![Klasszikus virág alakú linzer](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/12/20161204_133506-e1480932101972-300x275.jpg)
Ezt a receptet feltétlen meg kell Veletek osztanom! Köszönet Eve and Apple-nek érte! Ha rákattintatok a forrásra, további háromféle variációját találhatjátok meg ugyanennek a tésztának, különböző ízesítéssel és formában (a klasszikus virág alakú linzer mellett Ischler, mogyorós karácsonyi keksz és mákos csók), így karácsonykor könnyedén elbűvölhetitek vendégeiteket és családtagjaitokat a sokféle, ínycsiklandó és látványos aprósütivel 🙂
Azt még el kell mondanom, hogy olyan régóta nem láttam és sütöttem linzert, hogy elfelejtettem, hogy’ néz ki! Így az alsó, kakós fele kör alakú lett, de a kóstolók szerint így is nagyon szép és finom 🙂
A maradék tojásfehérjéből pedig kókuszcsókot sütöttem, próbáljátok ki Ti is! (A képen látható adventi asztaldísz leírását pedig itt találjátok.)
Hozzávalók a klasszikus virág alakú linzerhez
(ez egyből dupla adag, kb. 25 db süti jön ki belőle)
- 600 g liszt
- 400 g margarin
- 200 g porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor (én mondjuk 3 cs.-ot szoktam, de a recept szerint így van)
- 2 db tojássárgája (a maradék tojásfehérjéből épp kijön egy fél adag, kb. 10-12 db kókuszcsók! 🙂 )
- 1 cs. sütőpor
- kb. 2 ek natur kakaópor
- lekvár (kb. egy kis üvegnyi)
A klasszikus virág alakú linzer elkészítése
![Klasszikus virág alakú linzer: átszitáljuk a porcukrot](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/12/20161203_143944-e1480932281727-169x300.jpg)
A porcukrot, ha nem is szitáljuk át, mindenképpen törjük össze, mert a kis göbök egyben maradnak a tészta gyúrása közben! Nálunk Jázmin ezt olyan lelkesen végezte, hogy még az orra is porcukros lett 🙂
![Klasszikus virág alakú linzer: összegyúrjuk a tésztát](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/12/20161203_150418-e1480932320615-300x215.jpg)
Miután kimértük a hozzávalókat, elmorzsoljuk a margarint a liszttel. Ezután hozzágyúrjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd légmentesen zárva vagy folpack-ba csomagolva felhasználásig hűtőbe tesszük. Ha nem másnap készülünk megsütni, akkor is hagyni kell áthűlni annyira, hogy megkeményedjen benne a margarin.
![Klasszikus virág alakú linzer: kiszúrjuk a virágokat](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/12/20161204_115958-300x169.jpg)
Mikor kivesszük a hűtőből, átgyúrjuk, elfelezzük és az egyikbe kakaóport gyúrunk. Ha nagyon ragad, lisztezzük be a gyúródeszkát! Nekem szilikonból van a „gyúródeszkám”, de még arra is nagyon ragadt. A kakópor szilárdítja egy kicsit, mégis mindkettő alá meg kellett liszteznem a szilikonalátétet. Az is segít, hogy az éppen nem használt tésztadarabot hűtőben tartjuk, míg a többivel dolgozunk.
Tehát kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és virágokat szúrunk ki belőle.
![Klasszikus virág alakú linzer: kiszúrjuk a virágok közepét](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/12/20161204_121926-e1480932457715-300x139.jpg)
Ezután egy kicsi köralakú tárggyal (ha nincs lyukas közepű linzerkiszúrónk) kiszúrjuk a virágok közepét is, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket.
![Klasszikus virág alakú linzer: 10 perc alatt megsütjük](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/12/20161204_121953-300x169.jpg)
180 C fokra előmelegített sütőben, kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne pirosodjon még a teteje, mikor kivesszük, mert nagyon száraz lesz. Akkor jó, ha már nem törékenyen puha és az alja kis színt kap. Rácson hagyjuk kihűlni.
![Klasszikus virág alakú linzer: kiszúrjuk a körlapokat](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/12/20161204_122912-e1480932636130-300x137.jpg)
Miközben sül az első adag, kiszúrjuk az alsó részeket a kakaós tésztából. Mint már írtam, az enyém véletlen kör alakú lett, de az igazi alul is virág alakú (egy régebbi sütésemből azért teszek fel róla képet a bejegyzés alján, igen látványos).
![Klasszikus virág alakú linzer: lekvárral ragasztjuk össze a két részt](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/12/20161204_132427-e1480932811462-169x300.jpg)
Amint minden adag megsült és kihűlt, elkezdhetjük összeilleszteni őket: nagyjából egy kiskanálnyi lekvárt teszünk az alsó rész közepére, de nem kenjük el, hanem rányomjuk a tetejét, így szépen ki fog domborodni a virág közepe és stabilan összeragadnak a részei. Ezalatt már lehet kóstolgatni is 🙂
Ennek a klasszikus virág alakú linzernek egyszerűen fanatsztikus az íze! Téli estéken, adventi vasárnapokon lélekmelengető hatású 🙂 és légmentesen lezárva megtölthetjük vele a sütisdobozunkat, mert napokig eláll és ugyanolyan finom, mint frissen. Feltéve, ha nem fogy el még aznap, mint nálunk szokott 🙂 Próbáljátok ki Ti is! Jó étvágyat hozzá!
![Klasszikus virág alakú linzer](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/12/20161204_132707-e1480933014204-1024x938.jpg)