Ugrás a tartalomhoz

Függőleges konyhakert műanyagflakonokban

Közzétéve itt: Egyéb, Kreatív kertészet, Tavasz, és Újrahasznosítás


Függőleges konyhakert
Függőleges konyhakert
Függőleges eperkert, amikor terem
Függőleges eperkert, amikor terem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesen hangzik, nem igaz? A függőleges kertészet egészen új dimenziókat nyit meg a természet(es ízek) kedvelőinek, olyan kertbarátoknak, akiknek nincs vagy csak egészen pici kertjük van, olyan asszonyoknak, akik egészséges, friss zöldségeket és fűszernövényeket szeretnének az asztalra vagy a fazékba tenni. Nem véletlenül amerikai nagyvárosok lakói körében terjedt el: ezeket a függőleges konyhakerteket eredetileg valóban a konyhák vagy nappalik ablakaiba telepítették, méghozzá belülre, a lakásba. Nagyon helytakarékosak, nem egykönnyen gazosodnak éééés: önmagukat öntözik! További előnye még az újrahasznosítás, tartósság és beltéri használat esetén az időjárástól, évszaktól független termesztési lehetőség.

Maradt néhány eperpalántám, melyeket sajnálnék kidobni, de nem is akarom miattuk feltörni a gyepet. Nagyjából két éve tervezem, hogy kipróbálom a függőleges kertépítést és itt az alkalom, hogy egyben bemutassam, hogyan is készül el egy ilyen. Az enyém nem lesz teljesen ön-öntöző, mivel nem szeretnék beruházni egy mini vízkeringető rendszerre, de reményeim szerint nem is kell majd túl gyakran megtöltenem a legfelső, csepegtető öntözésre kialakított palackot. Nem tudom, itthon léteznek-e már ilyen kertek, így a kísérletezgető kedvűeket arra hívom, hogy próbáljuk ki együtt! A bizonytalanoknak pedig azt tanácsolom, nézzék meg újra ezt a bejegyzést 1-2 hónap múlva, addigra már be tudok számolni a tapasztalataimról és képeket is felteszek az eredményről. Ha mindegy jól megy, Jázmin a mi saját, műanyagpalack-kertünkben termett epret eheti ezen a tavaszon 🙂

Ebben a bejegyzésben olyan függőleges kertet mutatok be, melyet a szabadba telepítünk. 

Időközben eltelt 1,5 hónap, így a bejegyzés vége felé már tapasztalatokkal is tudok szolgálni.

 

Alapanyagok, eszközök a függőleges, műanyagpalackból épített kerthez:

  • tetszőleges számú műanyag flakon kupakkal együtt (az enyémek 3 l-esek és 6 db van belőlük, de teljesen jó a 1,5l-es palack is)
  • termőföld
  • palánta vagy mag
  • víz, homok
  • fúró vagy egyéb, 1 mm-es lyukat készítő lyukasztó (pl. egy hegyes kés)
  • sniccer vagy éles kés
  • valamilyen támfal, melyhez rögzíthető a műanyagpalack-oszlop, ehhez szükséges drót vagy erős madzag és drótvágó vagy éles olló

 

A függőleges, műanyagpalackból épített konyhakert elkészítése

 

A terület kiválasztása

 

Először is kiválasztjuk a területet, ahová a műanyagpalack-oszlop(ok)at telepítjük: fontos, hogy ne tűző napra tegyük, de azért érje napfény. Ha nem szeretnénk ezért támfalat építeni és a szomszédunkat sem zavarja, akár a kerítésre is rögzíthetjük. Azt mindenképpen  vegyük figyelembe, hogy komoly súlya van egy ilyen földdel megtöltött oszlopnak!

 

A műanyagflakon-oszlop elkészítése

 

Függőleges konyhakert: levágjuk a műanyag palackok alját
Függőleges konyhakert: levágjuk a műanyag palackok alját

Megj.: természetesen nem szükséges olyan nagy műanyag palackokat használni, mint az enyémek. Az összes ilyen kert, amit láttam neten, 1.5l-es flakonokból épül.

