Ugrás a tartalomhoz

Hosszú körkardigán

Közzétéve itt: Horgolásminták, Nyár, Ősz, és Tavasz


Horgolt körmellény
Horgolt körmellény
Horgolt körmellény
Horgolt körmellény
 Nagyon tetszenek ezek a típusú, kör alakú kardigánok. Készítésük közben végtelen lehetőség nyílik játszani mind a színekkel, mind a csíkok mintáival. Ugyan abból a mintából lehet az egészen rövidtől (derékig vagy csípőig érő) a meglepően  hosszúig (bokáig, térdig érő) is kialakítani a méretét, és attól függően, hol és hogyan rögzítjük elől (mell felett vagy alatt, vagy a mellnél, gomb(okk)al vagy masnival, vagy valamilyen díszes biztostűvel, illetve pl. egy rózsával vagy sehogy), más-más hangulatot kelt. Emellett lehet hosszú ujjú, félhosszú (én ezeket kedvelem a leginkább) és ujjatlan is.
A fentiek miatt nem tudom pontosan megmondani, mennyi és milyen színű fonalra van szükség hozzá. 
 
 
 

 

Alapanyagok, eszközök a horgolt körkardigánhoz:

  • megfelelő mennyiségű  fonal a horgolt körkardigán tervezett méretétől függően
  • 5,5-6-os méretű horgolótű
 

Mintadiagram a horgolt körkardigánhoz

 

Horgolt körkardigán mintadiagram
Horgolt körkardigán mintadiagram

 

Amint látjátok, ez egy orosz minta. Bár nem beszélek oroszul, a rajzról leolvasható, hogyan kell elkészíteni és leírást is készítek hozzá Nektek, hogy akinek ez segítséget jelent, annak megkönnyítsem a munkáját.
 

 

A horgolt körkardigán elkészítése

 

 
Megj.: Az ábrán jól látható, hogy szabadon variálhatjuk a színeket, ezt külön nem jelzem a leírásban.
 
 

A horgolt körkardigán alapja: az óriási horgolt körlap

 

 

1. kör: varázskör *erp 2 ch*, ism. még hétszer. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.
 
2. kör: ksz a következő lsz ívbe,  (4 lsz, 2 krp) 2 lsz, *a következő lsz ívbe (3krp), 2 lsz*, ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.
 
3. kör: (4 lsz, krp) , (2 krp), (2 krp), 2 lsz, *2 (krp), (2 krp), (2 krp), 2 lsz*, ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.
 
4. kör: ksz, 5 lsz, 4 krp egyszerre befejezve, 5 lsz, rp, *5 lsz, 6 krp egyszerre befejezve, 5 lsz, rp*, ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.
 
5. kör: ksz, 1 lsz, 6 rp a lsz ívbe, 6 rp a köv. lsz ívbe, *rp, 6 rp, 6 rp*,  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.
 
6. kör: ksz, 1 lsz, 13 lsz, 1 rp, *13 lsz, 1 rp*,  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.
 

7. kör: ksz a lsz ívig, (3 lsz, 1 erp, 1 lsz, 2 erp), 3 szemet átugrunk, a 4. szembe: *(2 erp, 1 lsz, 2 erp), 3 szem kimarad*, ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

 
8-10. kör: 2 ksz, majd ism.7. kört
 
11. kör: ksz a lsz ívig, (3 lsz, 1 erp, 2 lsz, 2 erp), 3 szemet átugrunk, a 4. szembe: *(2 erp, 2 lsz, 2 erp), 3 szem kimarad*, ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

12. kör: ksz a lsz ívig, (3 lsz, 1 erp, 2 lsz, 2 erp, 1 lsz), 3 szemet átugrunk, a 4. szembe: *(2 erp, 2 lsz, 2 erp, 1 lsz), 3 szem kimarad*, ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

13. kör: ism. 12. kör

14. kör: ksz, a lsz ívbe, 7 lsz, * rp az lsz ívbe, 6 lsz* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

15.kör: lsz, *7 rp, rp az előző sor rp-jába*  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

16. kör: (4 lsz, 2 krp), 4 lsz, *(3 krp), 4 lsz*  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

17. kör: (4 lsz, krp), (2 krp), (2 krp), 2 lsz, *(2krp),(2krp),(2krp),2 lsz*  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

18.kör: 4 lsz, 5 krp egyszerre befejezve, 5 lsz, rp, *5 lsz, 6 krp egyszerre befejezve, 5 lsz, rp*  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

