Mikor legutóbb arab húsos táskát (szamószát) készítettem, így nyugtattam meg a család diétázó tagjait: „Ne aggódjatok, cukormenteset sütök.” Azt csak magamban tettem hozzá: persze, hogy cukormentes, hiszen sós sütiről van szó! Be kell vallanom, az arab húsos táska igazi diéta-gyilkos, eteti magát, nem lehet abbahagyni, legalábbis nálunk ez volt a tapasztalat.
Ha „véletlenül” nincs otthon hétfűszer keverékünk, nem kell mindjárt elrohanni egy keleti fűszerboltba, „magyarosan” (=só+bors) is nagyon finom! Emellett laktató, így nem csak délutáni nasinak, de uzsira, vacsira és reggelire is bátran ajánlom. Sőt lefagyasztható és pár perc melegítés után újra fogyasztható.
Hozzávalók az arab húsos táskához:
- 500g darált marhahús
- 2(-3) fej vöröshagyma
- só, bors, hétfűszer keverék
- néhány marék durvára tört dió
- 3(-4) cs.levelestészta (1 csomagból kb. 6-7 db jön ki)
- a kenéshez: 1 tojássárgáját elkeverünk 2 ek.tejföllel
- a szóráshoz: szezámmag, tökmag vagy lenmag
Az arab húsos táska elkészítése
A hagymát apróra vágjuk, a diót durvára törjük és ízlés szerint fűszerezve összekeverjük a darált hússal. (A hétfűszer keverék tartalmaz fekete borsot.)
Kevés olajon lesütjük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180C fokra, hogy bemelegedjen, míg elkészítjük a táskákat. Kicsomagoljuk a levelestésztát és nagyméretű karikákat szúrunk ki belőle. Az én derelyevágóm egyik oldala éppen alkalmas erre, de ha nincs ilyenünk, óriási pogácsaszaggatóval is meg lehet tenni.
A derelyevágót megfordítva belehelyezzük a tésztakorongokat és megtöltjük a darálthúsos keverékkel.
Összehajtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Ezután megkenjük a tetejét és megszórjuk a magokkal.
Majd 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Tipp: a tésztaszéleket nem szoktam kidobni, hanem szintén megkenem és reszelt sajttal megszórva megsütöm. Kislányom kedvencei ezek a kis sajtos-ropogós falatok.
Jó étvágyat hozzá!