Ugrás a tartalomhoz

A szülinapi zsúrok sztárja: Minnie egér-piñata

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Gyermekeknek, Nyár, Papírból készült, Születésnap, Tavasz, és Újrahasznosítás


Piñata-t készíteni ugyanolyan izgalmas volt számomra, mint a gyerekek számára szétverni. Sőt, még a felnőtteket is elbűvölte a látványa, óriási feltűnést keltett és jóleső érdeklődést váltott ki, korosztálytól függetlenül. Az első meglepetés után engem leptek meg a kíváncsiskodók azzal a véleményükkel, hogy olyan szép, kár szétverni. Még a kislányom is sajnálta. De hát a piñata-nak ez a sorsa: napokig készül, óriási sikert arat, majd vidám móka közben megsemmisül. Az enyémnek volt utóélete is: a gyerekek végigpróbálták, hogyan áll a nyakukon egy Minnie egér fej :-). Igazán elégedett lehetek az eredménnyel, hiszen a szülinapi zsúrunk a piñata-nak is köszönhetően lett felülmúlhatatlan élmény. Emellett ovis-korú gyerekek boldogan segítenek az elkészítésben, így klassz közös program is lehet.
 
 
 

Alapanyagok, eszközök Minnie egér-pinata készítéshez:

 

 • krepp papír (pink, fekete, krémszínű), fehér szalvéta
 • A3-as fehér papír, 2 db A4-es fekete kétoldalú karton
 • újságpapír, nyomtatópapír
 • 50 cm-es átmérőjű, gömb alakú lufi
 • liszt, víz
 • 2 m organza szalag
 • papírvágó szerkezet/olló, ár/zsákvarrótű
 • hobby ragasztó
 • fekete festék
 • 2 db csipesz, madzag, kampó
 • fekete és piros filctoll
 • tűzőgép, éles-hegyes kés/sniccer
 • apró, egyenként csomagolt finomságok 

 

A Minnie egér-pinata elkészítése

 

 

Kb. 4 cm széles újságpapír csíkokat vágunk (ollóval vagy papírvágó szerkezettel).
Felfújjuk a lufit és elkötjük a száját.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ragasztóanyagot (csirízt) keverünk egy nagy tálban: 1 bögre lisztet keverünk el csomómentesen 1 bögre vízben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Épp csak belemártjuk  az újságpapírcsíkok egyik oldalát a csirízbe, majd a felesleget az ujjainkkal végigsimítva lehúzzuk.

Tipp: érdemes a lufit vékonyan bekenni olajjal, ugyanígy a kezünket is, így a lufiról szépen elválik majd az újságpapír anélkül, hogy megrepedne a pinata, a kezünkről pedig könnyebben le tudjuk majd mosni a csirízt.

 
 
 
 

Csíkonként bevonjuk a lufit úgy, hogy a szomszédos szélek kicsit fedjék egymást. Majd egy réteg száraz papírcsíkkal borítjuk be a nedveseket úgy, hogy keresztezzék egymást a rétegek. Kampóra akasztva hagyjuk jól megszáradni.
Tipp: kényelmesebb úgy dolgozni, hogy egy tálba ültetjük a gömböt, felül pedig madzaggal felcsíptetjük, hogy ne boruljon el munka közben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha megszáradt, madzaggal átkötjük a képen látható módon. Felül, ahol megkötöttük, organza szalagot fűzünk át rajta, ez lesz a látható akasztó. Újra bevonjuk (az alsó réteget keresztezve) egy nedves és egy száraz réteggel.
 
