Ugrás a tartalomhoz

Gyors projektek 1.: Horgolt baglyos könyvjelző

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Gyermekeknek, Horgolásminták, Nyár, és Tavasz


Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző

Sziasztok!

Ezzel a bejegyzéssel egy új cikk-sorozatot indítok útjára: a horgolásban relatíve gyorsan elkészíthető (0,5-2 óra alatt) mintákat mutatok be, hiszen nyáron a többségünknek sokféle más elfoglaltsága is akad, ami miatt egy komolyabb munka, mely télen mondjuk elkészülne pár este alatt, nyáron hetekig is elhúzódhat 🙂 Én is egy nagyon-nagyon zsúfolt nyár előtt állok, de azért remélem, lesz néha egy-két órám horgolni is és megírni róluk egy-egy bejegyzést.

Nagyon tetszenek a horgolt könyvjelzők és a tanév vége lehetőséget ad arra, hogy kipróbáljak pár mintát: ezeket a baglyos könyvjelzőket saját minta alapján készítettem egy fizetős mintáról ellesve az ötletet. Kislányom, Jázmin elballag az oviból, így minden óvó néninek és dadának ajándékozunk egyet-egyet, de természetesen a tanító néniknek is kedves ajándék lehetne pedagógus nap alkalmából. Meg egyébként is: itt a nyár, egyre hosszabbak a nappalok és jól esik kiülni a kertbe vagy az erkélyre egy könyvvel a kezünkben (ha éppen nem horgolunk 🙂 ) ábrándozgatni, olvasgatni, élvezve a virágaink illatát és színeit… egyszóval nekünk is jól jöhet egy könyvjelző 🙂

 

 

Alapanyagok, eszközök a horgolt baglyos könyvjelző elkészítéséhez:

 

  • színes pamutfonalak 3-4-es méretű horgolótűhöz (mivel én 13 db könyvjelzőt készítettem, elég sok színt felhasználtam, de egyhez a narancssárgán és a fehéren kívül – ami fix, hiszen ez lesz a lába és a csőre, valamint a szeme – külön színt érdemes használni a testhez, a bagoly fej-szárny részéhez és magához a könyvjelzőhöz. Tehát 5 féle színre lesz szükség egy könyvjelző meghorgolásához.)
  • 2,5-3-as méretű horgolótű
  • nagylyukú tű fonalhoz
  • 2 db nagylyukú, fekete gyöngy a szemekhez
  • kisolló

 

A bejegyzésben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

 

A horgolt baglyos könyvjelző elkészítése

 

A horgolt bagoly

 

Megj.: minden fonalat hosszú, lelógó fonalvéggel kezdünk és ugyanígy fejezünk is be, hogy az összeállításnál egybefogva könnyen össze tudjuk majd csomózni.

Hosszú (kb. 20 cm hosszú) lógó fonalat hagyva:

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly hasa (kezdőkör)
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly hasa (kezdőkör)

Kezdőkör (a bagoly hasa): varázskörbe 3 lsz, 11 erp, összehúzzuk a varázskört, összekötjük a kört és ugyanolyan hosszú fonalvéget hagyunk, mint a másik vége

 

 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly feje és szárnyai (1.kör)
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly feje és szárnyai (1.kör)

1.kör: új színnel (ez lesz a szárny és a fej): (kp, fp), (2 erp), (fp, kp), (erp, 2 lsz-ból pikó, erp), (2 erp), (kp, fp), (2 erp), (fp, kp),…

 

 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly lábai (1.kör)
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly lábai (1.kör)

… narancssárgával (ez lesz a lába): (3 erp, lsz), (3 erp, lsz) összekötjük a kört és úgy vágjuk el a fonalat, h kb. 6-8 cm hosszan lógva maradjon.

 

 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly szemei
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly szemei

Szemek (kettőt horgolunk belőle): fehér fonallal varázskörbe 6 kp, összehúzzuk a varázskört, összekötjük a kört. Azt a fonalvéget, mellyel összekötöttük a kört, alulról-felfelé behúzzuk a varázskör közepébe, egy fekete gyöngyöt fűzünk rá, majd visszahúzzuk a kör közepén át a hátoldalra.

