Ha mindig azon aggódsz, hogy szétrepedhet a bejglid, hadd mutassam be ezt a különleges formájú, hagyományos ízű bejglit! Maga a recept egy régi újságból származik, a formája pedig egy 2008-as Praktikából. Aki szereti ötvözni a klasszikust a modernnel, ezzel a bejglivel nagy sikert érhet el mind a vendégsereg, mind a család előtt.
Alapanyagok 4 rúdnyi bejglihez:
A tésztához:
- 600 g liszt
- 250 g margarin
- 80 g cukor
- 3 tojássárgája
- 30 g élesztő
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl rum
- egy csipet só és 1 tojás a kenéshez
A mákos töltelékhez:
- 200 g darált mák
- 2 ek. méz
- 120 g cukor
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint 50 g mazsola
A diós töltelékhez:
- 200 g darált dió
- 2 ek. sűrű baracklekvár
- 120 g cukor
- 1 dl tej
- 0,5 dl rum
- 1 narancs reszelt héja
- ízlés szerint: 50 g mazsola, 30 g reszelt csoki
A bejgli-legyezők elkészítése
A tervezett sütés előtti este:
A tészta elkészítése
Elmorzsoljuk a margarint a liszttel. Langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt (én egy kevés cukrot is szoktam hozzá adni, de a recept külön nem írja), majd elkeverjük benne a tojássárgáját. A rumban feloldjuk a cukrot.
Ezután összekeverjük az alapanyagokat és összegyúrjuk, majd légmentesen lezárva hűtőbe tesszük éjszakára.
A mákos töltelék elkészítése
A mákot elkeverjük a cukorral, majd leforrázzuk a tejjel. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól elkeverjük és légmentesen lezárva hűtőbe tesszük éjszakára.
A diós töltelék elkészítése
A diót elkeverjük a cukorral és leforrázzuk a tejjel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól elkeverjük, majd légmentesen lezárva hűtőbe tesszük éjszakára.
A tervezett sütés napján:
Négy részre osztjuk a tésztát és kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Ugyanezt megismételjük még háromszor.
Megj.: ha túl vékonyra nyújtjuk, kireped sütés közben.
Minden rudat nyolcadokra vágunk (vagy ha valaki nagyobb legyezőket szeretne, akkor negyedelheti is), majd 3-3 helyen bevágjuk a képen látható módon.
Ezután felvert tojással megkenjük és 1 órán át hagyjuk pihenni hűvös helyen.
1 óra múlva újra megkenjük és 180 C fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 30 perc, vastagságtól függően).
Jó étvágyat hozzá!