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180C fokra. A muffin sütő tepsiben kibéleljük a mélyedéseket (papírkapszlival vagy szilikonformával). Előkészítünk: két tálat, két evőkanalat, egy teáskanalat, egy folyadék mérő poharat és egy konyhamérleget, valamint természetesen az alapanyagokat is. 

Az egyik tálba kimérjük a száraz alapanyagokat és jól összekeverjük, a másikban pedig a nedveseket.
Tipp: először mindig az olajat szoktam mérni, csak eztán a joghurtot, mert így könnyen kicsúszik a mérőpohárból az összes. 



Ezután hozzá öntjük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és jól elkeverjük, de nem sokáig, éppen csak addig, míg mindenhol átnedvesedik.
Amilyen gyorsan csak lehet, megtöltjük a tepsi mélyedéseit (mindegyiket kb. harmadáig, vagyis 1-1,5 evőkanálnyi tésztát teszünk egybe), mert ekkor már elkezd dolgozni a szódabikarbóna. Nem szabad állni hagyni, hamar a sütőbe tesszük. 
Kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sül. Ekkor kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni.

Tippek:


Variálható alaprecept édes muffinokhoz:

  • 250 g liszt
  • 100 g cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl joghurt
  • 0,75 dl olaj
  • tetszés szerint: 250 g gyümölcs (friss/felengedés nélküli fagyasztott/lecsepegtetett befőtt)

Variálható alaprecept sós muffinokhoz:

  • 250 g liszt
  • 1 tk só
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl joghurt
  • 0,75 dl olaj
  • ízlés szerint zöldfűszerek
  • tetszés szerint: 200 g kockára vágott sonka/sajt/párolt zöldség/stb
Tipp: amennyiben teljes kiőrlésű lisztből készítjük, érdemes a liszt 1/3-1/2 részét túróval helyettesíteni, így nem lesz tömör a tészta.

Alapanyag-helyettesítési lehetőségek:

Kelesztőszerek: sütőpor, ha savanyított tejterméket használunk, mindig adjunk hozzá szódabikarbónát is!
Tejtermékek: a legjobb a natúr joghurt, de helyettesíthető: kefirrel, tejföllel, ecettel vagy citromlével savanyított tejjel, íróval vagy ízesített joghurttal (utóbbi esetben kevesebb cukor szükséges
Zöldség: apróra vágott cukkíni, gomba, paprika, párolt zöldségek, lecsepegtetett konzerv kukorica, zöldborsó stb.
Tojás: egy egész tojás helyett használhatunk 2 db tojásfehérjét is vagy 0,8 dl rostos almalevet.
Cukor: helyettesíthető barna vagy nádcukorral, mézzel (ezekből több kell bele), fruktózzal (ebből kevesebb), juharsziruppal/szörppel, alma/körte sziruppal. Édesítőszerrel nem helyettesíthető, mert nincs elég térfogata
Fűszerek: évszaktól függően: vanília, (cukrozott) citrom/narancshéj, menta, citromfű, keserűmandula olaj, gyömbér, kardamon, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, mézeskalács fűszerkeverék, fahéj stb.
Zsiradék: a 80 ml finomított olajat (legjobb a repce) helyettesíthetünk 125 g puha/olvadt vajjal vagy margarinnal
Diófélék: (a teljesség igénye nélkül) dió, mogyoró, kesúdió, mandula, pisztácia, fenyőmag, szezámmag, tökmag, darált mák stb.
Kekszek: szétmorzsolt kekszfélék, babapiskóta, kétszersült (ekkor csökkentsük a liszt mennyiségét!)
Liszt: helyettesíthető teljes kiőrlésű liszttel (ekkor kb. fél decivel több folyadék szükséges), vagy a fehér liszt fele helyettesíthető kekszmorzsával/darált dióval
Gyümölcsök: friss idénygyümölcsök, felengedés nélküli fagyasztott gyümölcs, 1 órára beáztatott (majd lecsepegetett) aszalt gyümölcs, lecsepegtetett konzerv/befőtt, rebarbara stb.
Csokoládé: fehér/tej/étcsoki, morzsolva, aprítva vagy csokichips-ként

Díszítési lehetőségek:

Bár a muffonok ízvilágát szinte végtelenül lehet variálgatni, díszítésük változatosságában már tényleg csak a képzelet szabhat határt! Nem is törekszem teljességre az alábbi kis összefoglalóban, inkább csak a fantáziátokat szeretném beindítani vele.

Díszítőanyagok:

Cukorgyöngy, cukordara: szerencsére már itthon is elérhető áron, egyre több helyen kaphatóak
Csokoládé: fehér/ét/tej reszelve, tördelve vagy daraként, külön vagy vegyesen, csokiszívek, -levelek,-virágok stb.
Citrushéj: reszelve vagy kacskaringósra vágva citromról, narancsról
Cukortoll: színes/egyszínű, felirat vagy rajz stb.
Ételszínezék: természetes/mesterséges, zselé/por/folyadék, színezhető vele a tészta és a máz is, tarka vagy egyszínű
Marcipán vagy fondant minta, figura, formácska, egyszínű vagy színes

Mázak, krémek és szirupok:

