Ugrás a tartalomhoz

Benne vagyunk az újságban! :-)

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Egyéb, Horgolásminták, Nyár, Ősz, Sütemények, torták, finomságok, Tavasz, és Tél


Budapester Zeitung: A lélekért horgolni
Budapester Zeitung: A lélekért horgolni

Kedves Olvasóink!

Örömmel számolhatok be arról, hogy a Budapester Zeitung német hetilap érdemesnek találta a Kreatív Hobby Alkotóműhelyet (és engem) illetve a horgolt munkáimat arra, hogy bemutasson egyik cikkében. Ennek a cikknek a magyar fordítását teszem közzé ebben a bejegyzésben, illetve az újság online felületén is megtalálható az eredeti cikk itt. 

 

 

 

 

 

 

Színes sálakkal és kalapokkal át a télen

 

A lélekért horgolni

 

Végül Budapestre is megérkezett a tél. Az alacsony hőmérséklet miatt mindenhol próbálják az emberek magukat sálakkal, kalapokkal és kesztyűkkel melegen tartani. De ezeknek nem kell mindig sötét és egyszínű daraboknak lenniük. Különösen a gyermekekre és a fiatalabbakra illenek a színes és feltűnő kötöttáruk. Otártics Éva művésznő kézimunkával állítja elő ezeket.

 

Budapester Zeitung: A lélekért horgolni
Budapester Zeitung: A lélekért horgolni

Színes baglyok nagy szemekkel, csíkos szörny vagy rózsaszín Hello Kitty-figura – ezek csak néhány a sok minta közül, amiket Éva ezidáig a sáljain és sapkáin kipróbált.

6 éve az internet útmutatása alapján belevetette magát a horgolásba. De miután első kislánya, Jázmin megszületett, pár évre felhagyott vele.

Majd egy sorscsapás újra visszavezette a horgoláshoz. Amikor az előző tavasszal fiatalabb kislánya, Róza egy autóbalesetben meghalt, valahogyan el kellett terelnie a figyelmét. ” A horgolás vigasztal, lefoglal, örömet okoz és feledteti a folyamatos fájdalmat”, meséli. De nem csak a horgolás segít neki – az idő is a másik kislányával, Jázminnal együtt, aki a baleset során az autóban ült, segít feldolgozni a gyászt.

Azóta majdnem minden nap horgol. Általában több projekten dolgozik egy időben. Emellett hagyja a kreativitását szabadon szárnyalni, legyen az egy új minta vagy egy  új technika. „Gyakran elbontom és az elejétől újra kezdem. Ez eltart egy ideig.” Ezután a második már gyorsabban megy, néha egy projekt néhány óra alatt elkészül.

 

Mindig a legújabba szeret bele

Budapester Zeitung: A lélekért horgolni
Budapester Zeitung: A lélekért horgolni

Hogy melyik a kedvenc darabja, nem tudja megmondani. ” Mindig a legújabb a kedvencem „, árulja el egy kacsintással. Természetesen maga is viseli a kreációit. Éva favoritja egy fekete-bézs kalap-sál kombináció, mely jól jön Budapest utcáin. A kollekciói sokszínűek – a táskáktól és a hozzájuk passzoló pénztárcáktól, kulcstartóktól, napszemüvegtokoktól kezdve minden benne van. De másoknak nem adja el ezeket a termékeket: az előállítás olyan magas költségű, hogy az ára is nagyon magas lenne.

Kezdetben egyáltalán semmit sem akart áruba bocsájtani. A ráfordított idő és szeretet végett „legszívesebben csak barátoknak és ismerősöknek szeretnék eladni „. A nagy érdeklődésnek köszönhetően végül elszánta magát és megnyitotta online boltját. A nagy divatláncok áraihoz képest megpróbál elérhető árakon maradni.

A legnagyobb rajongóinak a családja számít. Bár nem tipikusan horgolt árut viselők, mindig nagyon támogatták. „Nem csak azért hordják, mert ismernek, hanem mert nagy örömmel teszik. Ez természetesen jó reklám számomra”, meséli a divattervező.

