Ugrás a tartalomhoz

Palackba zárt kertek

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Egyéb, Kreatív kertészet, és Újrahasznosítás


Palack kertek

Nini, egy újabb kreatív kertészkedés-cikk! 🙂 Szeretsz a kertben tenni-venni, szépíteni, ületetni esetlegesen gazolás, kapálás és locsolgatás nélkül? Ebben a zord hidegben hiányzik a lelkednek egy kis tavaszias napfény, lélekmelengető kertészkedés? Szeretnél egy élő és egyedi lakásdíszt otthonod egy csupasznak tűnő szegletében? Hát ezt a különleges mini kertet, melyet egy palackba zárunk, mindenki meg fogja csodálni és házadban jártadban-keltedben Téged is felvidámít majd, ebben biztos lehetsz! Kertészkedj egy palackban bent a melegben, akár a nappali közepén! 😉

A kertészkedés jótékony lelki hatásai mellett ezek a hatalmas palackok nagyon klassz tengerészes hangulatot keltenek a többi tengeri munkáinkat kiegészítve (tengerészcsomós antikolt kép, kagylós szélcsengő és kagylós képkeretek, közöttük pedig férjem alkotása, a gyönyörű fahajó).

 

Alapanyagok, eszközök a palackkertek építéséhez:

  • egy jó nagy üvegpalack (erre nagyon jól megfelel egy demizson palackja is, de mindenféle széles szájú üveget felhasználhatunk hozzá)
  • kavics és virágföld
  • lassan növekedő kicsi növények pl.: tipikus palack-növények a különféle Fittoniák (hasonló igényű növényeket válasszunk!)
  • néhány dísz pl.: csigaház, nagyobb kavics
  • moha
  • hosszú nyelű grillvilla, széles szájú befőzéshez használatos tölcsér vagy papírból tekert tölcsér
  • kevés víz
  • ha van otthon, kicsi ledes világítás
  • faszén pl. grillezéshez használatos (ezt mondjuk kifelejtettem és csak most jutott eszembe, hogy mindenhol írják, de egyelőre nem látom a kertjeimen a hiányát)

 

A palackkertek megépítése

 

Palack kertek: alapanyagok

Megj.: Sajnos az üveg fénytörése miatt nem lettek a legjobbak a fotók, bárhogy próbáltam is szép képeket készíteni, ezek a palackkertek úgy tűnik, nem valami fotogének, de a valóságban nagyon is feltűnést keltőek, minden vendégünk szeme megakad rajta és nagy tetszést aratnak, igazi különlegességnek számítanak.

Tipp: amennyiben a szabadban gyűjtünk mohát vagy más alapanyagot, nézzük meg alaposan, nincs-e benne/rajta valamilyen károsító, nemkívánatos élőlény! Én ugyanis nem néztem meg és két hét múlva vettem észre a lezárt palackkertemben a növényemet rágó hernyót! Argh 🙂

 

Palack kertek: kavicsot és virágföldet töltünk bele

Először pár centi vastag kavicsréteget alakítunk ki a palack alján (ide tud elfolyni a felesleges vízmennyiség), majd erre szórjuk a vastag (min. 10-15 cm mély) virágföldet. Ezt a munkát megkönnyíti egy tölcsér.

Megj.: annyi földet szórjunk bele, hogy el tudjuk benne ültetni a növényeket és maradjon neki még hely a további növekedéshez! Mint már írtam, a faszenet kifelejtettem, de sajnos nem is tudom megmondani, hogy mennyit kellett volna beletenni (ez a CO2 termelést biztosítja, bár szerintem – ezt mint kertészmérnöki egyetemet végzett személy írom, aki jó sok biokémiát, növényélettant és hasonlót tanult – a növények légzése során is keletkezik elég.)

Palack kertek: beültetjük növényekkel

Ezután mélyedést vályunk a virágföldbe a villával és beleügyeskedjük az első növénykénket, …

 

 

 

 

Palack kertek: beültetjük növényekkel

… majd a villa nyelével – vagy más céleszközzel – befedjük földdel és letömörítjük.

 

 

 

 

Palack kertek: beültetjük növényekkel

Így haladunk körbe, míg elültetjük az összes tervezett növényt, miközben mohával töltjük ki közöttük a helyet. 

 

 

 

 

Palack kertek: beültetjük növényekkel

Végül beletehetünk egy-két apróbb díszt is és óvatosan, az üveg oldalán lecsorgatva (ezzel meg is tisztítjuk a portól) belocsoljuk.

 

 

 

 

 

Palack kertek

Ha akarjuk, akár le is zárhatjuk. Az enyém már kb. 3 hónapos és remekül megvan locsolás és levegő nélkül.(Bár volt olyan növény, ami nem szerette ezt a nagy nedvességet és kipusztult, meg volt egy, amit megevett a hernyó, de mindketten elpusztultak végül – a többiek viszont szemmel láthatóan jól érzik magukat, különösen a mohák.) Tetszés szerint tehetünk mögé vagy – amennyiben áttetsző a kupak – rá ledes világítást, egészen hangulatossá teszi.

Tipp: a palakkertet ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert túlságosan felmelegszik és kiégnek, megfőnek a növények! Öntözni igény szerint szükséges, ez függ attól is, hogy lezárjuk-e az üveget vagy sem. 

 

 

 

 

David Latimer világhíres palack növénye

Végül érdekességként hadd mutassak be egy szerte a világon híressé vált képet, melyen egy olyan palackkert látható, amit kb. 40 éve nem nyitottak fel.

Rövig angol nyelvű összefoglalót interneten pl. itt is olvashatsz a témában , itt pedig képekkel is bemutatják.

Jó téli kertészkedést kívánok Mindekinek! Ha megtetszett az ötlet, ajánlom a beltéri tündérkertekről írt bejegyzésemet is! 

 

 

 

 

Palack kertek
Palack kertek

 

 

 

 

Palack kertek

 

Related Post


Related Post



Egy hozzászólás

  1. This turned out great! So glad you were able to find some inspiration from my glass bottle garden. I had mine for a few years before there was a fungus gnat infestation and I had to give it up. And yes, guests always noticed and commented on mine too. 🙂

    2019-05-20
    |Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!