![Füstölt sajtos pogácsa](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/04/20160410_205124-e1460316587325-300x175.jpg)
Ebben a bejegyzésben egy jól bevált, csodálatosan finom és tökéletes állagú, egyszerű és gyors pogácsa receptjét mutatom be. Nagy családi kedvenc, a füstölt sajt miatt pedig eteti magát. Azt hiszem, nem kell tovább dicsérgetnem, elég annyit elárulnom, hogy nálunk általában 1-1,5 kg lisztből készül és egy-egy családi összejövetelen az utolsó morzsáig el is fogy! 🙂 Mindenkinek jó szívvel ajánlom.
Hozzávalók a füstölt sajtos pogácsához:
- 500 g liszt
- 250 g túró
- 150 ml tej
- 100 g sütőmargarin
- 1 tk cukor
- 30 g élesztő
- 2 ek tejföl
- 1 tojás
- 1 (max.2) csapott tk. só
- a kenéshez: 1 felvert tojás tejföllel elkeverve
- a tetejére pedig reszelt füstölt sajt
A füstölt sajtos pogácsa elkészítése
![Húsvéti sonkás kalács: megdagasztjuk a tésztát](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/01/20160130_092153-300x169.jpg)
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd megfuttatjuk.
Kimérjük a többi hozzávalót. A lisztben elmorzsoljuk a margarint és a túrót. Elkeverjük benne a sót, a tojást és a tejfölt, majd hozzáöntjük az élesztőt. Addig gyúrjuk, míg lágy tésztát kapunk (lehet robotgéppel is), majd meleg helyre tesszük, míg duplájára kel. Mi Édesanyámmal 75 C fokos sütőben, kelesztőtálban lefedve vagy hőálló tálban letakarva szoktuk keleszteni. (Ebben az esetben vigyázni kell, nehogy kigyulladjon a konyharuha 🙂 .)
![Füstölt sajtos pogácsa: megkenjük és megszórjuk](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/04/20160410_202444-e1460316341541-300x157.jpg)
Ha megkelt, átgyúrjuk és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Megj.: ha ragad a tészta, gyúrjunk még hozzá lisztet! Ellenben ha túl száraz, nedvesítsük egy kevés tejföl hozzáadásával!
![Füstölt sajtos pogácsa: kelesztjük és megsütjük](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/04/20160410_202546-300x169.jpg)
Ezután sütőpapírral bélelt, vagy kikent, belisztezett tepsibe helyezzük, tetejét megkenjük és megszórjuk reszelt füstölt sajttal, majd újra kelesztjük. Mi úgy szoktuk, hogy betesszük a sütőbe (ami 75 C fokos még), feltekerjük a sütési hőfokot 180 C fokra, és míg felmelegszik a sütő, megkel a pogácsa, majd elkezd sülni. Hamar elkészül: mire piros lesz a sajt a tetején, készen is van (kb. 20-30 perc).
Köszönjük a receptet a sógornőmnek!
Jó étvágyat hozzá! 🙂
![Füstölt sajtos pogácsa](http://kreativeshobby.hu/wp-content/uploads/2016/04/20160410_205002-e1460316472681-300x183.jpg)