Ugrás a tartalomhoz

Gyors projektek 1.: Horgolt baglyos könyvjelző

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Gyermekeknek, Horgolásminták, Nyár, és Tavasz


Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző

Sziasztok!

Ezzel a bejegyzéssel egy új cikk-sorozatot indítok útjára: a horgolásban relatíve gyorsan elkészíthető (0,5-2 óra alatt) mintákat mutatok be, hiszen nyáron a többségünknek sokféle más elfoglaltsága is akad, ami miatt egy komolyabb munka, mely télen mondjuk elkészülne pár este alatt, nyáron hetekig is elhúzódhat 🙂 Én is egy nagyon-nagyon zsúfolt nyár előtt állok, de azért remélem, lesz néha egy-két órám horgolni is és megírni róluk egy-egy bejegyzést.

Nagyon tetszenek a horgolt könyvjelzők és a tanév vége lehetőséget ad arra, hogy kipróbáljak pár mintát: ezeket a baglyos könyvjelzőket saját minta alapján készítettem egy fizetős mintáról ellesve az ötletet. Kislányom, Jázmin elballag az oviból, így minden óvó néninek és dadának ajándékozunk egyet-egyet, de természetesen a tanító néniknek is kedves ajándék lehetne pedagógus nap alkalmából. Meg egyébként is: itt a nyár, egyre hosszabbak a nappalok és jól esik kiülni a kertbe vagy az erkélyre egy könyvvel a kezünkben (ha éppen nem horgolunk 🙂 ) ábrándozgatni, olvasgatni, élvezve a virágaink illatát és színeit… egyszóval nekünk is jól jöhet egy könyvjelző 🙂

 

 

Alapanyagok, eszközök a horgolt baglyos könyvjelző elkészítéséhez:

 

 • színes pamutfonalak 3-4-es méretű horgolótűhöz (mivel én 13 db könyvjelzőt készítettem, elég sok színt felhasználtam, de egyhez a narancssárgán és a fehéren kívül – ami fix, hiszen ez lesz a lába és a csőre, valamint a szeme – külön színt érdemes használni a testhez, a bagoly fej-szárny részéhez és magához a könyvjelzőhöz. Tehát 5 féle színre lesz szükség egy könyvjelző meghorgolásához.)
 • 2,5-3-as méretű horgolótű
 • nagylyukú tű fonalhoz
 • 2 db nagylyukú, fekete gyöngy a szemekhez
 • kisolló

 

A bejegyzésben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

 

A horgolt baglyos könyvjelző elkészítése

 

A horgolt bagoly

 

Megj.: minden fonalat hosszú, lelógó fonalvéggel kezdünk és ugyanígy fejezünk is be, hogy az összeállításnál egybefogva könnyen össze tudjuk majd csomózni.

Hosszú (kb. 20 cm hosszú) lógó fonalat hagyva:

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly hasa (kezdőkör)
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly hasa (kezdőkör)

Kezdőkör (a bagoly hasa): varázskörbe 3 lsz, 11 erp, összehúzzuk a varázskört, összekötjük a kört és ugyanolyan hosszú fonalvéget hagyunk, mint a másik vége

 

 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly feje és szárnyai (1.kör)
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly feje és szárnyai (1.kör)

1.kör: új színnel (ez lesz a szárny és a fej): (kp, fp), (2 erp), (fp, kp), (erp, 2 lsz-ból pikó, erp), (2 erp), (kp, fp), (2 erp), (fp, kp),…

 

 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly lábai (1.kör)
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly lábai (1.kör)

… narancssárgával (ez lesz a lába): (3 erp, lsz), (3 erp, lsz) összekötjük a kört és úgy vágjuk el a fonalat, h kb. 6-8 cm hosszan lógva maradjon.

 

 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly szemei
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly szemei

Szemek (kettőt horgolunk belőle): fehér fonallal varázskörbe 6 kp, összehúzzuk a varázskört, összekötjük a kört. Azt a fonalvéget, mellyel összekötöttük a kört, alulról-felfelé behúzzuk a varázskör közepébe, egy fekete gyöngyöt fűzünk rá, majd visszahúzzuk a kör közepén át a hátoldalra.

