Nem minden keksz-recept alkalmas a sütipecsételéshez, pedig a házi kekszben szerintem az egyedi díszítés épp olyan fontos, mint a nem hétköznapi íze 🙂 Találtam egy nagyon klassz receptet, amely a téli ízeket idézi és az ünnepi készülődéshez igazi karácsonyi hangulatú aláfestést ad fahéjas illatával. Ha még nem próbáltad, hadd beszéljelek rá! Kekszet pecsételni annyiraaaa jóóó, hogy nálunk az egész család sorban állt a konyhában 🙂
És ha Neked is megtetszett a kekszsütés-ötlet, próbáld ki a gyömbéres és az amerikai csokis keksz recepteket is!
Hozzávalók a fahéjas sütipecsétes kekszhez:
- 340 g liszt
- 180 g porcukor
- 125 g vaj (vagy sütőmargarin)
- 1 db tojás
- 2 ek. tej
- 1 ek. vanília aroma
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
A fahéjas sütipecsétes keksz elkészítése
Konyhai robotgépben habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a fűszereket.
Ezután hozzáadagoljuk a lisztet és a tejet és addig keverjük, mig puha tészta válik belőle.
Légmentesen zárva min. 1 órát hűtőben pihentetjük. Miután kivettük, alaposan belisztezett gyúródeszkán vagy szilikon alátéten 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
Tipp: tegnap kipróbáltam, hogy a felébe natur kakaóport gyúrtam és nagyon finom lett! 🙂
A sütipecsétnek megfelelő méretű pogácsaszaggatóval vagy a pecséthez kapott karikával kiszúrjuk a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket.
Ekkor érdemes csak pecsételni, így nem ragad a gyúródeszkára a tészta. A pecsétet kissé lisztezzük meg, hogy ne tapadjon bele a keksztészta!
Megj.: a kekszeket nem kell távol rakosgatni egymástól, mert nem nagyon nőnek meg a sütőben.
180 C fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsül. Akkor jó, ha egy kis színt kap a széle, ne süssük aranybarnára, mert ez egy fehér keksz!
Rácson hagyjuk kihűlni. Frissen eléggé ropogós, mégis omlós. Állítólag 2 nap alatt visszagyengül és még omlósabbá válik, de ezt még nem tudtuk kipróbálni, olyan hamar elfogyott 🙂
Jó étvágyat hozzá!