19.kör: lsz, 6 rp, egy szem kimarad, 6 rp, rp, *6 rp, egy szem kimarad, 6 rp, rp*  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

20.kör: lsz, 8 lsz, rp, *8 lsz, rp*  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

21. kör: lsz, 9 rp, *rp, 8 rp*  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

22.kör: (3 lsz, erp, 2 lsz, 2 erp), *az 5. szembe: (2 erp, 2 lsz, 2 erp)*  ism. a karnyílásig (próbáljuk fel, hol lenne kényelmes). Karnyílás: 32 lsz, majd az előző sor ananász mintájának csúcsa fölött folytatjuk: *az 5. szembe: (2 erp, 2 lsz, 2 erp)*  ism. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

23-25. kör: ksz a lsz ívbe,  (3 lsz, erp, 2 lsz, 2 erp), *az 5. szembe: (2 erp, 2 lsz, 2 erp)*  ism. a karnyílásig. A lsz íven minden 4. szembe:  (2 erp, 2 lsz, 2 erp)*  ism. a lsz ív végéig, onnan folytatjuk: (2 erp, 2 lsz, 2 erp) *az 5. szembe: (2 erp, 2 lsz, 2 erp)* ism. kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

26-29.kör: ksz a lsz ívbe,  (3 lsz, erp, 2 lsz, 2 erp), lsz,  *az 5. szembe: (2 erp, 2 lsz, 2 erp), lsz*  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

30. kör: ksz a lsz ívbe,  (3 lsz, erp, 2 lsz, 2 erp), 2 lsz,  *az 5. szembe: (2 erp, 2 lsz, 2 erp), 2 lsz*  ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

31. kör: lsz, 6 lsz, rp, *6 lsz, rp* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

32. kör: lsz, 7 rp, *rp, 7 rp* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

33. kör: (3 lsz, 2 krp), 3 lsz, *az előző kör lsz íve fölé: (3 krp), 3 lsz*, ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.  34. kör: (4 lsz, krp), (2 krp), (2 krp), 2 lsz, *(2 krp),(2 krp),(2 krp),2lsz* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.  35. kör: 4 lsz, 5 krp egyszerre befejezve, 5 lsz, rp, *5 lsz, 6 krp egyszerre befejezve, 5 lsz, rp*ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.  36. kör: lsz, 6 rp, egy szem kimarad, 6 rp, *6 rp, rp, 6 rp, egy szem kimarad* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 

 

 

 

A horgolt körkardigán ujjai

 
 
 
A karnyílás lsz ívén kezdjük.
1. kör: (3 lsz, erp, lsz, 2 erp), *a negyedik szembe: (2 erp, lsz, 2 erp)* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 
 
2-10 kör: ksz a lsz ívbe, (3 lsz, erp, lsz, 2 erp), *a negyedik szembe: (2 erp, lsz, 2 erp)* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 
 
11. kör: lsz, 6 lsz, rp, *6 lsz, rp* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 
 
12. kör: lsz, *7 rp, rp az előző kör rp-jába * ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört.
 
13. kör: (4 lsz, 2 krp), 3 lsz, *(3 krp), 3 lsz* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 
 
14. kör: (4 lsz,krp),(2 krp),(2 krp), 2 lsz, *(2 krp), (2 krp), (2 krp), 2 lsz*ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 
 
15. kör: 4 lsz, 5 krp egyszerre befejezve, 5 lsz, rp, *5 lsz, 6 krp egyszerre befejezve, 5 lsz, rp *ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 
 
16. kör: lsz,* 6 rp, egy szem kimarad, 6 rp, rp, *ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 
 
17. kör: lsz, *6 lsz, rp* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 
 
18. kör: lsz, 7 rp, *rp az előző kör rp-jába, 7 rp* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. 
 
19. kör: (3 lsz, erp, lsz, 2 erp), * a negyedik szembe: (2 erp, lsz, 2 erp)* ism. a kör végéig. A kör végén ksz-mel összekötjük a kört. Elkötjük és elvágjuk a fonalat, majd elkészítjük a másik ujját is a körkardigánnak.
 
 
 
Megjegyzés: az ujjakat lehet külön horgolni és összehorgolni a körrel. A mintát variálhatjuk. Az enyém, amiről a kép készült, nem ezt a mintát követi.
 
 

Forrás.

Horgolt körkardigán
Horgolt körkardigán
Horgolt körkardigán
Horgolt körkardigán
Horgolt körkardigán
Horgolt körkardigán

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Post


Related Post



2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!