Ugrás a tartalomhoz

Dekupázsolt dobozka nászajándékba

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, és Egyéb


 

Bevallom őszintén, a dekupázsolást (= szalvétatechnika) nem tartom különösebben komoly alkotómunkának, de mivel ez is egy kreatív hobby technika, ráadásul kézügyességet és sok időt sem igényel, úgy döntöttem, egy bejegyzést megér. Ezzel a módszerrel gyorsan látványos eredményt érhetünk el. 

A doboz, melyet bemutatok, vicces nászajándék volt: belül, a 9 kis lyukba apró tárgyakat csomagoltunk organza-batyukba, mellékelve a hozzájuk tartozó tréfás kis magyarázatokat. A végeredmény egy csinos és egyedi doboz lett, melyet a későbbiekben például teafilterek tárolására lehet használni, emellett felvidámította a lakodalmat is.
 
 
 

Alapanyagok, eszközök

 

  • tetszőleges natúr fadobozka
  • ecset
  • dekupázspapír (lehet szalvéta vagy rizspapír is)
  • dekupázs ragasztó (ha lehet, lakk-hatású)
  • olló, sniccer/éles, hegyes kés
  • pink és rózsaszín organza tekercs
  • színes, vékony rafia-szalagok
  • fehér karton/ névjegykártya-méretű kartonok
  • nyomtató
  • apró tárgyak (a mi esetünkben: fejfájás csillapító, mágnes, 2 db kulcs, pénz, tangabugyi, méz, nagyító, kávészemek, 2 db kaparós sorsjegy)

 

Elkészítés

 

Amennyiben a dobozunkon kicsavarozható pántok-zárak vannak, levesszük őket.
Méretre vágjuk a dekupázs-papírunkat, de annyival nagyobbra hagyjuk, hogy rá lehessen hajtani a szomszédos oldalakra (kb. 3-5 mm). 
Minden oldalt egynek számolunk, ezzel gyakorlatilag teljesen becsomagoljuk a dobozt (kivéve a tetején az üveges felületet).
 
 
 
 

 
Vékonyan bekenjük az egyik oldalt dekupázs ragasztóval, majd tökéletes illesztéssel rásimítjuk a dekupázspapírt és szivaccsal finoman kisimítjuk. 
 
 
 
 
 
 
Tipp: érdemes utoljára hagyni a velünk szembeni, jól látható oldalt és a vele átelleneset. Ezt a két utolsó lapot úgy méretezzük, hogy nem lóg át a szomszédos oldalakra, hanem éppen befedi. Nálam a sorrend: először a jobb- és bal oldali oldalt egészen az üveglapig, majd az alját, végül a szemben lévő és a hátulsó oldalt (szintén az üveglapig, de sehol sem túllógatva, hanem éppen elfedve a belógó széleket) dekupázsoltam be.
 
 
Ha befedtük már az egész dobozkát és megszáradt, sniccerrel szétvágjuk a dekupázspapírt a nyílásnál, majd visszacsavarozzuk a pántokat és a zárat.
Ezután vékonyan átkenjük az egészt dobozt dekupázsragasztóval (ha 2:1-es) vagy lakkal és hagyjuk megszáradni. Ekkor lehet korrigálni is az apróbb hibákat.
 
 
 
 
Előkészítjük az apró ajándékokat, a rafiatekercset (az enyémben 5-6 színű szál volt) és az organza-tekercseket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egyforma nagyságú pink és rózsaszín organza-négyzeteket vágunk, mindegyikbe teszünk egy-egy apró tárgyat, színes rafia-szalaggal átkötjük és egyforma méretűre vágjuk a batyuk tetejét úgy, hogy be lehessen csukni tőlük a dobozt. Kártyára nyomtatjuk a rövid, vicces magyarázatokat és a batyuk mellé tesszük (minden lyukba egyet-egyet). 
 
 
 
 
 
A kártyákra írt szöveget mindenkinek a fantáziájára bízom a batyukba rejtett tárgyak alapján 🙂
Végül színes rafia-szalaggal átkötjük a dobozt.
 
 
 
 
 
 
 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!