![Mézeskalács](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2014/12/20151219_085448-e1450512977320-300x211.jpg)
A mézeskalács hagyományos karácsonyi süti. Nagy előnye, hogy napokkal előbb meg lehet sütni, mert jól tárolható (ha a háziasszony ügyesen el tudja dugni a család elől az ünnepekig) és gyermekeinkkel együtt készíthetjük el: már az egészen kicsik is nagyon szívesen segítenek nekünk a tészta gyúrásában, kinyújtásában, kiszúrásában, díszítésében és főként: a kóstolgatásban. 🙂
A recept Horváth Ilona híres szakácskönyvéből való.
Hozzávalók:
- 250 g méz
- 500 g liszt
- 100 g vaj/margarin
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 1 csapott kk. szódabikarbóna
- ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
A mézeskalács elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
![Mézeskalács: összegyúrjuk a tésztát](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2014/12/20151211_212125-e1450486322577-169x300.jpg)
![Mézeskalács: kinyújtjuk](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2014/12/20151217_161846-e1450486413206-300x222.jpg)
![Mézeskalács: kiszúrjuk és megkenjük](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2014/12/20151217_161751-e1450486474219-300x209.jpg)
![Mézeskalács: megsütjük](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2014/12/20151217_162002-e1450486549349-300x206.jpg)
![Mézeskalács: cukormázzal díszítjük](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2014/12/20151218_164718-e1450486588210-300x216.jpg)
Cukormáz:
1 tojásfehérjét keményre verünk és lassanként kb. 150-200 g porcukrot keverünk hozzá. (Annyi porcukorra van szükség, amennyitől nem cseppen le a habverőről.) Díszíthetjük még cukorgyöngyökkel és – szívekkel, színes cukormázzal.
A cukormázat kinyomóba vagy egyszerű, levágott sarkú zacskóba is tölthetjük, a lényeg, hogy nyomás nélkül ne folyjon ki belőle és szép, vékony csíkokkal tudjunk vele rajzolni.
A tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is. Nálunk idén a névre szóló, szív alakú mézesek egyben „ültetőkártyákként” is fognak funkcionálni.