Itt az ősz, itt az almaszezon! 🙂 Ebben a bejegyzésben egyik sógornőm illatos, csodásan finom almás pitéjét mutatom be egy kicsit másként: teljeskiőrlésű liszttel készítettem el. Egészségesebb, az íze mégis ugyanolyan, mint a finomliszttes társának.
Hozzávalók a teljeskiőrlésű almás pite elkészítéséhez:
- 220 g teljeskiőrlésű liszt
- 110 g vaj/margarin
- 50 g cukor
- 1 tojássárgája
- 1-2 ek. tejföl
- 3-4 dl tejből főzött vanília puding (ezt lehet édesítőszerrel is készíteni – én mindig így szoktam és bevált)
- 1 csipet só, fahéjjal elkevert porcukor, 1 cs. vaníliás cukor
- 2-4 db mosolygó alma 🙂
A teljeskiőrlésű almás pite elkészítése
Kimérjük a lisztet és elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzágyúrjuk a tojássárgáját, egy csipet sót, a cukrokat és ha túl száraz, töredező a tészta, 1-2 ek. tejföllel lazítjuk fel. Légmentesen csomagolva 30-60 percig pihentetjük hűtőben.
Az előírt 5 dl tej helyett 3-4 dl tejből vaníliapudingot főzünk. Nem baj, ha kihűl, mire felhasználjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180C fokra.
Miután kivesszük a hűtőből átgyúrjuk és körlappá nyújtjuk. Kikent-kilisztezett piteformába helyezzük, a szélét rányomkodjuk, hogy szép hullámos legyen.
Rákenjük a vaníliapudingot a tésztára. Megmossuk az almákat, kimagozzuk és félbevágva felszeleteljük.
Körbe-körbe rakosgatjuk a pudingra, minden sort megszórunk fahéjas-porcukorral.
Ezután kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Ahhoz, hogy szépen fel lehessen szeletelni, meg kell várni, míg kihűl. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
A receptet köszönöm szépen Zsuzsa sógornőmnek! 🙂