Ugrás a tartalomhoz

A spanyol “fánk”: CHURROS

Közzétéve itt: Gyermekeknek, és Sütemények, torták, finomságok


Churros: konyhatündérek

Sziasztok!

Ebben a cikkben egy nagyon divatos (és pl. ha a Balaton parton veszed, drágán adják) spanyol finomság elkészítését mutatja be 10 éves nagylányom, Jázmin. Jobb ötlet híján nevezhetjük spanyol fánknak is, de azért ez nem az a fánk, amit mi magyarok annak tekintünk. Igaz, amerikai filmekben is fel-feltűnik, de igazán akkor terjedt el a köztudatban, amikor egy Tik Tok-videón megjelent és gyakorlatilag lángba borította minden kiskamasz fantáziáját. Nálunk legutóbb gyereknapon volt, természetesen mindenki odáig volt érte. 

Ezt a receptet Varga Gábornak (ApróSéf) köszönjük meg, mert a Tik Tok videós nem igazán vált be. 

Megj.: a címlapképen 3-4-szeres adagot láthattok. Az alább megadott mennyiségek egy egyszeri nasira elegendőek 1-2 kisgyerek számára. 

 

 

Alapanyagok, eszközök a churros elkészítéséhez:

  • a cukorbevonathoz: 110 g kristálycukor + 1,5 tk fahéj
  • a csokiöntethez: 100 g csoki + 125 ml habtejszín
  • a tésztához: 250 ml víz, 130 g liszt, 4 ek étolaj, 1.5 tk cukor, 0.5 tk só
  • bő olajban sütjük ki

 

A churros elkészítése

 

Churros: a csokiöntet

Felolvasztjuk a csokit és simára keverjük a habtejszínnel, majd hagyjuk kihűlni.

 

 

 

 

 

 

 

Churros: a cukros-fahéjas bevonat

Összekeverjük a cukrot és a fahéjat egy mélyebb, szélesebb tányérban.

 

 

 

 

 

 

 

Churros: Jázmin tésztát kever

Először is begyújtunk az olaj alá, majd feltesszük a vizet melegedni a cukorral, a sóval és az olajjal. Ha forr, lezárjuk alatta a lángot és elkeverjük benne a lisztet, míg egy szép, sima tésztagombócot nem kapunk. 

 

 

 

 

 

 

Churros: Jázmin tésztát sodor

Mire összeáll a ruganyos, nem ragadós tészta, kihűl annyira, hogy elkezdhetjük formázni. Amikor először készítettünk churros-t, azt hittem, megfelel a megszokott, kis lyukú csillagcső is. Sajnos annyira nem vált be, túlságosan ropogósak lettek a rudacskák. Így most dundi hengereket sodortunk belőle, így – bár nem lett olyan szép – finomabb lett.

 

 

 

 

 

 

 

Churros: kisütjük

Ezután pár perc alatt aranyszínűre sütjük. (ezen a képen a vékony verzió látható)

 

 

 

 

 

 

Egy nagy adag churros

Ha már szép pirosak, kivesszük őket az olajból és meghempergetjük a fahéjas-cukorban. Mire kisül az összes, a csokiöntet is ehetőre hűl. 

 

 

 

 

 

 

Jázminnal együtt jó étvágyat kívánunk hozzá!

Churros: minden gyerek kedvence

 

 




Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!