Ugrás a tartalomhoz

Húsvéti sonkás kalács

Közzétéve itt: Húsvét, Sütemények, torták, finomságok, és Tavasz


Húsvéti sonkás kalács
Húsvéti sonkás kalács

Sziasztok! 🙂

Ebben a cikkben Borbás Marcsi receptjét vettem alapul. Évekkel ezelőtt próbáltam ki először, de akkora sikere van a családban, hogy nincs olyan húsvét, amikor hiányozhatna az asztalról. Az évek során szépen kialakult ez a végleges formája, amit most megosztok Veletek. A főtt sonkával, tojással és tormával töltött kalács egyszerre hagyományos és újszerű reggeli lehet húsvétkor. Vigyázat! Annyira finom, hogy maximum egy étkezés alkalmával elfogy, készüljünk más étellel is! 🙂 Próbáld ki mellé a pácolt tojást is!

 

 

Hozzávalók a húsvéti töltött kalácshoz:

 

A tésztához:

  • 700 g liszt
  • 2-3 dl tej 
  • 2 ek. cukor
  • 200 g vaj/margarin
  • 50 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kk. só
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékekhez:

  • 300 g tömlős sajt (natúr)
  • 300 g főtt sonka felaprítva
  • 6 főtt tojás felkockázva
  • ízlés szerint ecetes reszelt torma, mustár, majonéz
  • só és fehér bors

 

A húsvéti sonkás kalács elkészítése

 

Húsvéti sonkás kalács: megdagasztjuk a tésztát
Húsvéti sonkás kalács: megdagasztjuk a tésztát

Megfuttatjuk az élesztőt 1 dl meleg tejben 2 ek.cukorral és a tészta többi hozzávalójával kalácstésztát dagasztunk belőle (ne legyen túl lágy). Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Tipp: nagyon praktikus 50 C fokos sütőben letakarva vagy kelesztőtálban keleszteni, mert hamar feljön a tészta.

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács: a töltelék elkészítése
Húsvéti sonkás kalács: a töltelék elkészítése

Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A főtt tojást felkockázzuk, a sonkát felaprítjuk, majd összekeverjük a tömlős sajttal és ízlés szerint tormát, mustárt, majonézt, sót és borsot keverünk bele. 

 

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács: a tészta nyújtása
Húsvéti sonkás kalács: a tészta nyújtása

Ha megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk és 3 részre osztjuk. Tenyerünkkel lapogatva téglalapokat nyújtunk belőlük (ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl vékony, mert ez esetben könnyen kireped),…

 

 

 

 

 

… mindegyiket megkenjük krémmel,…

Húsvéti sonkás kalács: a tészta és a töltelék
Húsvéti sonkás kalács: a tészta és a töltelék
Húsvéti sonkás kalács: megkenjük a tésztát a töltelékkel
Húsvéti sonkás kalács: megkenjük a tésztát a töltelékkel

 

 

 

 

 

 

 

Húsvéti töltött kalács: megfonjuk

… hengerré zárjuk őket és egyszerű fonással összefonjuk egy tepsi méretű sütőpapíron (úgy, hogy alul legyen a hengerek “varrata”), majd a kalács tetejét felvert tojással megkenjük. Magas falú, hosszúkás, keskeny tepsibe fektetjük és újabb fél-egy órát kelesztjük. 

 

 

 

 

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács: kelesztjük és megsütjük
Húsvéti sonkás kalács: kelesztjük és megsütjük

Ezután légkeveréses sütőben kb. 35 perc alatt  170 C fokon pirosra sütjük (sima villanysütőben kb 45 perc alatt 180 fokon).

 

 

 

 

 

Húsvéti sonkás kalács: pirosra sütjük
Húsvéti sonkás kalács: pirosra sütjük

Kivesszük a sütőből, sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből és rácson hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágjuk.

 

 

 

 

 

Jó étvágyat hozzá és boldog húsvétot kívánok! 🙂

 

Húsvéti sonkás kalács
Húsvéti sonkás kalács
Húsvéti sonkás kalács
Húsvéti sonkás kalács

 

 

 

 

 

 

 




Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük