Ugrás a tartalomhoz

Horgolt tojástakaró minták 2.

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Horgolásminták, Húsvét, és Tavasz


Horgolt tojás
Horgolt tojás

Sziasztok! 🙂

A húsvéti tojás-horgolás igazi művészi szintekre emelkedett, amint látom. Fantasztikus képeket találtam ebben a témában! A horgolt tojástakaró minták-sorozatomban idén néhány egyszerűbbet mutatok be. Boríthatunk velük főtt, festett vagy festetlen-, hungarocell- vagy műanyag tojást, illetve kikeményítve hagyhatjuk belül üresen, esetleg még tehetünk is bele valamilyen apró díszt, pl. egy kiscsibe figurát. Mivel még messze a húsvét egy most megfőzött tojás számára, részemről csak modellnek használtam, hogy lássam, hogyan mutat a minta egy igazi tojáson. Végül hungarocell tojásra teszem őket és felakasztom a tojásfánkra. (A hungarocell-tojásom valamivel keskenyebb egy igazi tojásnál.)

További horgolt tojásmintákat itt és itt találhattok. A tojásfán látható horgolt tyúkocska mintáját itt, a hímes tojásét itt, a madárkákét itt és a tojást ölelő nyusziét pedig itt találjátok.

 

A cikkben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

Megj.: klaszter (a mintaleíársomban: KLA) = egy szembe horgolt, egyszerre befejezett pálcák, több helyen csomó vagy klaszter néven találtam meg a magyar elnevezését. Elkészítéséről bővebben itt olvashatsz.

 

Alapanyagok, eszközök a horgolt tojástakaróhoz:

  • vékony pamut vagy akril fonal (Catania)
  • 2,5-es méretű vagy kisebb horgolótű
  • olló
  • tojás (hungarocell, műanyag vagy főtt)

 

A horgolt tojástakaró elkészítése

 

Segítségül a horgolt tojástakaró mintadiagramja:

Horgolt tojás mintadiagram
Horgolt tojás mintadiagram

 

Horgolt tojás: 1-2.kör
Horgolt tojás: 1.kör

Kezdőkör: varázskörbe 2 lsz, 12 fp, összehúzzuk a varázskört és összekötjük a kört

1.kör: (5 lsz, hrp cluster), 5 lsz, *(2 krp KLA, 5 lsz)* ism. még háromszor, *(2 hrp KLA, 5 lsz)* ism. még egyszer, *(2 krp KLA, 5 lsz)* ism. még háromszor, (2 hrp KLA) 2 lsz, erp-vel kötjük összes a kört

 

 

 

 

 

Horgolt tojás: 3.kör
Horgolt tojás: 2.kör

2.kör: 2 ksz-mel eljutunk a lsz ív közepére, a lsz ívbe: (6 lsz, krp, 2 erp, fp, kp), *a köv. lsz ívbe: (kp, fp, 3 erp, 2 lsz, 3 erp, fp, kp)* ism. még ötször, a köv. lsz ívbe: ( kp, fp, 2 erp, krp, 2 lsz, krp, 2 erp, fp, kp), *a köv. lsz ívbe: (kp, fp, 3 erp, 2 lsz, 3 erp, fp, kp)* ism. még ötször, a köv. lsz ívbe: (kp, fp, 2 erp, ksz-mel kötjük a kezdő magasító lsz-ekhez)

 

 

 

 

 

Horgolt tojás: 4.kör
Horgolt tojás: 3.kör

3.kör: ksz a lsz ívbe, (9 lsz, 2 krp), a köv. lsz ívbe: (2 krp, 5 lsz, 2 krp), *a köv. lsz ívbe: (2 erp, 3 lsz, 2 erp)* ism. még kétszer, *a köv. lsz ívbe: (2 krp, 5 lsz, 2 krp)* ism. még kétszer, *a köv. lsz ívbe: (2 erp, 3 lsz, 2 erp)* ism. még kétszer, a köv. lsz ívbe: (2 krp, 5 lsz, 2 krp), a köv. lsz ívbe: krp, összekötjük a kört és elkötjük, elvágjuk a fonalat.

Még egyet készítünk belőle.

 

 

 

 

Horgolt tojástakaró: összehorgoljuk
Horgolt tojástakaró: összehorgoljuk

Ezután egymásra helyezzük a két munkát úgy, hogy színükkel kifelé nézzenek és a minta diagramján látható nyilaknál kp-val összehorgoljuk őket. Két kp között 5 lsz-et horgolunk. Amennyiben műanyag vagy hungarocell tojást szánunk bele, azt azelőtt beletesszük, mielőtt körül érünk az összehorgolással. Végül akasztót készítünk rá.

(Megj.: a képen csak „modellt áll” a főtt tojás, valójában nem érdemes ehető tojást beletenni, mert szét kellene vágni a horgolt tojástakarót ahhoz, hogy kivehessük belőle.)

 

 

Horgolt tojástakaró
Horgolt tojástakaró
Horgolt tojástakaró
Horgolt tojástakaró

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A horgolt tojás elkészítése

 

Horgolt tojás: kikeményítjük
Horgolt tojás: kikeményítjük

Amennyiben kikeményítve, üresen szeretnénk fellógatni a tojásfára, egy lufit teszünk bele a két fél összehorgolása közben. A kikeményítés részleteit itt találod.

Miután megszáradt és kivettük belőle a lufit, akasztót készítünk rá.

A cseh nyelvű forrás itt található. A magyar nyelvű forrás más horgolt tojás mintákkal itt található.

 

 

 

Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Boldog húsvétot és boldog horgolást! 🙂

 

 

 

Horgolt tojás
Horgolt tojás
Horgolt tojás
Horgolt tojás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post


Related Post



4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!