Ugrás a tartalomhoz

Horgolt muffinos fonalgörgető

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Egyéb, Horgolási segédletek, és Horgolásminták


Horgolt muffinos fonalgörgető

Sziasztok! 🙂

Ezennel bemutatom Nektek minden eddiginél praktikusabb horgolt találmányomat, a muffin formájú fonalgörgetőt! Aki sokat horgol, biztos találkozott már a már-megint-elakadt-a-fonal/úristen-hová-gurult-el-a-gombolyagom-problémával 😉 Én is többféle módszert kitaláltam már ennek megoldására, képes voltam még egy kosarat is fonni! (ha rákattintatok a linkre, meglátjátok, milyen sikerrel…) de az sem vált be eléggé. Viszont ez a vidám kísérlet egészen jól sikerült: nem csak jól gurul benne a fonal, hanem a kisebb elkészült darabokat is rátűzdelhetem, kéznél vannak a tűim és gombostűim meg az ollóm is. Ha pedig félreteszem a félkész munkám, jó helye van benne, a fonal mellett 🙂 Több színnel horgolni viszont nem alkalmas, mert egymásba gabalyodnak a gombolyagok, de sebaj! Még így is nagyban megkönnyíti a munkámat! 😉 Ne haragudjatok, fázisfotókat nem készítettem hozzá.

Az én nápolyis vödröm 16 cm magas és 15 cm átmérőjű, a mintát ezen mutatom be.

Ezt a cikket gyakorlottabb horgolóknak ajánlom, mivel nem jegyzeteltem készítés közben, vannak olyan részek, ahol csak nagyjából, a logikáját tudom leírni, mert a díszítés miatt nem tudom pontosan leszámolni sem a pálcákat, sem a sorokat.

 

Horgolt muffin

Aki horgolt muffin mintát keresett és csak véletlenül tévedt ide, annak hadd ajánljam a horgolt muffin applikációról vagy a horgolt harmonika mintás muffinról (ez 3D)  írt cikkemet! 😉Horgolt muffin

 

 

 

A cikkben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

Alapanyagok, eszközök a horgolt muffinos fonalgörgető elkészítéséhez:

  • mindenféle vidám, színes fonal a díszítéshez, amiből több kell: rózsaszín, sárga, fehér és barna fonal, kevés piros és zöld (Yarn Art Baby vagy ehhez hasonló fonalat használtam hozzá)
  • 4-es méretű horgolótű
  • nagylyukú tű, ragasztópisztoly, olló
  • nápolyis vödör
  • egy kb 20 cm hosszú műanyag/papír cső
  • tömőanyag (nem kevés!)

 

A horgolt muffinos fonalgörgető elkészítése

 

A horgolt muffin teteje

 

Megj.: annak, akinek nincs kedve megnyitni a horgolási rövidítéseimről írt cikket:

Ferp = erp-t fogyasztunk (két egyráhajtásos pálcát egyszerre fejezünk be)

Itt máris problémába ütköztem, a „tejszínhab” és a horgolt cseresznye kitakarják a sorok hosszát, de lemértem és kb. 20 cm. Emiatt egyébként ne aggódjatok, a mintába bőven belefér +/- 2 cm eltérés, attól még ugyanolyan szép lesz! De emiatt nem tudom megadni, hány pálcából áll.

A minta úgy épül fel, mint a horgolt muffin harmonika mintája, csak kicsit átalakítottam: 2 soronként váltok színt (rózsaszín és sárga fonalat használtam) és nem kp-ból, hanem erp-ból horgoltam, hogy látványosabb és szaporább legyen meg ne olyan merev.

A mellékelt képek nem erről a fonalgörgetőről készültek, hanem a fentebb említett horgolt muffin harmonika mintájáról.

Horgolt muffin: a harmonika minta

1.sor: horgolunk kb 20 cm hosszú láncszemsort

2.sor: a tűtől számított negyedik szembe horgoljuk az első erp-t, *erp* ism. a sor végéig

3.sor: a hátsó szálba öltve dolgozunk tovább: (2 erp), *erp* az utolsó két pálcáig, Ferp, 3 lsz, ford.

4.sor: a hátsó szálba öltve dolgozunk tovább: Ferp, *erp* az utolsó pálcáig, (2 erp), 3 lsz, ford.

