Aki szereti a baklavát, nem fog csalódni ebben a receptben. Aki pedig csak a boltit ismeri, az nagyot fog csalódni, ez ugyanis sokkal finomabb annál! 🙂 Emellett óriási előnye, hogy magunk szabályozhatjuk az édességét a cukorszirup összetételének és mennyiségének változtatásával.
Hozzávalók:
- 40 lap rétes tészta (az eredeti angol recept szerint 480 g) Megj.: egy normál méretű réteslapnak kb. a fele fér bele egy tepsibe, vagyis elég 20 lap rétestészta, melyeket elfelezünk
- 225 g olvasztott margarin
- 450 g durvára darált dió
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 bögre kristálycukor
- 2 ek citromlé
- 3/4 bögre víz
- 1/2 bögre méz
- a díszítéshez: olvasztott csoki és egész dió
Megj.: 1 bögre=250 ml
A klasszikus diós baklava elkészítése
Először a mézes cukorszirupot készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Összeforraljuk a mézet, a cukrot, a citromlevet a vízzel, jól elkeverjük, és amikor kitisztul a színe (átlátszóvá válik), lehúzzuk a tűzről.
Durvára daráljuk a diót és elkeverjük benne a fahéjat. Felolvasztjuk a vajat/margarint, a tepsi méretére vágjuk a rétestésztalapokat.
Vékonyan megkenjük a tepsit a vajjal, majd 10 réteslapot rétegezünk bele egyesével, szintén vajjal megkenve.
Ezután megszórjuk dióval a 10. lap tetejét.
Erre újabb 5 réteg tésztalapot teszünk egyesével megkenve vajjal, majd egy diós réteg következik. Ezt a rétegezést ismételjük meg még háromszor, vagyis összesen 5 diós réteg lesz, közöttük 5-5 megkent réteslap, legalul és legfelül pedig 10-10 megkent réteslap. A legfelső tészta tetejét is megkenjük, majd felvágjuk a tésztát.
Megj.: szerintem az én szeleteim túl nagyok lettek, jobban néznek ki az egy számmal kisebbek.
180 C fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt pirosra sütjük. Az eredeti recept 160 C fokot ír, de szerintem az légkeveréses sütőre vonatkozik.
Miután kivesszük a sütőből, rögtön meglocsoljuk a hideg cukorsziruppal. Tetejét dióval díszítve tálaljuk.
Az angol nyelvű forrás nagyon szép képekkel itt található.
Jó étvágyat hozzá!