Tejszínes
Cukormázas
Lekváros
Csokis
Natúr: 2 dl habtejszínt 2-3 ek. porcukorral habbá verünk
Ízes: 200g porcukrot 2-3 ek citrom/narancs/meggylével/rummal/likőrrel keverjük ki
Kerülhet magában a muffinra, ekkor szép fényes lesz. Kerülhet máz alá, ettől sima lesz a felülete
Táblás csokit feldarabolunk, gőz felett felolvasztjuk és kevés olajjal elkeverjük, így fényes lesz
Fahéjas: 2 dl tejszínt 1 cs. vaníliás cukorral és ¼ tk fahéjjal habbá verünk
Színes: 200g porcukrot 2-3 ek vízzel és pár csepp ételszínezékkel keverünk el. Lehet likőrrel is: Blue Curacao (kék), Cassis (rózsaszín) mentalikőr (zöld)
Nem darabos lekvárt/passzírozva/gyümölcszseléként felmelegítünk és belemártjuk a még meleg muffint (barack/meggy/málna/borzselé stb.)
Vagy: 1 tojást elkeverünk 1 ek porcukorral és 1 ek natúr kakaóporral. 25 g kókuszzsírt megolvasztunk, és összekeverjük a tojásos keverékkel.
Csokis: 50 g széttört étcsokit 2 dl tejszínben felolvasztunk, egy éjszakára hidegre tesszük és másnap felverjük
Tarkabarka: a még nedves cukormázra szórunk díszítő anyagokat (szórócukor, cukorgyöngy, aprított pisztácia stb.), vagy cukortollal írunk rá
Alkoholos: 1-2 ek. barack/narancslikőrrel bolondítjuk meg a lekvárt
Más, nedves mázat csokidarával vagy –drazséval megszórunk (lehet színes/egyszínű)
Kávés: 2 tk instant kávét 3 ek forró vízben feloldunk, lehűtjük. 2 dl tejszínt habbá verünk és belekanalazzuk a kávét
Csini: a még nedves mázba citrushéj csíkokat/apró, kockára vágott kandírozott gyümölcsöt szórunk
Szirupos
Tortabevonós
Morzsás
Fondant
Marcipán
Krémes
Sziruppal jól átitatva a muffinok különösen zamatosak lesznek.
200 g tortabevonóból mázat készítünk és vagy leöntjük, vagy belemártjuk a lekvárral megkent muffinokat.
70g lisztet, ½ tk fahéjat, 50g cukrot és 60g vajat morzsás tésztává gyúrunk, megszórjuk vele a muffinokat és így sütjük meg.
Készen vásárolt vagy házilag készített fondant-nal vonjuk be a meleg, lekvárral megkent sütiket. Mintát is szaggathatunk belőle és színezhetjük is.
100g átszitált porcukorral  200g nyers marcipánmasszát gyúrunk össze, kinyújtjuk és mintákat szaggatunk belőle vagy egészben takarjuk be vele a muffinokat. Színezhetjük is.  
Csokis-mogyorós: 150g krémsajtot 2 ek mogyorókrémmel, 2 ek apróra vágott csokival, 1 ek porcukorral, 2 ek csokilikőrrel és 2 ek lágy vajjal simára keverünk (megszórhatjuk mogyorós grillázzsal is)
Narancsszirup: 2dl frissen facsart narancslevet 130g cukorral felforralunk, fedő nélkül 10-15 perc alatt sűrűre főzzük. Ízesíthetjük fahéjjal/szegfűszeggel. Hagyjuk kihűlni, majd a muffinokat fogpiszkálóval több helyen megszurkáljuk és átitatjuk a sziruppal.
Gyümölcsös mascarpone-krém: 200g mascarpone-t 3 ek porcukorral, 1 cs. vaníliáas cukorral (vagy vaníliarúd kikapart belsejével) és 5 ek gyümölcspürével keverünk el.
Egyéb lehetőségek átitatáshoz: vanília-, mogyoró-, kókusz szirup, kávé, gyümölcspálinka/likőr, rum, konyak, amarettó stb.
Zöldfűszeres túró: 250g túrót 3 ek tejföllel, 1 tk mustárral és 3-3 ek apróra vágott petrezselyemmel, kaporral és bazsalikommal összekeverünk, sózzuk és borsozzuk.

Öntetek és mártogatók

Gyümölcsszósz
Alkoholos tejszín
Pikáns túrókrém
Avokádókrém
150g mirelit/konzerv/fagyasztott
gyümölcsöt pürésítünk, édesítjük, majd 2-3 ek keményítőt ugyanennyi hideg vízben (vagy gyümölcslében/alkoholos italban) jól elkeverünk és a gyümölcspüréhez adjuk, csomómentesre keverjük és elzárjuk a lángot alatta. Hidegen és melegen is tálalhatjuk a muffinok mellé.
2 dl tejszínt kemény habbá verünk. Belekeverünk 3-4 ek. porcukrot és 1-2 ek. likőrt (pl. kókusz-/csoki-/vanília). Tálkában, kókuszreszelékkel/aprított mogyoróval stb. megszórva tálaljuk.
250g túrót kikeverünk 3-4 ek tejjel/tejszínnel/majonézzel/kevés szója- vagy tabasco szósszal. Ízlés szerint adhatunk hozzá 100 g:
·         reszelt sajtot (pl. parmezán)
·         felcsíkozott sonkát
·         apró tengergyümölcseit
·         tonhalat
·         felkockázott zöldséget
·         zöldfűszereket
·         olívabogyót
Mindezt simára keverjük. Rákenhetjük a muffinokra vagy kissé több folyadékkal elkeverve öntetként tálalhatjuk.
2 db érett avokádót 2 ek citromlével pürésítünk. 250g túrót és 4 ek tejet keverünk bele. Fokhagymás sóval/tabasco-val bolondítjuk.
A táblázatokat magam készítettem. 
Forrás: Jutta Reinz: Még több muffin (2002., Holló és Társa Kiadó)
            Radu Spaeth: 1 forma-50 muffin (2004., Holló és Társa Kiadó)


Kapcsolódó bejegyzések



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.