Első lépésként levágjuk az egyik műanyag palack alját. Ez lesz a legalsó egység, ezért rajta hagyjuk a kupakját, fejjel lefelé fordítjuk és a nyakától pár cm-re, egymással szemben kilyukasztjuk, hogy kifolyhasson belőle a felesleges víz.

 

Függőleges konyhakert: megtöltjük földdel a flakonokat, egymásra helyezzük és rögzítjük
Függőleges konyhakert: megtöltjük földdel a flakonokat, egymásra helyezzük és rögzítjük

Megtöltjük föld és trágya keverékével vagy virágfölddel úgy, hogy felül 2-3 cm-t üresen hagyunk – ide fogjuk ültetni a következő emeletet.

A következő 3 flakon alját levágjuk ugyanúgy, mint az elsőjét, de ezeket nem lyukasztjuk ki és lecsavarjuk a kupakjukat. Megtöltjük őket földdel (2-3 cm-t üresen hagyunk), egymásra helyezzük és rögzítjük a támoszlophoz. 

 

 

 

 

 

 

Függőleges konyhakert: a tölcsér és a csepegtető kupak próbája
Függőleges konyhakert: a tölcsér és a csepegtető kupak próbája

Az 5. (ez lesz az utolsó előtti) flakont félbe vágjuk és levesszük a kupakját. Ez egy tölcsér lesz: ebbe helyezzük majd a legfelső műanyagpalackot, mely a víztartály és egyben a csepegtető öntözőrendszerünk lesz. A képen látható, hogy az én flakonjaim túlságosan egybe csúsztak, így könnyen eldugul a kis lyuk, amit a kupakra fúrtam. Ezért feljebb emelve rögzítettem, hogy nagyobb rés maradjon a tölcsér és a tartály szája között.

 

 

 

 

Függőleges konyhakert: kilyukasztjuk a kupakot
Függőleges konyhakert: kilyukasztjuk a kupakot

Az utolsó (6.) flakonnak újra csak az alját vágjuk le, a kupakjára 1 mm-es lyukat fúrunk és visszatekerjük rá. Ez lesz legfelül, ez biztosítja majd a csepegtető öntözést. Egy maréknyi homokot is szórhatunk bele, mely megszűri az öntözővizet. Belehelyezzük a tölcsér-funkciót betöltő flakonba az előbb leírták szerint, kb. 5-10 cm rést hagyva a két palack szája között és megnézzük, mennyire gyorsan csepeg. Szerintem az a jó, ha valóban csak csepeg: ha nagyon folyik, túl nagy lett a lyuk, de sebaj! hiszen maradt még 3 kupak, melyeken kikísérletezgethetjük a megfelelő méretet! 🙂 (én is így jártam az elsővel).

 

 

 

A növények beültetése

 

Függőleges konyhakert: kivágjuk az ültetőhelyet
Függőleges konyhakert: kivágjuk az ültetőhelyet

Miután elkészült a műanyagflakon-tornyunk és megfelelően rögzítve is van, (én a legalsó alját beástam a földbe, hogy stabilabban álljon, de odafigyeltem, hogy a lyukak szabadon maradjanak), egy éles késsel vagy sniccerrel kis ablakokat vágunk a földdel töltött flakonokra úgy, hogy alul lehajthatóak maradjanak, (ott nem vágjuk el). Mivel az én palackjaim elég nagyok, mindegyikre három nyílást készítettem: kettőt oldalra és egyet kissé lejjebb, középre. Aki 1,5 l-es flakonokat használ, csak középre vágjon egy ablakot!

