Ugrás a tartalomhoz

„Joghurtosvera” – gyümölcsös joghurttorta

Közzétéve itt: Gyermekeknek, Sütemények, torták, finomságok, és Születésnap


Joghurtosvera

Sziasztok! 🙂

Ebben a cikkben az egyik kedvenc tortámat mutatom be, amit minden évben elkészítek a lánykáim szülinapjára (és mindig a szív alakú tortaformámban. Nagyon jól mutat rajta a piros zselé vagy gyümölcskocsonya). A neve azért ilyen vicces, mert a receptet Anyutól kaptam, aki meg egy Verától – és Anyu mindig úgy írja le őket, hogy mellé írja, kitől kapta. Ezért a mi családunkban ezt a gyümölcsös joghurt tortát már évtizedek óta joghurtosverának hívjuk 😀 Cukor helyett folyékony édesítőszerrel is el lehet készíteni és mivel én mindig biztosra megyek, zselatin fix-et szoktam hozzá használni.

 

 

 

Hozzávalók a gyümölcsös joghurttortához:

24 cm-es tortaformához (az enyém szív alakú)

A joghurtos réteghez:

  • 0,8 l natúr joghurt
  • 6 dl főző tejszín
  • 8 ek. cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. zselatin vagy 2 cs. zselatin fix (én beparáztam, hogy nem szilárdul meg és beletettem a sima zselatint is meg 2 zacsi zselatin fix-et is)
  • 450 g mirelit bogyós gyümölcs

A tésztához:

  • 3 tojás szétválasztva
  • 3 csapott ek. liszt
  • 3 púpos ek cukor

A díszítéshez:

  • 1 cs. (piros) gyümölcskocsonya vagy tortazselé
  • gyümölcs díszítésként (nálam ez vegyes bogyós mirelit, 450 g)

 

A gyümölcsös joghurttorta elkészítése

 

A piskótalap elkészítése

 

 

Joghurtosvera: a piskóta

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 

Szétválasztjuk a tojásokat. Először keményre verjük a fehérjét (robotgépben a legegyszerűbb), majd lassan hozzáadagoljuk a cukrot. Ezután egyesével, alacsony fokozaton belekeverjük a sárgáját, végül apránként hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Ezután belekanalazzuk a tortaformába és kb. 20 perc alatt arany színűre sütjük. Ha elkészült, benne hagyjuk a formában kihűlni. (Én nem szoktam kikenni a formát, mert akkor elválik sütés közben a tészta a forma oldalától és a joghurt kifolyik.)

 

 

 

A joghurtos réteg elkészítése

 

Joghurtosvera: a joghurtos réteg

Míg sül a piskóta, elkészítjük a joghurtot: összemelegítjük a joghurtot a tejszínnel (amennyiben zselatin fix-et használunk, nem kell melegíteni), elkeverjük benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Ezután hozzáadjuk a zselatint vagy elkeverjük benne a zselatin fix-et (azt géppel kell). Ezután óvatosan adjuk hozzá a fagyott gyümölcsöt és hagyjuk kihűlni. Ha már kezd megdermedni, ráöntjük a piskótára.

 

 

 

 

A gyümölcsös joghurt torta összeállítása

 

Joghurtosvera: díszítjük

Ha lehűlt a joghurt, ráöntjük a piskótára és egy éjre (vagy legalább arra a pár órára, amíg teljesen áthűl és megdermed) hűtőbe tesszük. Ha már szép szilárd, díszíthetjük tortazselével vagy gyümölcskocsonyával és gyümölcsökkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

 

 

 

 

Joghurtosvera
Joghurtosvera

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!