 

Saját maguk horgolnak

Budapester Zeitung: A lélekért horgolni
Budapester Zeitung: A lélekért horgolni

Éva minden egyedi darabjához mellékel egy fényképes leírást a honlapján, amely alapján mások is utána csinálhatják – abban az esetben, ha akarják. De természetesen a darabokat készen is megvehetik.

Az útmutatás (leírás) különösen olyan embereknek szól, amilyen ő maga: anyáknak, akik szeretnének kreatív holmit készíteni, de nincsen ötletük vagy nem tudják, hogyan kell alkalmazni ezeket a technikákat. (Éva) Régóta hiányolja a jó és részletes, magyar nyelvű fényképes útmutatókat. ” Felhasználtam már orosz, olasz és japán leírásokat, pedig ezeket a nyelveket nem beszélem”, mondja. Emiatt régebben küszködött is, mialatt leírásokat keresgélt. ” Most magam írom ezeket (a bejegyzéseket, útmutatásokat, leírásokat) és nagyon meglepődtem, milyen népszerű lett a honlapom már az első héten”. Hát a kereslet nyilvánvalóan nagy volt. ” A bejegyzéseim nem csak Magyarországon töltenek be rést. Amikor a statisztikámat nézem, látom, hogy az egész világon vannak magyarul beszélő emberek, akik horgolnak. Bárki megtanulhat horgolni és ebben rengeteget segít az internet”, meséli. A horgolás nem ment ki a divatból. ” De türelem, kitartás és képzelőerő szükséges hozzá”.

 

Az élet mellette

Budapester Zeitung: A lélekért horgolni
Budapester Zeitung: A lélekért horgolni

A honlap a horgolás mellett még sok felfedezni valót kínál. Éva legújabb szenvedélye a torták díszítése. Fondant (ami egy édes cukormassza) és  cukormáz segítségével bevonva feltűnést keltő cukrásztermékekké varázsolja őket. Csakúgy, ahogy a sáljai és sapkái, a konyhája is egyedi. Éva itt is kreatív marad. ” A legszívesebben minden recept után egy újabbat próbálok ki és megosztom az olvasóimmal”, mondja. Mostanában különösen a gluténmentes és vegetáriánus, vegán táplálkozás igényeivel és változatosságával foglalkozik.

De ez még nem minden: Éva hímez és varr, dekupázsol, kagylóval, gyönggyel és papírral dolgozik, üvegmatricát fest. „Az új technikák nem riasztanak vissza, hanem motiválnak, hogy sokoldalú legyek”.

Budapester Zeitung: A lélekért horgolni
Budapester Zeitung: A lélekért horgolni

Emellett tippeket ad, hogyan tudja az ember a gyermekét igényes kézműves hobby-k felé irányítani. „Jázmint egyre inkább bevonom a kreatív munkáimba és közzé teszem a blogomon a tapasztalataimat, így az érdeklődők láthatják, hogy a gyermekekkel milyen hasznos időt tölthetnek el együtt és hogy ők is képesek önállóan dolgozni”.

A (közeli) jövőben a honlapjának néhány  kreatív irányvonala: „jön a tavasz a húsvéttal együtt. A melegebb évszakokban csökken az érdeklődés a sapkák és a sálak iránt, így a húsvéti dekorációkra fogok koncentrálni – de sütiket sütni továbbra is fogok.”

A pinata-készítés is a tervei között szerepel. Éva el van bűvölve ezektől a színes, édességekkel megtöltött alkotásoktól. „Jó kedvre derít, ahogy bekötött szemmel ütögetik, míg apró édességek nem hullanak ki belőle. És pompásan néznek ki”. Ezért pinata-kat is fog árulni az online boltjában. És a következő télen természetesen újra sapkákat és sálakat fog horgolni.

Amennyiben Ön is kíváncsi lett, vessen egy pillantást Éva honlapjára: www.kreativeshobby.hu

 

Írta: Nadine Janetzky, fordította: Otártics Éva




Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!