Ugrás a tartalomhoz

Horgolt mikulásvirágos ajtódísz

Közzétéve itt: Advent, Díszítés, dekoráció, Horgolásminták, Karácsony, és Tél


Horgolt mikulásvirágos ajtódísz
Horgolt mikulásvirágos ajtódísz

Idén több ajtódíszt is horgoltam ajándékba, ezek közül mutatom most be a mikulásvirágosat. Az igazat megvallva, nem nagyon szeretném bő lére ereszteni ezt a bejegyzést, mert feltételezem, hogy javarészt gyakorlott horgolók böngészik a Kreatív+Hobby Alkotóműhely honlapját. És azért is, mert ezeket az ajtódíszeket nagyjából egy kaptafára készítjük: beburkolunk egy hungarocell-formát koszorúalapnak, a hóemberhez meg egy hungarocellgömböt – ezeket már másik cikkeimben bemutattam, így nem térek ki rájuk külön, de linkkel jelzem majd, hol lehet elérni a részletes leírásokat. 

 

 

 

Alapanyagok, eszközök a horgolt mikulásvirágos ajtódíszhez:

  • piros, sötétzöld, fehér és arany színű fonal
  • 5 gyöngy
  • tű, olló, 5-ös méretű horgolótű
  • széles, piros szaténszalag
  • hungarocell koszorúalap
  • hungarocell gömb
  • 2db fehér pamacs, aminek nem tudom, mi a neve, a hóember keze lesz
  • ragasztópisztoly, ha nincs kedvünk annyit varrogatni

 

A bejegyzésben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

A horgolt mikulásvirágos ajtódísz elkészítése

 

A koszorúalap burkolása
A koszorúalap burkolása

Először is meghorgoljuk a koszorúalap burkolatát. Ehhez fehér és arany színű fonalat használunk. Igazából a minta tetszőleges lehet. Az enyém felváltva készült: két fehér sort követ egy arany, de a pácák szempontjából is váltakozik: egy sor erp után egy sor fp következik, így az arany és a fehér sorok mérete is váltakozik. Természetesen a burkolás mérete a koszorúalap méretétől függ. Én úgy szoktam rámérni, hogy elég jól feszüljön, mivel maga az anyag rugalmas és nem szép, ha ráncos lesz. Miután elkészültünk ezzel, rávarrjuk a hungarocellkarikára.

A hungarocell-koszorúalap beburkolásának részletes bemutatását ide kattintva az őszi ajtódíszen keresztül, ide kattintva pedig egy tavaszi ajtódíszen bemutatva megtalálhatjátok.

 

 

A mikulásvirág részei
A mikulásvirág részei

A mikulásvirágot érzésből horgoltam és nem volt türelmem soronként jegyzeteket készíteni róla, így kérlek, nézzétek el nekem, hogy csak a logikáját írom le. 5 db különböző méretű piros, és 3 db zöld levelet horgoltam hozzá. Alapnak 6-12 lsz-t horgoltam, majd kispálcás sorok következnek az alábbiak szerint: a széleken mindig lsz-magasítást használtam, és még ugyanebbe a szembe lehorgoltam a kispálcát is, ettől lett recés hatású.

 

 

 

 

A mikulásvirág részei
A mikulásvirág részei

A sorok középtáján szaporítottam, míg elérte a számomra tetsző szélességet a minta, ezt pár soron keresztül megtartottam, míg elérte a szemmértékre „mikulásvirágos” szirom/levél hosszának kb. 2/3-át. Ezután kezdtem el fogyasztani a szemeket, míg a levél csúcsára csupán egy kp maradt. Ezután horgoltam 3-4 lsz-et és pikóként lehorgoltam a levél csúcsában, majd légszemekkel a levél középvonalában eljutottam a levél alapjáig, ahol a szára lenne. 

 

 

 

 

A mikulásvirág összeillesztése
A mikulásvirág összeillesztése

Ha elkészültek a piros és zöld levelek, mikulásvirágra emlékeztetően összevarrjuk őket, középre pedig néhány gyöngyöt helyezünk. 

 

 

 

 

 

 

A horgolt hóember
A horgolt hóember

A hóemberhez fehér fonallal beburkolunk egy hungarocellgömböt (részletesen itt olvashattok róla) , fekete fonalból szemeket és szájat, narancssárgából répa-orrot ragasztunk rá.

Majd piros fonallal kalapot készítünk neki. Én ezt is érzésből horgoltam, de hasonló lett, mint egy régebbi, aminek a mintaleírását ide kattintva megtaláljátok. Ezután felvarrjuk vagy felragasztjuk a hóember fejére, majd a horgolt hóembert is a kezeivel együtt a koszorúalapra.

 

 

Horgolt mikulásvirágos ajtódísz
Horgolt mikulásvirágos ajtódísz

Végül arany színű fonalból akasztót és a piros szaténszalagból egy szép, nagy masnit készítünk és ragasztunk rá. 

 

 

 

 

 

 

Remélem, Nektek is tetszik a végeredmény és Ti is elkészítitek! 

Horgolt mikulásvirágos ajtódísz
Horgolt mikulásvirágos ajtódísz

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!