 

Függőleges konyhakert: beültetjük a palántákat vagy magot vetünk bele
Függőleges konyhakert: beültetjük a palántákat vagy magot vetünk bele

Ezután az ujjainkkal lyukat készítünk a kis ablakokon keresztül, majd beleültetjük a palántát és engedjük visszazáródni az ablakokat (ez jól megtartja a növényeket és a földet a kieséstől). Amennyiben magot vetünk bele, érdemes kitámasztani ezt az ajtót, míg a növény elég nagyra megnő és ki tud belőle bújni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Függőleges konyhakert: megtöltjük a víztartályt
Függőleges konyhakert: megtöltjük a víztartályt

Végül megtöltjük vízzel a tartályt. Ne felejtsük el ezt is rögzíteni! Az öntözővízbe természetesen igény esetén tápanyagokat is keverhetünk. Én úgy döntöttem, nem vágom le teljesen a tartály tetejét (ami a flakon alja), hanem meghagyom lecsukhatóra, mint a palánták ablakait. Így nem párolog olyan gyorsan a víz és nem hullanak bele olyan dolgok, amik eltömíthetik a csepegtető kupakot.

 

 

 

 

 

 

Ezzel elkészült a függőleges műanyagpalack-kertünk. Remélem, ugyanazt a látványos eredményt hozza majd, mint a neten látható képeken. Aki kipróbálta már, szívesen venném a Hozzászólásokban a megjegyzéseit, ötleteit, tippjeit és tapasztalatait! Köszönöm szépen!

Megj.: én csak azért raktam körül a függőleges műanyagpalack-kertemet nagy kavicsokkal, nehogy a fűnyíró áldozatává váljon, ez egyáltalán nem szükséges a cél érdekében.

 

Tapasztalatok 1,5 hónap múlva

 

Eltelt pár hét és ígéretemhez hívem szeretnék beszámolni a tapasztalataimról: teljesen bevált ez a módszer! Nem kellett locsolni, elég volt kb. 1,5-2 hetente utántölteni a locsolótartályt. Szépen kivirágzott és mostanra már terem. Igaz, a felső flakonban lévők hamarabb teremnek, mint az alsó, de ez szerintem nem is baj, hiszen így elhúzódik az eperszezon. Annyit változtattam rajta, hogy az eredeti lyukméretet lassan csöpögtetőnek éreztem, a második verziót meg túl gyorsnak, így meghagytam a nagyobb lyukú kupakot és pár marék homokot szórtam a locsolótartályba. Ezzel megint túl lassan csepegtetett, így a felét kivettem és úgy tűnik, ez a megfelelő csepegtetési intenzitás: nem ürül gyorsan a tartály és a legalsó flakonban is nedves a föld.

 

Függőleges konyhakert
Függőleges konyhakert
Függőleges eperkert, amikor terem
Függőleges eperkert, amikor terem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az angol nyelvű forrás itt, a videós segítség pedig itt található.

 

A beltéri függőleges, műanyagpalackokból épített konyhakertekről röviden

 

Léteznek beltéri függőleges konyhakertek is. A lakások ablakában helyezik el őket. Bár még sosem próbáltam, de kutattam már a témában és azt vettem észre, hogy azoknak a flakonjai csak félig vannak megtöltve földdel és a növényeket belülre, középre ültetik, két oldalt ablakot vágnak nekik, hogy ki tudjanak majd bújni. Valószínűleg azért így oldják meg, mert a növények fényigénye miatt a lakás ablakán kifelé kell nézniük, viszont „szüretelni” onnan nem olyan egyszerű és az egybefüggő földoszlop eléggé besötítené a lakást. 

Akinek felkeltette az érdeklődését, interneten sok leírást, bemutató anyagot talál róla. Ugródeszkának elhelyezek itt egy kis videót, valamint egy linket, amely a képkereső vertical gardening in plastic bottles képeihez visz, ahol nem csak függőleges konyhakerteket, hanem ötletindítónak szánva pl. teraszra telepíthető, igen csinos, szintén műanyag palackokba, függőlegesen ültetett dísznövényeket is találhatunk.

Tehát a videó beltéri függőleges konyhakertről:

 




Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!