Ugrás a tartalomhoz

Beltéri tündérkert törött virágcserépből

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Egyéb, Kreatív kertészet, Tavasz, és Újrahasznosítás


Tündérkert törött virágcserépben
Tündérkert törött virágcserépben

Itt a jó idő! Remélem, a napfény mindenkit kicsalogat a szabadba. Eljött az ideje a kertészkedésnek akkor is, ha nem kimondottan egy veteményes kertet művelünk: ott vannak az erkélynövények, a szobanövények, a gyümölcsfák vagy akár … a varázslat! Szerencsére már Magyarországon is egyre inkább divatba jönnek a tündérkertek. Már régóta terveztem, hogy Jázminnal együtt megépítjük mi is a magunk kis tündérvárosát. Egy ilyen zug a kertben vagy akár a házban is egészen különleges hangulatot teremt. Jó móka közösen készíteni gyermekünkkel. Egy pillanatra mi is gyermekké válhatunk: addig-addig építgetjük-szépítgetjük, míg mi magunk is elhisszük, hogy ha nem vagyunk ott, a tündérek beköltöznek és vidáman táncolnak a számukra készített tündérkertben 🙂 

A tündérkerteknek további előnyei is vannak, hiszen nincs belőlük két egyforma. Szerintem a természetes anyagokból készülnek a legszebbek: az alapanyagokért egyszerűen csak le kell hajolni és felvenni a földről. Ebben a mesevilágban még a fantázia sem szabhat határt! Lehetnek tenyérnyiek, de akár elfoglalhatják az előkertet is. Lehetnek beltériek akár egy régi fiókba vagy virágcserépbe építve, de lehetnek kültériek is, pl. egy fa törzse köré készítve. Nem titkolom: Jázminnal építünk többfélét is 🙂

Ebben a bejegyzésben két klasszikusnak mondható alap-tündérkert ötvözetét mutatom be, ezen (is) dolgoztunk a napokban Jázminnal. Az alapanyagok többségét sétáink során illetve a pincéből gyűjtöttük össze. Természetesen lehetetlenre vállalkoznék, ha konkrétan leírnám az összes hozzávalót, hiszen éppen az a lényeg, hogy mindenki, aki tündérkertet szeretne, a saját elképzeléseit valósítsa meg lehetőleg újrahasznosítható, természetes, ingyenes anyagokból.

 

Tehát a mi tündérkertünkben a teljesség igénye nélkül az alábbiak találhatóak:

 

  • virágföld, törött cserép, nagy cserépalátétek, farönk
  • moha, kövirózsa, kőtörőfű és más szukkulensek
  • csigaház, kagylóhéj
  • kenderkötél, fagallyak és faág, nagyobb fakéreg, dekorációs célú fenyőkéreg (mulcs)
  • kavicsok
  • az ajtók és az ablakok nyelvlapocból vannak
  • sárga akrilfestékkel festve
  • faragasztóval rögzítve

 

Így készült a cserép-farönk tündérkertünk

 

Tündérkert: a törött cserép feltöltése virágfölddel
Tündérkert: a törött cserép feltöltése virágfölddel

Először megtöltjük a törött virágcserepet virágfölddel úgy, hogy a nagyobb törött darabokat beépítjük, majd kisebb kavicsokat nyomkodunk bele. Ezek nem csak lépcsősorként díszítenek, hanem a földet is megfogják.

 

 

 

 

 

 

 

Tündérkert: a növények beültetése és a kavics-lépcsők
Tündérkert: a növények beültetése és a kavics-lépcsők

Ezután beültetjük a növényeket. Vegyük figyelembe, hogy a tündérkertek elsősorban apró kertecskék, így a választott növények igényeinek megfelelő virágföldet használjunk, ne felejtsük el locsolni vagy permetezni (a mohának ez a jobb szerintem) őket és megfelelő fényviszonyú helyre tegyük őket! (A mohák árnyéktűrőek, a sziklakerti évelők általában fénykedvelőek.)

 

 

 

 

 

 

Tündérkert: kövirózsa a csigaházban
Tündérkert: kövirózsa a csigaházban

Ezzel elkészült az alap. Már csak tündériesíteni kell 🙂 Íme, néhány ötlet inspirációként: csigahéjba ültetett apró kövirózsa,…

 

 

 

 

 

Tündérkert: kövirózsa és kagylóhéj-tó
Tündérkert: kövirózsa és kagylóhéj-tó

… óriási kagylóhéj tavacskának (a Duna partján találtuk),…

 

 

 

 

 

Tündérkert: a kagylóhéj-tavon átívelő hidacska
Tündérkert: a kagylóhéj-tavon átívelő hidacska

… kenderkötéllel, apró vessződarabokból készített íves híd,…

 

 

 

 

 

Tündérkert: a híd elhelyezése
Tündérkert: a híd elhelyezése

… faágdarab, melyből a házikó lesz. Ide-oda dekor célú fenyőkérget szórtam. Ez nem csak csinosítja, de meg is védi a virágföldet a kiszáradástól, kiszóródástól.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tündérkert: a farönk és a házikó
Tündérkert: a farönk és a házikó

A farönkre és a faágra az ablakokat és az ajtókat sárga akril festékkel befestett nyelvlapocból készítettük.

A farönköm ferde volt, így hungarocell-darabokat tettem alá, ezzel egészen jól kiegyenesedett. Mindkét cserépalátétem széle el volt repedve, ezeket erős dróttal körültekerve szorítottam össze.

 

 

 

 

 

 

Tündérkert: házikó kéregtetővel
Tündérkert: házikó kéregtetővel

A nyelvlapoc nagyon praktikus: egyszerű hobby ragasztóval összeragasztható és ollóval könnyedén vágható. A farönkre faragasztóval ragasztottam fel, a házikó tetejét két nagyobb kéregdarabból szintén faragasztóval rögzítettem a faágra. 

 

 

 

 

 

 

 

Tündérkert: az alsó virágalátét beültetése
Tündérkert: az alsó virágalátét beültetése

Ekkor felcipeltem a tündérkert részeit az emeletre, ahová a végső helyét terveztem. A farönk alatti cserépalátétbe is virágföldet tettem és növényeket ültettem bele. Egy apró, csíkos csigaházzal törtem meg a zöldet.

 

 

 

 

Tündérkert: a farönk-házikó ajtaja
Tündérkert: a farönk-házikó ajtaja

Az ajtóra egy scrapbook-ba szánt szív-mintát szúrtam bele, néhány fűzvesszővel öveztem, hogy hangulatosabb legyen.

 

 

 

 

 

Tündérkert: létra a szintek között
Tündérkert: létra a szintek között

Végül kenderkötélből és kicsi vessződarabokból függőlétrát készítettem és a felső cserépalátétbe szúrt ágacskákhoz kötöttem. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Éééés tá-dááám: elkészült az első tündérkertünk! 🙂 Jázmin napok óta tündérlázban ég, állandóan róluk kérdezget és ábrándozik. Remek szórakozás volt együtt gyűjtögetni az alapanyagokat, építgetni a tündérkertünket: még egy mesevilágot is kerekítettünk köré, míg készült. Remélem, Ti is kedvet kaptatok tündérkert-építéshez! Szívesen látnám a hozzászólások között a műveiteket!

Több ötletet, ihletet találhattok a képkeresőben, illetve elkezdtem a Pinterest-en is gyűjteni a tündérkertekhez kapcsolódó linkeket, melyeket ide kattintva találhattok meg.

 

Tündérkert törött virágcserépben
Tündérkert törött virágcserépben

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!