Hozzávalók:
- kb. 4 db szép, nagy, piros alma
- 2 csomag sütőpapírra feltekert levelestészta
- porcukor és fahéj ízlés szerint
- lekvár ízlés szerint
- citromlé és víz
Az almarózsák elkészítése
Az elkészítéshez itt van egy kis videós segítség.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
Egy nagy tálba vizet engedünk és citromlevet öntünk bele.
Az almákat megmossuk, kimagozzuk, majd kettévágjuk. A fél alma két szélét levágjuk, majd elfektetve vékony szeletekre vágjuk.
Tipp: ezt uborkagyaluval is lehet, így szép, egyforma vékony szeleteket kapunk.
Az almaszeleteket a citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg.
Ha felszeleteltük az összes almát, mikróban melegítjük, míg hajlékonyan puhává válnak. Ez az idő az alma és a víz mennyiségétől függ, ezért ellenőrizzük néha, hol tart a folyamat! Ne főzzük túl!
Eközben derelyevágóval felcsíkozzuk a levelestésztát. A tészta méretétől függ, mennyi jön ki belőle, az én esetemben egy csomag tésztából 8 csík.
A lekvárunkat felhígítjuk vízzel, majd vékonyan megkenjük vele a tésztacsíkokat. Az almaszeleteket jól lecsepegtetve fektetjük a tésztára kb. középtájt, úgy, hogy az alma szép ívelt része kilógjon és a szeleteket kissé fedjék egymást.
Ezután megszórjuk fahéjjal kevert porcukorral, majd ráhajtjuk a tésztát az almaszeletek aljára.
Feltekerjük a tésztát, óvatosan, nehogy eltörjenek az almaszeletek.
Ha elkészültünk az almarózsákkal, muffintepsibe ültetjük őket, így nagyon szépen megmarad a formájuk sütés után is. Ha nincs muffintepsink, az sem baj, egyszerűen tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
180 C fokon, kb. 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
Miután megsült, hagyjuk egy kicsit hűlni a tepsiben. Végül porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Köszönjük az receptet! (Csak annyit változtattam rajta, hogy megdupláztam az adagot.)
Jó étvágyat hozzá!