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly csőre
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly csőre

A bagolycsőr nagyon egyszerű, mindössze egyetlen, dupla szálú öltésből áll. Először is befűzünk egy kb. 15 cm hosszú narancssárga fonalat egy nagylyukú tűbe és a bagoly hasának közepén (a kezdeti, nagy varázskör közepén) hátulról beszúrjuk a tűt, felvezetjük a duplára vett fonalat a bagoly két szeme közé, ott beszúrjuk újra és a munka hátoldalán egyforma hosszúságúra igazítjuk a fonal mindkét végét (ami itt 4 szálat jelent). 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly

Végül a két szemet a hátul lelógó szálak segítségével rögzítjük a bagoly fejére (hátul megcsomózzuk, hosszú lelógó végeket hagyva).

 

 

 

 

 

A horgolt baglyos könyvjelző 

 

A könyvjelző hosszú részét, mely a könyv lapjai között lesz, a Horgolt gyöngyös karkötő mintája alapján készítjük el. Röviden összefoglalva:

Horgolt baglyos könyvjelző: a könyvjelző teste
Horgolt baglyos könyvjelző: a könyvjelző teste

Kezdősor: 4 lsz

1.kagyló: az első lsz-be 7 erp, 3 lsz, ksz középre, 3 lsz, ford.

2.kagyló: 7 erp az új lsz-hurokba, 3 lsz, ksz középre, 3 lsz, ford.

3-20. kagyló: ism. az 1-2. kagylómintát. 

 

 

Megj.: a kagylók mennyisége itt csak iránymutatás, mindenki olyan hosszú könyvjelzőt horgolhat a leírás alapján, amilyenre szüksége van. Én kétféle vastagságú fonalat használtam a különböző könyvjelzőimhez: az egyik típus (a pasztell színűek) vékonyabb, finomabb fonalból készültek, ezek lettek kb. 21 kagylóból; a vastagabb, élénkebb színűek kevesebb kagylóból állnak, de ugyanolyan hosszúak (kb. 20 cm).

Aki részletes leírást és fázisfotókat szeretne látni a horgolt könyvjelző-testről, kattintson ide.

 

 

A horgolt baglyos könyvjelző összeállítása

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly rögzítése
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly rögzítése

Ezután rögzítjük a horgolt baglyot a könyvjelző testére: ennek legfelső lyukába behúzzuk a bagoly alsó részén kinyúló fonalvégeit, majd összefogjuk a felül kilógó darabokkal és egyszerűen megcsomózzuk. Igény szerint egyforma, rövidebb hosszra vágjuk, ezzel nem csupán rögzítve a baglyos könyvjelző két részét, hanem ízlésesen „eltüntetve”, bóbitát alkottunk a fonalvégekből. 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly rögzítése
Horgolt baglyos könyvjelző: a bagoly rögzítése

Végül a kezdő varázskör két nagyon hosszú fonalvégét párban végigfűzzük a könyvjelzőtest lyukain, alul pedig összefogva a lelógó szállal összecsomózzuk őket (ez 3 fonalvéget jelent). Hosszát kedvünk szerint igazítjuk, szerintem szebb, ha egyformára vágjuk és praktikusabb, ha nem olyan rövidre, mint felül a bagoly bóbitáját.

 

 

 

Remélem, Nektek is tetszik! Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Szép nyarat, sok lazítást kívánok mindenkinek! 🙂

 

 

 

 

Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző
Horgolt baglyos könyvjelző

Related Post


Related Post3 hozzászólás

 1. Krausz Eva
  Krausz Eva

  Nagyon edesek es praktikusak a konyvjelzok, csa problemam van a roviditesekkel. Nagyo kerlek ird meg a jelek jelentoseget. Koszonettel Eva

  2017-10-21
  |Válasz
 2. Kelemen Jánosné
  Kelemen Jánosné

  nagyon tetszenek a könyvjelzők érthető a leírás köszönöm

  2019-01-20
  |Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!