 
 
 
Madzaggal kötjük át (alulnézet)
Madzaggal kötjük át (alulnézet)
Madzaggal kötjük át (felülnézet)
Madzaggal kötjük át (felülnézet)

 

 
Míg szárad a gömb, füleket készítünk. Az arányokat figyelembe véve számomra épp megfelelt egy levestányér mérete, így ezt rajzoltam körül fehér ceruzával a fekete kartonon, alul a képen látható módon lábat hagyva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezután kivágjuk, majd a téglalap alakú lábat kb. centinként be is vagdossuk és felváltva egyet előre, egyet hátra hajtunk. Természetesen még egy fület készítünk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Miután megszáradt a gömb, hobby ragasztóval felragasztjuk rá a füleket és bevonjuk még két réteg újságpapírral az egészet (szintén merőlegesen az előző rétegre, egy nedves és egy száraz réteggel). Már alakul a Mickey egér fej :-). Újra kivárjuk a száradást és egy nedves-egy száraz újságpapír csíkot ragasztunk fel rá.
Felakasztva hagyjuk megszáradni. Ha a fülek eldőlnek, érdemes felcsíptetni őket. Nem kell aggódni, mert ha megszárad, meg is keményedik és szépen állni fog, mint az enyém 🙂
 
 
 
 
 
 
 
Nyomtatópapírral vonjuk be
Nyomtatópapírral vonjuk be
Végül egy utolsó réteggel vonjuk be. Érdemes nyomtatópapír csíkokat használni hozzá. Az egész gömböt vékonyan bekenjük csirízzel és a fehér csíkokat szárazon simítjuk rá (keresztezve az alatta lévő réteggel).
Ha megszáradt, feketére festjük az egészet és hagyjuk megszáradni (ezt ki is hagyhatjuk, ha elég sötét a krepp papírunk.)
 
 
 
 
 
 
Megrajzoljuk a Minnie egér fejét egy A3-as lapra. Ha nem tudjuk, kereshetünk neten is képet és felnagyítva kinyomtathatjuk. Ezután kivágjuk a szemeket, a szájat és az orrot, majd egy ugyanekkora fej-körvonalat is rajzolunk és szintén kivágjuk. Erre az alapra fogjuk ráragasztani a krém színű kreppszalagokat és az arcrészeket. 
Tipp: az enyém szerintem lehetett volna nagyobb is, így azt javaslom, Ti eleve nagyobb arcot készítsetek, mint én (nagyobb legyen a krém szín aránya a fekete alapnál).
 
 
 
 
 Ha megszáradt az újságpapír és jól megkeményedett, kilyukasztjuk vagy leengedjük a lufit, megvárjuk, míg leereszt és kihúzzuk a papírgömbből. 

Hátul, a két fül között kis ajtót vágunk a fejre és ezen keresztül megtöltjük apró finomságokkal, meglepetésekkel.

 
 
 
 
 
A fekete és krém színű krepp-tekercseket 3-4 cm széles gurigákra daraboljuk, széttekerjük őket, kb. 20 cm hosszú csíkokra hajtogatjuk és így vagdaljuk be félig ujjnyi széles lábacskákra. Az én piñata-mra kb. 2 tekercs fekete krepp tekercs elég volt, krém színűből jóval kevesebbre volt szükség.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mielőtt elkezdjük feketével bevonni, elkészítjük a fejet: a fehér lapból kivágott fejre hobby ragasztóval felragasztjuk a krém színű csíkokat. Mindig alulról felfelé haladunk, a keskeny ragasztó csíkot éppen a krepp-csík fölött húzzuk, és úgy illesztjük rá a krepp-csíkot, hogy eltakarja a nem-bevagdosott szélét, a bevagdosott részek pedig kilógnak alóla. Körülvágjuk az alapot, a lelógó lábacskákat eltávolítva. Ezután felragasztjuk az arcot a gömbre. Egyből ráragaszthatjuk az arcrészeket is (szemek, száj, orr) és felrajzolhatjuk a hosszú szempillákat, de én ezzel az utolsó pillanatig vártam, hogy lássam a megfelelő elosztást, hiszen ezen múlik, hogy az egerünk eléggé hasonlítani fog-e az eredetijéhez vagy lesüt róla, hogy otthoni munka.
 
