Ugrás a tartalomhoz

„Lebegő”, körmöcskével kötött karácsonyfa

Közzétéve itt: Advent, Díszítés, dekoráció, Horgolásminták, Karácsony, és Tél


Lebegő, körmöcskével kötött karácsonyfa

Amikor megláttam ezt a karácsonyi díszt, egészen elámultam: milyen különleges, szinte lebeg! Természetesen én is szerettem volna egy ilyet, így elhatároztam, hogy veszek egy automata körmöcskét és kipróbálom, mit is tud. Az első fél órás küszködés (=ismerkedés) után egészen belejöttem és nagyon kellemesen csalódtam, mert ez a kis kötőmalom gyorsan és szépen dolgozik . Aki még nem próbálta, de sokat dolgozik zsinórral, érdemes befektetnie egybe (nem vészes az ára), csak ajánlani tudom. Mióta nekem is van automata körmöcském, beindult a „zsinórdarálás”: lassan már egy kilónyi fonalat kötöttem vele 🙂 Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogyan lehet lebegőnek tűnő, kötött karácsonyfát készíteni egyszerűen és viszonylag olcsón és mellékelek egy rövid kis videót az automata körmöcske működtetéséről.

 

 

 

Alapanyagok, eszközök a lebegő, kötött karácsonyfa elkészítéséhez:

  • kb. 1,6  méternyi, belül üreges kötött zsinór (ehhez fehér fonal szükséges)
  • ugyanennyi hajlítható, mégis stabil drót
  • 28 cm magas hungarocellkúp vagy kúp alakú üveg
  • apró, könnyű díszek
  • (automata) körmöcske
  • tű, cérna, olló a díszek felvarrásához

 

A lebegő, kötött karácsonyfa elkészítése

 

Kötött karácsonyfa: zsinór kötése

Először is elkészítjük a fehér zsinórt. Akinek nincs automata körmöcskéje, használhat klasszikus kötőmalmot vagy meg is horgolhatja (a link egy magyar nyelvű oktatóvideóra mutat a zsinórhorgolásról).

Tipp: mivel az automata körmöcskéhez csak egy kampós súlyt ad a gyártó (sőt, mint pár nap alatt kiderült, a súly igazából egy doboz, amiben több súly-henger van, így változtatható a súlyozás), hadd osszak meg néhány saját tapasztalaton nyugvó trükköt a kényelmes munkáért: amint elég hosszú a zsinór, elkezdjük feltekerni, ezt egy egyszerű ruhacsipesszel tudjuk rögzíteni. A súlyt ekkor már nem lehet csak úgy rákötni, érdemes egy iratcsipeszre akasztva a gombolyagunk fölé csíptetni. Amennyiben nagy mennyiségű zsinórt kötünk, kb. 200-250 grammos gombolyag már húz annyit a zsinóron, hogy nem szükséges a súly a további munkához. Egyébként több videót is néztem a neten, ahol ezt a problémát mindenki másképp oldja meg, nekem a csipeszes-gombolyagos-iratcsipeszes módszer vált be.

 

Ez a videó pedig az automata körmöcske használatához nyújt segítséget:

Kötött karácsonyfa: a túl sűrű spirál sem jó!

Bevallom őszintén, éppen kétszer ennyi drót fér rá a hungarocellkúpra, de bárhogy is próbáltam, a drótom nem tudta megtartani magát, ezért le kellett feleznem és két fenyőm is lett. Igaz, így nem olyan sűrű a spirál, de később kiderült, hogy sokkal szebb.

 

 

 

 

 

 

 

Kötött karácsonyfa: a megfelelő drót kiválasztása

Megj.: Először lelkesen felhasználtam egy szép, fényes, zöld, hobby-boltos drótot hozzá, de rá kellett jönnöm, hogy nem elég erős ahhoz, hogy megtartsa magát.

Más gondom is akadt vele: bár a barkácsboltos drót sokkal jobban bevált, munka közben egy kicsit megszürkült tőle a fehér zsinórom, ezért azt ajánlom Nektek, hogy körültekintően válasszátok ki (ne legyen óntartalmú) a felhasználandó drótot!

 

 

 

 

 

 

Kötött karácsonyfa: a drót befűzése a zsinórba

Nem követtem az eredeti ötletet, mert egyszerűbbnek tűnt még a drót egyenes állapotában belefűzni a zsinórba (és a forrással ellentétben nem is volt szükség tűt használni hozzá), úgy, hogy a drót hegyes végét visszahjlítottam, majd ezután tekertem fenyő alakúra.

 

 

 

 

Kötött karácsonyfa: kivesszük a hungarocellkúpot

Itt van egy apró trükk: nem a drótot tekerjük a kúpra, hanem fordítva: a drótot nagyon erősen tartva a kúpot forgatjuk, különben nem fog megállni a kötött karácsonyfa (így is elég vicces, ahogy arrébb helyezve rugózik-táncol még egy kis ideig).

 

 

 

 

 

 

 

Lebegő, körmöcskével kötött karácsonyfa

Ha ezzel megvagyunk, már csak fel kell díszíteni. Az enyémeknek a csúcsára csillogó zsenília drótból készítettem csúcsdíszt, ezzel takarva el a drót végét, majd elszórtan kis harangokat, apróbb-nagyobb gyöngyöket varrtam rá. Érdemes alul is hozzávarrni a drót végét a fa alsó részéhez. Tádááám! Elkészült! 

Megj.: remélem, a tippjeimmel megkönnyítem a munkátokat, mivel én nagyon megszenvedtem vele, mire rájöttem, miért nem akar sikerülni. Sokat küszködtem, pedig az eredeti leírás alapján egyszerűnek tűnt. Így is az egyik fenyőm, miután nagyobb gyöngyökkel díszítettem fel, elhajlik és nem tartja meg magát, de már nem volt kedvem vele vacakolni, egy üvegpoharat tettem alá támasztéknak. Ezzel a dísszel egyébként is üldözött a balszerencse: az elkészítés majd’ minden fázisával gondom volt, nem sikerült szép fényképeket készíteni, ráadásul a kiskutyám betegesen rágcsálja az apró fém tárgyakat és ma reggelre szétrágta azt a karácsonyfámat, ami sikerült és magától is megállt! De ezzel semmiképp sem akarom elvenni a kedveteket, hiszen ezek a körmöcskével kötött, lebegő hatást keltő fenyők nagyon csinos és látványos téli díszek.

 

Lebegő, körmöcskével kötött karácsonyfa

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!