Ugrás a tartalomhoz

Klasszikus diós baklava

Közzétéve itt: Sütemények, torták, finomságok


Klasszikus diós baklawa
Klasszikus diós baklava

Aki szereti a baklavát, nem fog csalódni ebben a receptben. Aki pedig csak a boltit ismeri, az nagyot fog csalódni, ez ugyanis sokkal finomabb annál! 🙂 Emellett óriási előnye, hogy magunk szabályozhatjuk az édességét a cukorszirup összetételének és mennyiségének változtatásával. 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 40 lap rétes tészta (az eredeti angol recept szerint 480 g) Megj.: egy normál méretű réteslapnak kb. a fele fér bele egy tepsibe, vagyis elég 20 lap rétestészta, melyeket elfelezünk
  • 225 g olvasztott margarin
    Klasszikus diós baklava
    Klasszikus diós baklava
  • 450 g durvára darált dió 
  • 1 tk őrölt fahéj 
  • 1 bögre kristálycukor 
  • 2 ek citromlé 
  • 3/4 bögre víz
  • 1/2 bögre méz
  • a díszítéshez: olvasztott csoki és egész dió

Megj.: 1 bögre=250 ml

 

 

A klasszikus diós baklava elkészítése

 

Baklawa: felfőzzük a cukorszirupot
Baklava: felfőzzük a cukorszirupot

Először a mézes cukorszirupot készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Összeforraljuk a mézet, a cukrot, a citromlevet a vízzel, jól elkeverjük, és amikor kitisztul a színe (átlátszóvá válik), lehúzzuk a tűzről.

 

 

 

 

Baklawa: felaprítjuk a diót
Baklava: felaprítjuk a diót

Durvára daráljuk a diót és elkeverjük benne a fahéjat. Felolvasztjuk a vajat/margarint, a tepsi méretére vágjuk a rétestésztalapokat.

 

 

 

 

 

Baklawa: megkenjük a rétestészta rétegeket
Baklava: megkenjük a rétestészta rétegeket

Vékonyan megkenjük a tepsit a vajjal, majd 10 réteslapot rétegezünk bele egyesével, szintén vajjal megkenve. 

 

 

 

 

 

Baklawa: megszórjuk dióval
Baklava: megszórjuk dióval

Ezután megszórjuk dióval a 10. lap tetejét.

 

 

 

 

 

Baklawa: felvágjuk a tésztát
Baklava: felvágjuk a tésztát

Erre újabb 5 réteg tésztalapot teszünk egyesével megkenve vajjal, majd egy diós réteg következik. Ezt a rétegezést ismételjük meg még háromszor, vagyis összesen 5 diós réteg lesz, közöttük 5-5 megkent réteslap, legalul és legfelül pedig 10-10 megkent réteslap. A legfelső tészta tetejét is megkenjük, majd felvágjuk a tésztát.

Megj.: szerintem az én szeleteim túl nagyok lettek, jobban néznek ki az egy számmal kisebbek.

 

Baklawa: megsütjük
Baklava: megsütjük

180 C fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt pirosra sütjük. Az eredeti recept 160 C fokot ír, de szerintem az légkeveréses sütőre vonatkozik.

 

 

 

 

Baklawa: meglocsoljuk a cukorsziruppal
Baklava: meglocsoljuk a cukorsziruppal

Miután kivesszük a sütőből, rögtön meglocsoljuk a hideg cukorsziruppal. Tetejét dióval díszítve tálaljuk.

 

 

 

 

 

Az angol nyelvű forrás nagyon szép képekkel itt található.

Jó étvágyat hozzá!

Klasszikus diós baklawa
Klasszikus diós baklawa
Klasszikus diós baklawa
Klasszikus diós baklawa
Klasszikus diós baklawa
Klasszikus diós baklawa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!