Ugrás a tartalomhoz

Varázslatos tavaszi horgolt nagyinégyzetekből készült kis terítő

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Horgolásminták, Nyár, és Tavasz


Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta

Sziasztok! 🙂

Ebben a cikkben egy szép kis virágos horgolt nagyinégyzet mintát mutatok be, amiből egy kis terítőt készítettem. A leírás elég elrémisztő, de ne higgyetek a látszatnak! Ha egyszer szántok rá időt, hogy értelmezzétek és kipróbáljátok, látni fogjátok, hogy nem is olyan bonyolult, mint a mintaleírás és pikk-pakk belejöttök 😉

A forrás a nagyinégyzethez a Hverdagsmagi oldalról ide kattintva érhető el. A szegély mintáját pedig itt találtam.

 

A cikkben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

Alapanyagok, eszközök a horgolt tavaszi nagyinégyzetekből készült kis terítő elkészítéséhez:

  • rózsaszín, világos kék, türkiz kék, világos zöld, halvány lila, napsárga fonal 3-as méretű horgolótűhöz (Catania/Catania Fine)
  • 3-as méretű horgolótű
  • olló, nagylyukú tű
  • ugyanilyen fehér fonal az összevarráshoz és a szegélyhez

 

A horgolt tavaszi nagyinégyzet elkészítése

 

Megj.: a cikk elején a link a horgolási rövidítéseimhez visz, de ha nincs kedvetek megnyitni, itt egy kis segítség:

  • erp: egyráhajtásos pálca
  • Ferp: 2 db erp-t egybehorgolunk (fogyasztás)
  • kp: kispálca
  • fp: félpálca
  • lsz: láncszem/légszem
  • lsz ív: láncszemív
  • a körök végén, zárójelben, narancs színű, dőlt betűkkel a körben található egységek száma látható

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: 1.kör

1.kör: sárga fonallal varázskörbe 2 lsz, erp ( ez megfelel az első 2 erp egybehorgolásának), *1 lsz, Ferp* ism. ötször, összehúzzuk a varázskört, kp-val kötjük a kört az első erp-be (ez megfelel az utolsó 1 lsz-es ívnek)    (6 Ferp)

 

 

 

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: 2.kör

2.kör: rózsaszín fonallal (3 lsz, erp) az első lsz ívbe (ami a kp volt az előző körben), *a köv. lsz ívbe (2 erp, lsz, 2 erp)* ism. ötször, az utolsó lsz ívbe (ami a kör eleji kp volt): (2 erp), kp-val kötjük a kört (ez megfelel az utolsó 1 lsz-es ívnek)    (24 erp+6 lsz)

 

 

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: 3.kör

3.kör: még mindig rózsaszín fonallal az első lsz ívbe: (3 lsz, 3 erp), *a köv. lsz ívbe (7 erp)* ism. ötször, az utolsó lsz ívbe (3 erp), ksz-mel kötjük a kört  (6 szirom)

 

 

 

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: 4.kör

4.kör: zöld fonallal 1 lsz (ez megfelel 1 kp-nak, bár én ehelyett is inkább kp-t horgoltam), 3 lsz, 1 erp a 2.kör két erp-je közötti lsz ívbe, 3 lsz, *kp a köv. szirom 4. pálcájába, 3 lsz, 1 erp a 2.kör két erp közötti lsz ívébe, 3 lsz* ism. ötször, ksz-mel kötjük a kört   (12 db 3 lsz-es ív)

 

 

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: 5.kör

5.kör: még mindig zöld fonallal 3 lsz (=erp), a köv. lsz ívbe (3 erp), a köv. erp-be (2 erp), a köv. lsz ívbe (3 erp), *erp a köv. kp-ba, (3 erp) a lsz ívbe, (2 erp) a köv. erp-be, (3 erp) a köv. lsz ívbe* ism. végig a körön, ksz-mel kötjük a kört   (54 erp)

 

 

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: 6.kör

6.kör: kék fonallal 1 lsz (ez megfelel 1 kp-nak), * *2 lsz, kihagyunk 1 erp-t, 1 kp a köv. erp-be* ism. kétszer, 2 lsz, kihagyunk 2 erp-t, 1 kp a köv. erp-be, *2 lsz, kihagyunk 1 erp-t, 1 kp a köv. erp-be* ism. kétszer, 6 lsz, kihagyunk 1 erp-t, 1 kp a köv. erp-be, 2 lsz, kihagyunk 2 erp-t, 1 kp a köv. erp-be, *2 lsz, kihagyunk 1 erp-t, 1 kp a köv. erp-be* ism. háromszor, 2 lsz, kihagyunk 2 erp-t, 1 kp a köv. erp-be, 6 lsz, kihagyunk 1 erp-t, 1 kp a köv. erp-be* * ism. még egyszer, ksz-mel kötjük a kört   (20 db 2 lsz-es ív + 4 db 5 lsz-es ív)

