Ugrás a tartalomhoz

Kagylós szélcsengő

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, és Nyár


Kagylós szélcsengő
Kagylós szélcsengő

A nyaralási emlékeket idézi fel a tengerparton gyűjtött vagy vásárolt kagylókból álló szélcsengő. Már régóta szeretnék egy ilyet, és mennyivel jobb saját kezűleg elkészíteni, mint egy szuvenír boltban megvenni! Igaz, az enyém nem cseng-bong, mert elég messze függesztettem fel egymástól a kagylósorokat, de még így is első látásra eléri a hatást, amelyre szántam: a szélcsengők lágyan simogatják a varázslatokra fogékony lelkeket :-).

 

 

 

 

 

 

A kagylós szélcsengő elkészítéséhez szükséges anyagok, eszközök:

 

  • Kagylós szélcsengő: kiválasztunk néhány nagyobb kagylót és csigát
    Kagylós szélcsengő: kiválasztunk néhány nagyobb kagylót és csigát
    15-20 db nagyobb kagyló, tengeri csiga
  • vékony kendermadzag
  • 2 faágacska
  • még vékonyabb madzag vagy cérna a felfüggesztéshez (Megj.: azért nem damilt választottam, mert az abból kötött csomó elég könnyen kioldódik)
  • nagy fordulatszámra képes fúró egészen keskeny fúrófejjel
  • olló, nagy lyukú tű, szükség esetén kés vagy gyalu

 

 

A kagylós szélcsengő elkészítése

 

Kagylós szélcsengő: lyukat fúrunk a kagylókra
Kagylós szélcsengő: lyukat fúrunk a kagylókra

Először is megkértem Édesapámat, hogy fúrja ki nekem a kagylóim és csigáim alsó részét. Ehhez egy nagy fordulatszámú fúró kellett, ezt a szomszédjától kérte kölcsön. Még így is kemény munka volt kifúrni rajtuk a lyukakat, de nem repedtek szét. Ez volt a munka oroszlánrésze és egy férfi segítsége nélkül aligha tudtam volna megcsinálni. Köszi, Apu! 🙂

 

 

Kagylós szélcsengő: elkészítjük a tartóvázat
Kagylós szélcsengő: elkészítjük a tartóvázat

Találtam a kertben egy szőlővessző darabot, lehántottam róla a kérgét (szerintem nagyon jó ötlet volt ehhez éles krumplihámozót használni 😉 ) és középen, egymást merőlegesen keresztezve jó erősen összekötöztem őket a kendermadzaggal. Ezután Édesapám ezeknek a végeit is átfúrta, hogy rögzíteni tudjam majd rájuk a lógó kagylóoszlopokat.

 

 

Kagylós szélcsengő: elkészítjük a tartóvázat
Kagylós szélcsengő: elkészítjük a tartóvázat

Ezután szétválogattam a kagylókat és csigákat úgy, hogy nagyjából egységesen mutassanak majd az öt lógó madzagon. A középsőre szántam a három legnagyobbat. Felfűztem őket nagyjából egyforma távolságra egymástól, mindegyiket külön meg is csomóztam, hogy ne csússzanak le. Végül minden kagylóoszlopot rákötöttem a vesszőkre és akasztót hurkoltam rá.

 

 

Megj.: az, hogy lelakozzuk-e a kagylókat és/vagy a vesszőket, egyéni ízléstől függ. Nekem tetszik lakk nélkül, „nyersen” – egészen természetes hatást kelt. 

Kagylós szélcsengő
Kagylós szélcsengő

 

 

 

 

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!