A neten barangolva észrevettem,hogy nincs két egyforma Eszterházy torta! Most bemutatom az enyémet. Persze ennek a tortának is rengeteg változata kering a világhálón, nekem ez a recept volt szimpatikus és azt hiszem, jól választottam, mert az édesszájú, tortaimádó, rendszeresen cukrászdába járó ismerőseim egyöntetű véleménye az volt, hogy ilyen finom Eszterházy-t még sehol sem ettek. Tehát érdemes Nektek is kipróbálnotok!
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 tojásfehérje
- 300 g kr.cukor
- 350 g dió
- csipet só
A krémhez:
- 2 tk. brandy (ezt elhagytam)
- 3 ek. liszt
- 2,5 dl tej
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 tojássárgája
- 50 g cukor
- 300 g vaj/margarin
A díszítéshez:
- 100 g étcsoki
- 50 g fehércsoki
- darált dió
Az Eszterházy-torta elkészítése
A diót sütőpapíros tepsire fektetjük, majd 160 fokos sütőben megpirítjuk, ezt követően finomra daráljuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A vajat kivesszük a hűtőből.
Ezután a tojások fehérjéjét robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már habos, apránként hozzáadjuk a cukrot. A kész habhoz óvatosan hozzákeverjük a diót és egy csipet sót. A hab összetörése nélkül homogén krémmé keverjük. Sütőpapírral fedett tepsi hátoldalára simítjuk a tésztát kb. 0,5 cm vastagon és kb. 15 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a krémet: a tejet a brandyvel egy forralóba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, majd közepes lángon melegítjük. A tojások sárgáját a liszttel csomómentesen elkeverjük, óvatosan a tejhez adjuk, majd addig kevergetjük, amíg jól be nem sűrűsödik. Arra vigyázzunk, hogy fel ne forrjon! Amikor sűrű, félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni.
A vajat egy tálban felhabosítjuk, és hozzáadjuk a tojásos krémet, gépi habverővel alaposan kidolgozzuk.
Ezután összeállítjuk a tortát és feldíszítjük: az oldalát körül kenjük a maradék krémmel, majd darált diót tapasztunk rá.
A tetejére rákenjük az olvasztott fehér csokit (lehet hozzá keverni kevés olajat is, így fényes lesz), majd az olvasztott
étcsokit egy lecsípett sarkú nejlonzacskóba töltjük és mintát rajzolunk vele a torta tetejére, amit fogpiszkálóval húzunk ki.
Forrás: www.mindmegette.hu