Ugrás a tartalomhoz

Hasznos kis ötletek 3.: horgolt kábelvédelem

Közzétéve itt: Egyéb, és Horgolásminták


Horgolt kábelvédelem
Horgolt kábelvédelem

A headset-akasztó törése mellett évente visszatérő probléma nálunk a kábeltörés, ami főleg a lap top kábelére vonatkozik, de néha a telefontöltőnké is elszakad. A headset-akasztó készítését és/vagy védelmét előző bejegyzésemben mutattam be, itt pedig egy kábelvédelmi hasznos kis ötletet találhattok. Az esetleges tűzveszély miatt kikértem egy villamosmérnök véleményét is. Röviden összefoglalva: a kisfeszültségű kábelek nem gyulladnak ki akkor sem, ha elszakadnak. Ilyenek a vékony, villásdugóval nem rendelkező kábelek és azok is, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a konnektorhoz villásdugóval, hanem a kettő között adapter/transzformátor  is van. Ezeket a kábeleket behorgolhatjuk, amennyiben sértetlenek, ezzel erősítve őket. Emellett egyediekké, másokéval össze nem téveszthetőekké, kifejezetten csinossá válnak egyszerű, műanyag borítású társaikkal szemben. 

 

Alapanyagok, eszközök:

  • pamut fonal 4-es méretű tűhöz
  • 4-es méretű horgolótű

 

 

A kisfeszültségű kábelek behorgolása

 

Horgolt kábelvédelem: a csatlakozó
Horgolt kábelvédelem: a csatlakozó

Maga az eljárás elve igen egyszerű: kispálcákkal körülhorgoljuk a kiszemelt kisfeszültségű, ép és sértetlen kábelünket. A kivitelezés kissé macerás, főként a különféle műanyag bigyók esetén, amelyek esetlegesen a kábelen vannak, pl. a csatlakozófejnél. Megelőzésképpen körülragasztottam ezeket a törésre érzékeny részeket szigszalaggal, ezzel átmenetet is kialakítva a könnyebb és szünetmentes horgolás érdekében, hiszen éppen ezeknél a lépcsős részeknél szakad el gyakran a kábel, ezért ezeket mindenképpen be kell horgolni. 

 

Horgolt kábelvédelem: a kábel behorgolása
Horgolt kábelvédelem: a kábel behorgolása

Amint túljutunk ezeken a macerásabb részeken, már könnyebb lesz a horgolás is. Azért elég időigényes egy méteres vagy hosszabb kábelt behorgolni… 

Megj.: az adapter és a konnektor közötti kábel már nem kisfeszültségű! Azt ne horgoljuk be! 

 

 

Horgolt kábelvédelem: a kábel behorgolása
Horgolt kábelvédelem: a kábel behorgolása

Végül, hogy „dizájnosabb” legyen, megtekergettem a horgolt bevonatot, hogy a kispálcák teteje spirális mintát kövessen végig a kábelen. Ez elég időigényes volt, majdnem annyi ideig tartott, mint a behorgolása, viszont teljesen jól összesimultak a szemek, ennek következtében kissé meg is rövidült a horgolt burok.

 

 

Horgolt kábelvédelem
Horgolt kábelvédelem
Horgolt kábelvédelem
Horgolt kábelvédelem

 

 

 

 

 

 

 

Related Post


Related PostLegyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!