
Bizonyára észrevettétek, hogy mostanában gluténmentes sütiket is sütök. Ez azért van, mert új családtagunk érkezett külföldről, aki gluténérzékeny. Eddig nem érintett ez a téma, így most nézek csak utána, mit is jelent a gluténmentes életmód és milyen finomsággal lehet meglepni az ilyen életmódra kényszerülő embertársainkat. Találtam is egy jó összefoglaló cikk-sorozatot, mely bemutatja a gluténmentes diéta alapjait és a gluténmentes helyettesítőket az ételeikben, melyet itt találtok. Ez a link a cikk-sorozat első részére mutat.
Ebben a bejegyzésben pedig egy gluténmentes kevert süti receptet mutatok be, melyet a hozzáadott gyümölcsök változtatásával egyszerűen lehet variálgatni és nem szükséges speciális, drága lisztkeveréket venni hozzá, tökéletesen megfelel a kukorica- és rizsliszt. Figyelem! Amennyiben nem gluténmentes a konyhánk, fokozottan kell ügyelnünk arra, nehogy mi magunk szennyezzük be a gluténmentes alapanyagokat.
Hozzávalók a gluténmentes kevert sütihez:
- 200 g rizsliszt
- 100 g kukoricaliszt
- 150 g cukor
- 2 dl tejföl
- 1 dl olaj
- 3 tojás
- 1 tk szódabikarbóna
- ízlés szerinti mennyiségű cseresznyebefőtt
A gluténmentes kevert süti elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180C fokra.
Kimérjük a hozzávalókat.

Simára keverjük a tésztát.

A végén rápotyogtatjuk a jól lecsepegtetett cseresznyét és a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.

Kb. 35-40 percig (tűpróba) sütjük 180C fokon.
Jó étvágyat hozzá!