 
 
 
 
 
A fekete csíkokat is alulról-felfelé ragasztjuk fel a fentebb leírt és a képen látható módon. Törekedjünk rá, hogy mindenhol elfedje az újságpapírt és amennyire lehet,vízszintesen helyezzük fel körös-körül, mert nagyon látszik, ha nem szép sorban fedik be a gömböt. Az arc-részt természetesen kihagyjuk, mellette vágjuk le a felesleges fekete csíkokat úgy, hogy nem marad rés a krém és a fekete krepp között.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A fülek széleit a képen látható módon bevonjuk, majd vízszintesen folytatjuk a krepp-csíkozást a fenti módon.

 
 
 
 
 
 
 

Amennyiben a nedvességtől újra dőlni kezdenek a fülek, felcsíptetve hagyjuk megszáradni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Míg szárad, elkészítjük a masnit: a pink krepp-papírból széles téglalapot vágunk, hobby ragasztóval fehér szalvéta korongokkal pettyezzük, kettévágjuk és egyik végén ráncolva összetűzzük.
Vágunk egy hosszú és keskenyebb téglalapot és azt is bepettyezzük.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A két fél masnit egymáshoz tűzzük és a hosszú, keskeny téglalappal körültekerjük, majd eligazgatjuk és rögzítjük.
Végül felragasztjuk a szemeket, az orrot és a szájat, fekete filctollal szempillákat rajzolunk és felragasztjuk a fülek közé a masnit is. 
Készen van a piñata-nk! 🙂
 
 
 
 
 
 
 
 

A piñata ütője

 
 
Amennyiben nem egyszerűen seprűnyéllel akarjuk szétveretni a piñata-t vagy túl sok a gyermek, érdemes egy egyszerű, de csinos ütőt is készíteni hozzá.
 
 

Alapanyagok, eszközök:

 • 3 db erős papírtörlő-csonk (papírhenger)
 • rózsaszín és pink krepp papír
 • hobby agasztó
 • olló
 • régi (gyermek) harisnya
 • széles ragasztószalag, A4-es lap

 

Elkészítés:

 
 
A gyermekharisnya egyik szárát gombóc alakúra töltjük meg önmagával, a másik szárát pedig végig húzzuk a cső belsejében és alul felhajtjuk. Nekem véletlenül nem egyforma átmérőjűek voltak a hengereim, így könnyen bele tudtam dugni a következőt és jó erősen rá is szorult (ld. nyíllal jelzett, bekarikázott rész!). 
 
 
A harmadik hengerem viszont ugyanolyan vastag volt, mint a felső szomszédja, így a tetejét összenyomorgattam és így dugtam bele a másikba. Nem lett olyan stabil, mint az első páros, ezért megerősítettem: a képen látható módon fehér papírt ragasztottam a kapcsolódási pontra. 
 
 
Bevontam az egészet pink krepp-papírral.
 
 
Gallérokkal díszítettem és hagytam megszáradni. Az alsó harmad még így sem lett elég erős, ezért utólag körültekertem széles, átlátszó ragasztószalaggal.
 
 
 
 
A piñata elég erős lett, az ütő elég tompa ahhoz, hogy 8 ovis gyermek negyed óráig eljátsszon vele. Végül nem berepedt a piñata, hanem kiszakadt belőle a szalag. Persze leesett a földre, a gyerekek pedig rászabadultak, feltépték és kipakolták, majd azzal játszottak, hogy egymás fejére tették az egérfejet. 
Gyengíthetjük a piñata-t, ha csak 3 réteg újságpapírból készül vagy erősíthetjük az ütőt azzal, hogy nem pamutharisnyát teszünk a végére. De én elégedett vagyok az eredménnyel, bár nem hogy nem készítettem még ezelőtt piñ ata-t, de élőben sem láttam még soha. Csakúgy, mint a többi leírásomat, ezt is bátran kipróbálhatjátok, nem fogtok csődöt mondani vele.
Végül egy kis rövid videó egy szülinapi zsúrról, ahol a gyermekek piñata-val játszottak:
 
 
 
 

Related Post


Related PostEgy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!