Sziasztok! 🙂
Erre a bejegyzésre gyakran hivatkozom, így bár rövid lesz, mégis kivettem a horgolt harang leírásából. Ebben a cikkben csak a sík karácsonyfadíszek kikeményítését mutatom be, a 3D (térbeli) horgolt díszek kikeményítéséről itt olvashattok bővebben. Forrás.
Alapanyagok, eszközök a sík horgolt díszek kikeményítéséhez:
- 2 dl víz
- 1 ek. étkezési keményítő
- gombostű
- valamilyen nagyobb tábla pl. hungarocellből vagy parafából
A horgolt karácsonyfadíszek kikeményítése
A keményítő folyadék elkészítése
2 dl hideg vízben csomómentesre keverünk 1 ek. étkezési keményítőt. Addig melegítjük, míg besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és belenyomkodjuk a horgolt karácsonyfadíszt.
Tipp: mivel nagyon forró a folyadék, érdemes csipesszel dolgozni!
A sík karácsonyfadíszek kifeszítése
Ezután a mintát egy sima, de puha felületre fektetjük (pl. hungarocell lapra), kifeszítjük és gombostűkkel rögzítjük. A felesleges keményítőt papírtörlővel leitatjuk róla és hagyjuk megszáradni.
Megj.: érdemes egy konyharuhát tenni a nedves minta alá, mert könnyen beleragad pl. a hungarocellbe, és mivel az nem szívja fel a keményítőt, úgy szárad meg, hogy látszik a pálcák között a filmszerű, száraz keményítő. Ezt körömkefével nagyjából el lehet távolítani, de eléggé bolyhosítja a fonalat. Emellett a színes fonalat kissé kivilágosítja a keményítő, de a fehér mintákon ez nem látszik, azok szebbek maradnak.
Miután megszáradt a mintánk, kedvünkre tovább díszíthetjük pl. színes gyöngyökkel. A kötőket vagy akasztókat is ekkor érdemes csak rárögzítenünk.
Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Boldog karácsonyt és boldog horgolást! 🙂
[…] Ezeket érdemes kikeményíteni, hogy ne rogyjanak majd be. Én a hátoldalát szoktam bekenni, hogy a színe szép maradjon. […]