Ugrás a tartalomhoz

Horgolt rózsás vállkendő

Közzétéve itt: Horgolásminták, Nyár, Ősz, és Tavasz


Sziasztok!

Ebben a cikkben egy csinos nyári viseletet mutatok be. Maga a kendő igen egyszerű motívumokból áll (klasszikus “granny”, azaz nagyi-minta), viszont a sűrűsége, a végső állaga nagyszerű: rugalmas, puha és meleg takaróra emlékeztet. A minimális díszítéssel letisztult eleganciát akartam adni neki, de éppen emiatt az egyszerűség miatt a hatása a viselőjétől és annak öltözékétől függ.
Az elkészítése közben nem kell sokat gondolkozni, viszont jó pár órába telik meghorgolni. Olyan nagy (kb. 210 cm az átfogója és 145-145 cm a másik két oldala), hogy a képre csak többszörös hajtogatás után fért rá.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A cikkben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

 

Alapanyagok, eszközök a horgolt rózsás vállkendő elkészítéséhez:

 

  • 5-ös méretű horgolótű
  • 250-300 g fehér fonal
  • 50-100 g piros fonal
  • egy kevés zöld fonal
  • piros és fehér cérna, tű, olló

 

A horgolt rózsás vállkendő elkészítése

 

 

Rózsás kendő: mintadiagram
Rózsás kendő: mintadiagram

Fehér fonallal horgolunk.
Kezdőkör: 6 lsz, ksz-szel körré kapcsoljuk
1. sor: (5 lsz, 3 krp), lsz, (4 krp)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. sor: (5 lsz,3 krp), lsz, *(3 erp), lsz* ism. még egyszer, (4 krp)
3. sor: (5 lsz, 3 krp), lsz, *az előző sor lsz ívébe (3 erp), lsz* ism. még egyszer, (3 erp), lsz, (3 erp) az előző sor lsz ívébe (ez lesz a kendő csúcsa), ism. kétszer a csillagok közötti részt, (4 krp)
 
 
 
 
 
4. sor: (5 lsz, 3 krp), lsz, *az előző sor lsz ívébe (3 erp), lsz* ism. még kétszer, (3 erp), lsz, (3 erp) az előző sor lsz ívébe, ism. háromszor a csillagok közötti részt, (4 krp)
 
 
 
 
 
 
 
 
5-43. sor: ism. a 4. sort úgy, hogy minden lsz ívben (3 erp) (vagyis minden sorban kettő erp-csoporttal több, mint az előzőben) és a csúcsi részen az előzőekben leírtak szerint (3 erp), lsz, (3 erp)
 
 
 
 
 
 
 
44. sor: (2 lsz, erp), *2 lsz az előző sor erp-csoportja fölött, (2 erp) az előző sor lsz ívébe* ism. míg körbe érünk a kendő minden oldalán
 
 
 
 
45. sor: lsz ívbe (3lsz, 4 erp), erp a következő szembe, *a következő lsz ívbe (5 erp,) 2 lsz* ism. míg körbe érünk a kendőn. Elkötjük és elvágjuk a fonalat.
46. sor: Piros fonalra váltunk. lsz, 4 rp, rp az előző sor (2 erp)-ja közé, *5 rp, rp* ism. míg körbe érünk a kendőn. Elkötjük és elvágjuk a fonalat.
Végül horgolunk egy piros rózsát és három levelet hozzá, majd felvarrjuk a kendő egyik csücskére.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Jó horgolást, szép nyarat kívánok Nektek! 🙂
 
 
 
 
 
 

Related Post


Related Post2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!