![Aranygaluska](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_160339-e1452442842268-300x236.jpg)
Hmmm: aranygaluska…! Igaz, nem fér bele a sütireceptek közé, de a finomság-kategóriába annál inkább! Tökéletes vasárnapi ebédre, főként a picúrok nagyon hálásak lesznek érte. Ebben a bejegyzésben Horváth Ilona receptjét mutatom be Édesanyám apróbb, modern trükkjeivel. A vaníliasodó receptjét köszönöm szépen Becsei Ágnesnek! Tudom, hogy sokféle vaníliasodó-variáció létezik, azért ezt választottam, mert az aranygaluskával együtt megmarad összesen 4 tojásfehérje, éppen amennyi a kókuszos csókhoz szükséges, amit a kislányom egyszerűen imád.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 20 g élesztő
- 3 dl tej
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 60 g vaj/margarin/zsír
A hintéshez:
- 200 g darált dió
- 150 g (por)cukor
- a kenegetéshez: 80 g vaj/margarin + a forma kikenéséhez szükséges mennyiség
A vaníliasodóhoz:
- 500 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 2 ek. vaníliaaroma (ízlés szerint)
- 50 g cukor
- 2 tojássárgája
- 1 ek. liszt
- 10 g vaj
Az aranygaluska elkészítése
![Aranygaluska: kovászt készítünk](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_134058-e1452441423150-300x236.jpg)
Kovászt készítünk: 1 dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, elkeverünk benne 50 g porcukrot és 3 ek. lisztet. Ezután lefedve hagyjuk állni, míg felhabzik (megfuttatjuk).
![Aranygaluska: elkeverjük a hozzávalókat](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_134201-e1452441486201-300x184.jpg)
A tojássárgájában elkeverjük a maradék cukrot, hozzáöntjük a tejet és a csipet sóval együtt összekeverjük.
Egy tálba öntjük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a kovászt, a tojássárgájás-tejes keveréket és fakanállal alaposan összekeverjük (nekem kézzel jobban sikerült, mint fakanállal).
![Aranygaluska: összegyúrjuk](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_134930-300x169.jpg)
Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól összegyúrjuk. Lefedve, meleg helyen hagyjuk megkelni (kb. 1 óra). Édesanyámmal 60-80 C fokos sütőbe szoktuk tenni speciális kelesztőtálban, de egyik sem szükséges a végeredményhez.
![Vaníliasodó](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_142148-e1452441618878-300x218.jpg)
Míg kel a tészta, elkészíthetjük a vaníliasodót: 1 dl tejben csomómentesre keverjük a lisztet, a cukrot és a tojássárgáját. A maradék tejet felforraljuk a vaníliás cukorral és a vaníliaaromával. Ekkor öntjük hozzá a tojássárgájás tejet és kevergetve összeforraljuk. Miután levettük a tűzről, elkeverjük benne a vajat is.
![Aranygaluska: kiszaggatjuk a tésztát](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_142913-300x169.jpg)
Miután megkelt a tészta, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Nagymamám mindig ki szokta mintázni a pogácsaszaggatóval a tészta tetejét, így én is mindig így csinálom.)
![Aranygaluska: formába rétegezzük](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_143358-300x169.jpg)
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk (vasárnapi ebédre készülve, kislányom öröméért szív alakút választottam) és szépen, szorosan egymás mellé rakosgatunk egy sornyi tésztát. Ezután megkenjük olvasztott vajjal a tetejét (a recept azt írja, hogy rácsorgatjuk, de úgy nekem legutóbb maradtak száraz részek) és megszórjuk darált dió-cukor keverékkel. Ezt a rétegezést ismételjük, míg elfogy a tészta.
![Aranygaluska: megsütjük](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_145747-300x169.jpg)
Újra hagyjuk kelni. Mi Édesanyámmal szintén sütőben szoktuk keleszteni, majd amikor már szépen feljön, 180-190 C fokra állítjuk a sütőt és ahogy melegszik, szépen felhúzza a tésztát.
![Aranygaluska: megsütjük](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_153503-e1452443067179-300x221.jpg)
Kb. 40 perc alatt aranybarnára sül. Ekkor levesszük róla a karimát és tálra tesszük, tetejét vaníliás cukorral szórjuk meg.
![Aranygaluska](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160110_160453-300x169.jpg)
Az aranygaluskát tépve tálaljuk, vaníliasodóval leöntve. Jó étvágyat hozzá!