Itt a hétvége, a sütisütés ideje! Ma kísérletezgetős hangulatban voltam, így két receptet egyesítettem egy süteményben. Vendégségbe vittem ezt a rózsás pitét, ezért szerettem volna, hogy ne csak lenyűgözően nézzen ki, hanem a család ízlésének is megfeleljen.
Hozzávalók a rózsás pitéhez:
A tésztához:
- 300 g rétesliszt
- 300 g búzaliszt
- 400 g sütőmargarin
- 4 db tojássárgája
- 2 ek.tejföl
- 200 g porcukor
A krémhez:
- 400g mascarpone
- 4 tojás
- 2 ek. tejszín
- 1cs. vaníliáscukor
- 5ek. méz
Hozzávalók a fahéjas almarózsákhoz itt.
A rózsás pite elkészítése
Kimérjük a liszteket és a porcukrot, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal.
Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, ha szükséges.
Folpack-ba csomagolva hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Míg várunk, összeállítjuk a fahéjas almarózsákat, de nem szükséges muffintepsibe tenni, mert a tortán sütjük meg. Ebben az esetben kb. 6-8 almára és 3,5 cs. leveles tésztára lesz szükség.
Megj.: az eredeti recept leveles tészta nélkül, vékony almaszeletekből készít rózsát a torta tetejére.
Elkészítjük a pite krémjét: habosra verjük az egész tojásokat a vaníliával, a tejszínnel és a mézzel, majd elkeverjük benne a mascarponét. Megj.: ha 500g-os a mascarpone, nyugodtan beletehetjük mindet, mert így is elég folyós lesz a krém és nagyon lassan sül át.
Előmelegítjük a sütőt 180 C fokra. A tésztát kivesszük a hűtőből és kb.0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd belesimítjuk a piteformába és 10 percig elősütjük. Ezután kivesszük a sütőből, ráöntjük a krémet és szorosan egymás mellé rátesszük az almarózsákat.
Kb. 60 perc alatt készre sütjük.
Megj: a legnagyobb formámba is sok lett ez a tészta- és krémmennyiség. Emellett jóval tovább kell sütni ahhoz, hogy a krém ne legyen folyós. Hűtve vagy kihűlve érdemes tálalni, akkor még dermed rajta a krém is.
Jó étvágyat hozzá!