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly csőre
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly csőre

A bagolycsőr nagyon egyszerű, mindössze egyetlen, dupla szálú öltésből áll. Először is befűzünk egy kb. 15 cm hosszú narancssárga fonalat egy nagylyukú tűbe és a bagoly hasának közepén (a kezdeti, nagy varázskör közepén) hátulról beszúrjuk a tűt, felvezetjük a duplára vett fonalat a bagoly két szeme közé, ott beszúrjuk újra és a munka hátoldalán egyforma hosszúságúra igazítjuk a fonal mindkét végét (ami itt 4 szálat jelent). 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly

Végül a két szemet a hátul lelógó szálak segítségével rögzítjük a bagoly fejére (hátul megcsomózzuk, hosszú lelógó végeket hagyva).

 

 

 

 

 

A horgolt baglyos könyvjelző 

 

A könyvjelző hosszú részét, mely a könyv lapjai között lesz, a Horgolt gyöngyös karkötő mintája alapján készítjük el. Röviden összefoglalva:

Horgolt baglyos könyvjelző: a könyvjelző teste
Horgolt baglyos könyvjelző: a könyvjelző teste

Kezdősor: 4 lsz

1.kagyló: az első lsz-be 7 erp, 3 lsz, ksz középre, 3 lsz, ford.

2.kagyló: 7 erp az új lsz-hurokba, 3 lsz, ksz középre, 3 lsz, ford.

3-20. kagyló: ism. az 1-2. kagylómintát. 

 

 

Megj.: a kagylók mennyisége itt csak iránymutatás, mindenki olyan hosszú könyvjelzőt horgolhat a leírás alapján, amilyenre szüksége van. Én kétféle vastagságú fonalat használtam a különböző könyvjelzőimhez: az egyik típus (a pasztell színűek) vékonyabb, finomabb fonalból készültek, ezek lettek kb. 21 kagylóból; a vastagabb, élénkebb színűek kevesebb kagylóból állnak, de ugyanolyan hosszúak (kb. 20 cm).

Aki részletes leírást és fázisfotókat szeretne látni a horgolt könyvjelző-testről, kattintson ide.

 

 

A horgolt baglyos könyvjelző összeállítása

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly rögzítése
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly rögzítése

Ezután rögzítjük a horgolt baglyot a könyvjelző testére: ennek legfelső lyukába behúzzuk a bagoly alsó részén kinyúló fonalvégeit, majd összefogjuk a felül kilógó darabokkal és egyszerűen megcsomózzuk. Igény szerint egyforma, rövidebb hosszra vágjuk, ezzel nem csupán rögzítve a baglyos könyvjelző két részét, hanem ízlésesen „eltüntetve”, bóbitát alkottunk a fonalvégekből. 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly rögzítése
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly rögzítése

Végül a kezdő varázskör két nagyon hosszú fonalvégét párban végigfűzzük a könyvjelzőtest lyukain, alul pedig összefogva a lelógó szállal összecsomózzuk őket (ez 3 fonalvéget jelent). Hosszát kedvünk szerint igazítjuk, szerintem szebb, ha egyformára vágjuk és praktikusabb, ha nem olyan rövidre, mint felül a bagoly bóbitáját.

 

 

 

Remélem, Nektek is tetszik! Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Szép nyarat, sok lazítást kívánok mindenkinek! 🙂

 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző

Related Post


Related Post



3 hozzászólás

  1. Krausz Eva
    Krausz Eva

    Nagyon edesek es praktikusak a konyvjelzok, csa problemam van a roviditesekkel. Nagyo kerlek ird meg a jelek jelentoseget. Koszonettel Eva

    2017-10-21
    |Válasz
  2. Kelemen Jánosné
    Kelemen Jánosné

    nagyon tetszenek a könyvjelzők érthető a leírás köszönöm

    2019-01-20
    |Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!