Ugrás a tartalomhoz

Ilyen volt-ilyen lett: kültéri tündérkert az előkertben

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Egyéb, Kreatív kertészet, Tavasz, és Újrahasznosítás


Kültéri tündérkert: ilyen lett
Kültéri tündérkert

Hirtelen jött a tavasz. A meleg, hosszú napok a kertbe csalogatnak minket. Azt hiszem, eddig még nem említettem, hogy kertészmérnök vagyok. Talán ez is magyarázza érdeklődésemet a tündérkertek iránt. Ezen a héten nekiveselkedtem a házunk előtti virágoskertek felfrissítésének azzal a „hátsó szándékkal”, hogy kitelepülök a nagyjából zsebkendőnyi tornácunkra horgolni, amint szépségessé varázsolom a látványt.

A tündérkert-projekt még mindig lázban tart minket, bár Jázmin inkább eljátszik körülöttem, míg én ültetek, gazolok, locsolok. Úgy tűnik, egy majdnem-hatévesnek ehhez még nincs türelme, de a végeredményt ámulva dicsérgeti. Bár az az érzésem, ez kizárólag a rózsaszín, napelemes lámpának szól 🙂 Családunk más tagjai viszont kifejezetten lelkesen kertészkednek velem: van két pingvinkacsám (más néven indiai futókacsa; biológiai növényvédelmi segítségként vetettem be őket, mert rendkívül hatékonyan irtanak minden kártevőt, ahogy szabadon járkálnak az udvaron és még a gyommagvakat is megeszik, sőt a csigatojásokat is megtalálják a földben), akik boldogan megnézik, nincs-e valami „finomság” az éppen kiültetett növények vagy a frissen leterített talajtakaró mulcs alatt. Örömmel tapasztalták, hogy új „csőrmosó” települt az előkertben, melyet egyébként apró tavacskának szántam. Kb. egy napig volt tó, a csőrmosásnak köszönhetően átalakult mini mocsárrá. De nem kergetem ki őket: olyan szépek és olyan lelkiismeretesen őrzik a kertem a kártevőktől, hogy egyelőre még türelmesen visszaigazgatom azt a néhány növényt, ami az „átvizsgálás” során kifordult a talajból. Egyébként pillesúlyuk miatt – nagyjából 1-1,5 kg-osak – hiába sétálnak keresztül-kasul egyenesen a dísznövényeken át, nem sérülnek meg a virágaim. Még egy utolsó megjegyzés: ezek a kacsák a házas csigákat is egyben nyelik le, így akinek esetleg vannak ilyen kacsái és még tündérkertet is szeretne, az ne essen az én hibámba, ugyanis díszítésként üres csigaházakat is tettem a kertbe, amit a kacsáim meg akartak enni. Persze, rájöttek, hogy üres. De találtak lakott csigaházat is. Itt nagy a fulladás veszélye, kapóra jött nekik a tündérkerti tavacska, leöblíteni a túl nagy falatot…

Ebben a bejegyzésben ezt a kültéri tündérkertet mutatom be, inspirációnak szánva, egy-két gyakorlati ötlettel kiegészítve.

 

A mi tündérkertünkben a teljesség igénye nélkül az alábbiak találhatóak:

 

  • virágföld, homok,
  • belül üreges farönkök
  • moha, borostyán, ibolya, páfrány, kövirózsa, kőtörőfű és más szukkulensek
  • csigaház
  • kenderkötél, fagallyak és faág, nagyobb fakéreg, dekorációs célú fenyőkéreg (mulcs)
  • kavicsok
  • az ajtók és az ablakok nyelvlapocból vannak
  • sárga és piros akrilfestékkel festve
  • faragasztóval rögzítve
  • kerítésként előre elkészített fakerítés és töredezett téglák
  • egy régi lámpabura kerti tónak
  • kültéri napelemes kerti lámpácska
  • uszadékfa és egy nagyobb kő (kisebb szikladarab)
  • szélcsengő

 

Így készült a kültéri tündérkertünk

 

Kültéri tündérkert: ilyen volt
Kültéri tündérkert: a terület kiválasztása

Először kiválasztottam a megfelelő területet, ahová a tündérkertet telepítettük. A miénk a házunk előtt álló óriásra nőtt, öreg ezüstfenyő tövéhez került. A fenyő alatti talaj a lehullott tűlevelek miatt savas, fényviszonyát tekintve inkább árnyas, gyakran elég sötét is, ezt figyelembe kell venni a telepítendő növények kiválasztásakor. A mi fenyőnk egészen magasan fel van nyírva, hogy tudjunk alatta közlekedni, így nem volt szükséges árnyéktűrő növényeket ültetni alá, viszont a savas talajt ki kellett küszöbölni: ezt kiemelt ágyássál oldottam meg és sok-sok mohával, melyek szépen fejlődnek fenyők alatt is. (Bár a tűlevelek azóta is hullanak, ezeket érdemes néha kiseperni a tündérkertből.) 

Kültéri tündérkert: a terület körülkerítése és kiemelt ágyás készítése
Kültéri tündérkert: a terület körülkerítése és kiemelt ágyás készítése

A fenyő törzse körül alacsony kerítést készítettem: előre összefűzött facölöpöket vertem le gumikalapáccsal és néhány sérült téglával törtem meg a szimmetriát. 

Az ilyen mini kertekbe érdemes sekélyen gyökerező, lassan fejlődő növényeket ültetni. A kiemelt ágyásba ezért fele részt homokot töltöttem, majd erre került a virágföld. Ez azért is praktikus, mert a fenyők is sekélyen gyökereznek, ami azt jelenti, hogy alig pár centivel a talaj alatt már ott vannak a gyökereik, alig lehet odaültetni más növényt, emellett virágföldet is spórolhatunk (az enyém még így is 80 l-t nyelt el).

