
Ebben a bejegyzésben egy igazi karácsonyi ízű kekszreceptet mutatok be Nektek 🙂 Igaz, melasz van benne, ami egy nem hétköznapi alapanyag és mint ilyet, nem mindenhol lehet beszerezni, és én egyelőre még meg sem próbáltam: volt itthon juharszirupom és azzal helyettesítettem, de remélem, ez nem veszi el a kedveteket!
Ezt a receptet a NoSalty-n találtam, ahol kiemelt ajánlatként szerepelt, mint hosszú idő óta a legjobb kekszrecept. Azért ezzel vitatkoznék: itt, a honlapomon bemutatott amerika csokis keksz szerintem van olyan finom, mint ez a gyömbéres keksz (csak persze egészen más ízvilág) és sokkal egyszerűbb elkészíteni, nem kell hűtőben tartani 2 órát, külsőre pedig ugyanaz az amerikai cookie-típusú, vagyis nem kekszpecsétes fajta (ez a link egy vaníliás-fahéjas kekszpecsétes receptre mutat). Na, azért nem akarlak lebeszélni Titeket erről a gyömbéres kekszről! 🙂 Egy héten belül már én is másodszor sütöttem! 🙂
Hozzávalók a gyömbéres kekszhez:
- 300 g liszt
- 250 g nádcukor
- 200 g (lágy) vaj (a sütőmargarin is jó)
- 1 db tojás
- 60 ml melasz (nálam bevált a juharszirup is)
- 0,5 csomag sütőpor
- 2 ek frissen reszelt gyömbér
- 1 tk fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
A gyömbéres keksz elkészítése

Meghámozzuk és finomra reszeljük a gyömbért.
Megj.: Eddig mindig olyannal találkoztam, ami tele volt szálas rostokkal, próbáltam is kiválogatni belőle, de ez egy lehetetlen vállakozás volt – viszont ha megsül a keksz, nem lehet benne észrevenni, így emiatt ne aggódjatok! 🙂
Konyhai robotgépben habosra keverjük a vajat a nádcukorral, a reszelt gyömbérrel és a melasszal, majd hozzáadjuk a tojást is.

A többi hozzávalót (liszt, sütőpor és a fűszerek) egy tálban összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk a robotgépben lévő masszához és elkeverjük benne.

Amint a képen is láthatjátok, a kis kuktám szerint már most is nagyon finom a tészta 🙂 Ezután légmentesen lezárva min. 2 órára hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 180 C fokra (ezt hőlégkeveréses sütőhöz írja a recept, az enyém nem az, de a forróbb sütő nem volt jó neki).

Miután lehűlt a tészta, kb. diónyi golyókat formálunk belőle, lelapítjuk kb. 1 cm vastagságúra és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket kb. 4-5 cm távolságra egymástól. Ezek a hő hatására olvadni fognak és elterülnek. Kb. 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Megj.: nálam elég volt ehhez 12 perc és szerintem ne várd meg, míg az egész barna lesz, mert akkor túl ropogóssá válik a keksz! Elég, ha a széle barnul és fel lehet emelni a sütőpapírról, nem baj, ha belül kissé lágy marad, mert ahogy hül, meg fog szilárdulni.

Miután kivettük a sütőből, pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra tesszük a teljes kihűlésig.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