Hihetetlen, de igaz! Ez a fánk valóban elkészül 10 perc alatt. Emellett számos remek tulajdonsága van még: nem kell keleszteni, nem szívja magát tele olajjal, így könnyű lesz és könnyen is emészthető (azoknak is jó szívvel ajánlhatom, akiknek nincsen epéjük vagy epekövesek), másnap mikróban felmelegítve olyan, mintha friss lenne éééés: teljesen magától megfordul sütés közben, sőőőt: ha az egyik oldala nem sült át eléggé, vissza is fordul! Ennél egyszerűbb, mégis csodásabb fánkot még sosem sütöttem! Na, van, akinek felkeltettem az érdeklődését?
Ez a recept elkészíthető rizsliszttel is gluténérzékenyek számára. Fogyókúrázók olaj nélkül, sütőben is süthetik.
Hozzávalók:
- 250 g zabliszt (két púpos bögre)
- 2 tojás
- 1 cs. sütőpor (10 g)
- 280 g natúr joghurt (két kicsi pohárnyi vagy ugyanennyi 20%-os tejföl, de lehet 1:1 arányban is a joghurtot és a tejfölt)
- 2-3 ek. cukor
- olaj a kisütéshez
Megj.: ez a recept elkészíthető bögrésen is, ahol a bögre 2,5 dl-es
A 10 perces zablisztes pillefánk elkészítése
A hozzávalókat kimérjük és egy tálban jól összekeverjük.
Ezalatt annyi olajat melegítünk fel, hogy a fánkok lebegni tudjanak. Ha elkészült a galuska-állagú tészta, két evőkanál segítségével közepes méretű gombócokat szaggatunk a forró olajba úgy, hogy ne érjenek össze. Megforgatni nem kell: amennyiben elég sok az olaj és elférnek, a fánkok önmaguktól fordulnak át, ha megsültek.
Nincs is más dolgunk, mint kivenni őket és lekvárral, fahéjjal, porcukorral vagy ízlés szerint egyéb módon tálaljuk.
Meg.: amennyiben az első sütés közepe nyers maradna, annak két oka lehet: vagy túl forró volt az olaj, vagy túl nagyok lettek a fánkok.
VAGY: süthetjük sütőben is. Ebben az esetben fánksütő-tepsibe kanalazzuk a tésztát.
Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. 25 percig sütjük. Ha megpirult és megnyomva visszajön a tészta, akkor megsült.
Ennek a fánknak többféle verzióját is kipróbáltam már: rizsliszttel a gluténérzékenyeknek, búzaliszttel, olajban sütve a hagyományos ízeket kedvelőknek ajánlom. Nekem egyébként a zablisztes ízlett a legjobban, de ízlések és pofonok! 🙂 Végeredményben ez a recept mindenhogyan jó :-).
Díszíthető cukormázzal és szórócukorral, bár úgy már nem olyan diétás, de felvidítja a kisgyermekek lelki világát 🙂
Az eredeti, nem diétás receptet itt találjátok.
Jó étvágyat hozzá!