Ugrás a tartalomhoz

Ilyen volt – ilyen lett: dekupázsolt váza

Közzétéve itt: Advent, Díszítés, dekoráció, Húsvét, Karácsony, Tavasz, és Tél


Dekupázsolt váza
Dekupázsolt váza

Sziasztok! 🙂

Ez a váza már régóta bökte a szemem és bizsergette a kezeimet: abszolút jellegtelen volt, nem tetszett a formája és régóta terveztem, hogy felvidítom egy kicsit a látványát. Tavasszal kaptam néhány girbe-gurba fűzvesszőt tojásfának. Ekkor jött a kihívás: szeretném a vázát is, a vesszőket is felhasználni karácsonykor és húsvétkor is! Olyan rizspapírt kerestem hát, ami nagyjából mindkét ünnepre megfelel és még rózsa is van rajta, a vesszőket pedig csak ímmel-ámmal fújtuk át Jázminnal arany festékspray-vel, így most csillog is, meg nem is. Egyelőre még csak a karácsonyi dekoráció része volt, arról készültek képek, de ha eljön a tavasz, bemutatom, milyen, amikor tojásfaként „üzemel”.

 

 

 

Alapanyagok, eszközök üvegváza dekupázsolásához:

  • üvegváza
  • rizspapír
  • dekupázsragasztó üvegre
  • dekupázslakk (vagy 2:1-ben dekupázsragasztó)
  • széles fejű ecset
  • olló

 

Ilyen volt – ilyen lett: hogyan dekupázsoljunk üvegvázát?

 

Dekupázsolt váza: méretre vágjuk a rizspapírt
Dekupázsolt váza: méretre vágjuk a rizspapírt

Először is megtisztítjuk az üvegvázát, majd méretre vágjuk a rizspapírt. ( A mi vázánk elég nehezen kezelhető alakú, így több csíkra kellett vágnom a papírt és emiatt nem adta vissza az eredeti szép mintát.)

 

 

 

 

 

Dekupázsolt váza: részletekben vonjuk be
Dekupázsolt váza: részletekben vonjuk be
Dekupázsolt váza: vékonyan bekenjük a ragasztóval
Dekupázsolt váza: vékonyan bekenjük a ragasztóval

Vékonyan bekenjük dekupázsragasztóval a váza azon részét, amire ragasztunk. Ilyen vagy ehhez hasonló alakú vázát csak részletekben lehet bevonni, mert gyorsan szárad a ragasztó. Próbáljuk gyűrődés- és légbuborék mentesen elsimítani a papírcsíkokat!

Megj.: bár a szalvétatechnikáról szóló könyvem belülről ragasztja fel a rizspapírt, nekem jobban tetszik, ha kívülről dekupázsolom a vázát, mert így vizet is lehet bele tenni. Egyébként is nagyon nehéz lehet belülről szépen beburkolni.

 

 

 

 

 

Dekupázsolt váza: hagyjuk megszáradni
Dekupázsolt váza: hagyjuk megszáradni

Ha teljesen bevontuk a vázát rizspapírral, hagyjuk megszáradni.

Megj.: ne aggódjunk, ha esetleg elszakadt valahol, könnyen kijavíthatjuk, ha egy kis darab rizspapírral betapasztjuk. Nem lesz szembetűnő, mivel a minta úgyis széthullik a váza formája miatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dekupázsolt váza: hagyjuk száradni a lakkot
Dekupázsolt váza: hagyjuk száradni a lakkot
Dekupázsolt váza: átlakkozzuk
Dekupázsolt váza: átlakkozzuk

Száradás után átkenjük az egészet dekupázslakkal vagy ha 2:1-ben dekupázsragasztónk van, akkor azzal. Majd újra hagyjuk megszáradni. Ekkor már szép, fényes lesz a vázánk. Az enyém kifejezetten antik hatásúvá vált, annyira, hogy az egyik vendégünk teljesen meglepődött, hogy ezt egyszerű dekupázsolással értem el.

 

 

 

 

 

 

 

Dekupázsolt váza: átfújjuk az ágakat
Dekupázsolt váza: átfújjuk az ágakat

Végül, mint már a bejegyzésem elején írtam, Jázmin befújta arany színű festékspray-vel a fűzfaágakat, amelyeket ebbe a vázába szántam.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dekupázsolt váza: ilyen lett
Dekupázsolt váza: ilyen lett
Dekupázsolt váza: ilyen volt
Dekupázsolt váza: ilyen volt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Száradás után pedig ráakasztgattuk azokat a horgolt karácsonyfa díszeket, melyeket ezen a télen készítettem: a télapó-applikációt, a mosolygós hóemberfejet, az angyalkát, a hópelyhet, a harangot, a csillagot, a csillogó karácsonyfát, a télapósapkát, a mézeskalács-emberkét és a díszes, évközi szálláshelyüket, egy dekupázsolt dobozkát.

Remélem, Nektek is tetszik! 🙂 Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Boldog karácsonyt, boldog horgolást! 🙂

Dekupázsolt váza
Dekupázsolt váza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cérna-tojás

Related Post


Related Post2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!