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: 7.kör

7.kör: még mindig kék fonallal ksz a köv. 2lsz-es ívbe, 1 lsz (ez megfelel 1 kp-nak, bár én ehelyett is inkább kp-t horgoltam), *(2 fp) a köv. 2lsz-es ívbe, (2 erp, 1 lsz, 2 erp) a köv. 2lsz-es ívbe, (2 fp) a köv. 2lsz-es ívbe, 1 kp a köv. 2lsz-es ívbe, (5 erp, 3 lsz, 5 erp) a köv. 5lsz-es ívbe, 1 kp a köv. 2lsz-es ívbe* ism. négyszer, ksz-mel kötjük a kört   (4 sarok, köztük  4 csúccsal)

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: 8.kör

8.kör: még mindig kék fonallal 3 lsz (erp-nek felel meg), *4 lsz, kp a köv. 1lsz-es ívbe, 4 lsz, 1 erp a köv. kp-ba, 5 lsz, a köv. 3lsz-es ívbe (kp, 3 lsz, kp), 5 lsz, erp a köv. kp-ba* ism. háromszor, az utolsót ksz-mel kötjük   (8 db 5lsz-es ív + 8 db 4lsz-es ív, 4 db 3lsz-es ív)

 

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: 9.kör

9.kör: lila fonallal 3 lsz, *a köv lsz ívbe (4 erp), erp a kp-ba, 4 erp a köv. lsz ívbe, erp a köv. erp-be, 5 erp a köv. lsz ívbe, erp a köv. kp-ba, a köv. 3lsz-es ívbe (2 erp, 2 lsz, 2 erp), erp a köv. kp-ba, 5 erp a köv. lsz ívbe, erp a köv. erp-be* ism. háromszor, az utolsót ksz-mel kötjük   (108 erp)

 

 

 

 

 

 

A horgolt tavaszi nagyinégyzetből készült terítő elkészítése

 

Én kilencet készítettem ezekből a szép kis tavaszi nagyinégyzetekből. Ezután kp-val körülhorgoltam őket fehér fonallal, …

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: összevarrjuk a terítőt

…. majd egymáshoz varrtam őket.

 

 

 

 

 

 

 

Végül szegélyt horgoltam rá. Ezt a „treble scallop” mintát angol nyelvű forrásból készítettem, az eredetit ide kattintva találjátok meg.

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: a szegély

1.kör: alapja *kp, 2 lsz, egy szemet kihagyunk* ism. a sarokig. A sarok: *kp, 2 lsz, kp* 

 

 

 

 

 

 

2.kör: két sarok között:

  1. lépés: kihagyunk egy lsz ívet, krp a köv. lsz ívbe, 2 lsz
  2. lépés: pikó a krp tetejére (kp-ból)
  3. lépés: készítünk még 4 krp-t, tetején pikóval (összesen 5 db ilyen lesz a kagylóban), végül 1 krp (pikó nélkül)
  4. lépés: kihagyunk egy lsz ívet, a köv. lsz ívbe kp

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: a szegély
Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: a szegély
Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: a szegély

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: a szegély sarka

2.kör: sarok: amennyiben annyi szemünk van a sorban, hogy éppen kijön az utolsó kagyló után egy lsz ív és ezután következik a sarok, az szerencse, ekkor ugyanolyan kagylót horgolunk, mint eddig, csak 7 db pikós krp-ből áll + 1 pikó nélküliből.. 

 

 

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: a szegély „lebegő pikója”

Ha nem így alakult, csalunk kicsit egy „lebegő” pikóval, szerintem ez is nagyon csinos megoldás: az utolsó kagyló után kihagyunk egy lsz ívet, a következőbe kp, 4 lsz, kp a tűtől számított 3.szembe, 1 lsz, kihagyunk egy lsz ívet, kp a köv. lsz ívbe, a sarokba pedig egy újabb kagyló, olyan, mint a sarkok között, de 7 db pikós krp-ből (+1 pikó nélküli a szélén).

Öhm, közben többféleképpen kipróbáltam ezt a szegélyt és végül nekem úgy tetszett a legjobban, hogy két kagyló között 2 lsz ívet hagytam ki, így jobban terül.

 

 

 

Ezzel végre befejeztem életem első horgolt terítőjét, amit lassan egy éve kezdtem el 😀 Az az igazság, hogy bármennyire is tetszik, nálunk nem lehet terítőt használni a gyerekek miatt. De annyira szépek a színei! Sajnálom, hogy a fénykép nem adja vissza. Remélem, Nektek is tetszik ez a minta és felhasználjátok majd.

Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Boldog horgolást! 🙂

 

 

 

Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta: a szegély
Horgolt tavaszi nagyinégyzet minta

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!