5-32.sor: ism. 2.-3. sor. Az utolsó sor végén elkötjük és elvágjuk a fonalat.

 

Horgolt muffin: összevarrjuk a harmonika minta felső szélét

Ezután az egyik hosszabb oldalának tetejét összevarrjuk, (meg persze a két végét is egymáshoz) de ügyeljünk arra, hogy akkora rés maradjon, amelyen átfér a csövünk! Mert ha összevarrtuk, beledugjuk a csövet úgy, hogy kb 4 cm magasan kilógjon (ezt eltakarja majd a horgolt cseresznye) és lazán megtöltjük tömőanyaggal.

 

 

 

 

 

 

Horgolt muffinos fonalgörgető

Én ezt úgy csináltam, hogy a nápolyis doboz tetejét kilyukasztottam, azon is átvezettem a csövet és ezzel a tetővel nyomtam össze a tömőanyagot úgy, hogy 5 cm hosszú minta lelóghasson alul (ez eltakarja majd a nápolyis doboz peremét és a tető meg az alj találkozását, valamennyire rögzíti is és egyben tartja a muffinunkat.)

 

 

 

 

 

 

A horgolt muffin díszítése

 

Horgolt muffinos fonalgörgető

A horgolt „tejszínhabot” sem látom jól. Egy fehér körlapot készítünk úgy, hogy középen átférjen a cső. Vagyis nem 12 erp-t horgolunk a varázskörbe, hanem vagy 24-et vagy 36-ot, ez lesz a kezdőkör. 3 kört szaporítunk (erp-ból), majd 10 herp-ből vagy nerp-ből (három- vagy négyráhajtásos pálcából) körben kagylómintát horgolunk rá.

 

 

 

 

 

 

Horgolt muffinos fonalgörgető

A horgolt cseresznyét ugyanezen logika szerint készítjük, középen szükséges a lyuk rá a cső miatt. Az enyém 4 cm magas. 

Végül horgolunk egy halom színes kis körlapot, ezek hivatottak a szórócukrot jelképezni. Az enyémek két-két körből állnak, 2 cm átmérőjűek és úgy látom, 36 db van belőlük.

Ha ezekkel elkészültünk, rögzítjük őket a horgolt harmonika mintán: a horgolt „tejszínhabot” felvarrjuk, de a cseresznyébe célszerűbb beleragasztani a csövet úgy, hogy ne lógjon ki. A körlapokat is gyorsabb ragasztópisztollyal felragasztani. 

 

 

 

A horgolt muffin alja

 

Horgolt muffinos fonalgörgető

Itt egy akkora körlapot horgolunk rózsaszín fonalból és erp-ből, amekkora a nápolyis vödrünk alja. Az enyém így néz ki:

Rózsaszín fonallal 6 kört szaporítunk a körlap horgolás szabályai szerint. 

7.kör: csak az elülső szálba horgolunk *erp* ism. a kör végéig, összekötjük a kört

8-20.kör: 3 lsz, *Eerp, erp* ism. a kör végéig, összekötjük a kört. Ezzel egy bordázott mintát alakítunk ki.

Megj.: Eerp = első relief/elölről horgolt erp. Aki nem biztos benne, hogyan készül, katt ide!

21-25.kör: barna fonallal *erp* ism. a kör végéig, összekötjük a kört, az utolsó kör végén elvágjuk a fonalat. Ez így nálam 14 cm magas, épp a vödör karimájának aljáig ér.

 

Ezután beletesszük a vödröt és ha akarjuk, bele is ragasztjuk. Szerintem úgy praktikusabb, mert nagyon könnyen lecsúszik a műanyagról a horgolás.

Ezzel el is készült ez a különleges, harmonika mintás horgolt muffin fonalgörgető 🙂Remélem, Nektek is tetszik és elkészítitek Ti is, nekem nagyon bevált és nagyon szeretem. Boldog horgolást, kellemes tavaszi készülődést kívánok Nektek! Ha kérdésetek van, feltehetitek a cikk alján található Hozzászólásokban vagy írjatok bátran a Kreatív+Hobby Alkotóműhely Face-oldalára

 

Horgolt muffinos fonalgörgető
Horgolt muffinos fonalgörgető
Horgolt muffinos fonalgörgető
Horgolt muffinos fonalgörgető

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!