 

Kültéri tündérkert: ültetés farönkbe
Kültéri tündérkert: ültetés farönkbe

Miután feltöltöttem a kiemelt ágyást virágfölddel, elterveztem, milyen karakterisztikus tárgyat és hová helyezzek el benne. 

A miénkbe több, belül üreges farönk került, melyeket virágfölddel töltöttem fel és növényeket ültettem bele. Oldalukra akrilfestékkel befestett nyelvlapocból, ollóval körülvágott ajtók és ablakok kerültek. (Faragasztóval lehet rögzíteni őket.)

 

 

 

 

 

 

Kültéri tündérkert: mohás szikla elhelyezése
Kültéri tündérkert: mohás szikla elhelyezése

Egy kisebb sziklára mohát telepítettem (olyan gyökeres mohát, melynek aljára elég sok föld tapadt meg).

 

 

 

 

 

Egy nem üreges, vastag faág tövéből levágott darabra szintén ajtót-ablakot rögzítettem, a tetejét két nagyobb fakéreg összeragasztásával alakítottam ki.

Kültéri tündérkert: a fakéreg-tető felragasztása
Kültéri tündérkert: a fakéreg-tető felragasztása
Kültéri tündérkert: farönk-házikó kavics-utacskával
Kültéri tündérkert: farönk-házikó kavics-utacskával

 

 

 

 

 

 

 

Kültéri tündérkert: apró tó telepítése hidacskával
Kültéri tündérkert: apró tó telepítése hidacskával

A mini tavacskát egy régi lámpaburából készítettem el, fakéregből egyszerű hidat tettem fölé. A cölöpöket ágacskák illusztrálják a végeinél, közöttük kenderkötél feszül. Csinosan mutat, ha nagyobb, hosszúkás kövekkel övezzük a tavacskát.

 

 

 

 

Kültéri tündérkert: napelemes kerti lámpa elhelyezése
Kültéri tündérkert: napelemes kerti lámpa elhelyezése

Legutóbbi dunai sétánk során begyűjtöttem néhány uszadékfát, egyet a tündérkertben is elhelyeztem.

A napelemes, rózsaszín kerti lámpa egészen tündéries hatást kelt és színe miatt minden kislány imádja. 🙂

 

 

 

Kültéri tündérkert: az ajtó övezése borostyánnal
Kültéri tündérkert: az ajtó övezése borostyánnal

A színes ajtókat tovább csinosíthatjuk egy dísszel és kilinccsel. A dísz itt srap-book-ba szánt szív, a kilincs pedig lehet egyszerű rajzszegből is. Az ajtók előtt jól néz ki, ha hosszúkásabb kavicsokból küszöböt rakunk eléjük.

 

 

 

 

Kültéri tündérkert: az ablakok, ajtók felragasztása
Kültéri tündérkert: az ablakok, ajtók felragasztása

Amint látjátok, nem véletlenül egy fenyő köré építettük a tündérkertet: kulcsszerepet szántam magának az élő fenyő törzsének is. Két oldalára ajtót és elszórtan ablakokat ragasztottam rá (azzal a tudattal, hogy a fa növekedése, kérgének hullása miatt valószínűleg ez nem lesz túl tartós), kialakítva ezzel a legnagyobb tündérházat.

A karakterisztikus, nagyobb tárgyak elhelyezése után kialakítottuk a tündérkert hangulatát: ebben a tündér-városkában a házikókat apró kavicsokból szórt utacskák kötik össze. Az utacska körüljárja a fenyőt, átível a tavacskán is. Ezek a kavicsok nagyon jól kiegészítik a tündérkertet, természetes hatást kölcsönöznek neki és egyensúlyba hozzák az élő-élettelen tárgyak arányát. Mint minden kertben, itt is a növényeken van a fő hangsúly, de a nem élő, a természetből vett anyagok hangulatossá, tündériessé varázsolják.

 

Kültéri tündérkert: a kert berendezése karakterisztikus tárgyakkal
Kültéri tündérkert: a kert berendezése karakterisztikus tárgyakkal

Majd elültettük a növényeket. A nagyobbakat érdemes a fenyő törzse mellé ültetni, a kisebbeket elszórtan. 

Ültethetünk lelógó sziklanövényeket a szegélyek mentén. Az ajtók mellett nagyon jól néz ki, ha kövirózsákat, vagy akár borostyánt helyezünk el. A borostyánt teljes felelősségem tudatában szabadítottam el: mivel ez egy őrülten futó növény, metszéssel folyamatosan kordában kell majd tartanom.

Ezután rengeteg mohát telepítettünk bele, hogy növeljük a zöld felületeket, néhol pedig fakéreg-mulccsal törtük meg az egybefüggő zöld területeket. 

Utolsó lépésként feltöltöttem a tavacskát vízzel és alaposan belocsoltam a tündérkertet. Végül Jázmin szélcsengőjét akasztottam a fenyő törzsére, egy kinyúló ágacskára. Szeretem a hangját és Jázmin még elhiszi, hogy a csengő akár egy tündérke érkezését is jelentheti. Persze csak akkor, ha nem vagyunk ott. 🙂

A kültéri tündérkertem elkészítésében segített nekem a tesóm és a felesége is, ezt ezúton is szeretném megköszönni nekik! 🙂

Kültéri tündérkert: ilyen volt
Kültéri tündérkert: ilyen volt
Kültéri tündérkert: ilyen lett
Kültéri tündérkert: ilyen lett

 

 

 

 

 

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!