Ugrás a tartalomhoz

10 perces gluténmentes pillefánk

Közzétéve itt: Farsang, jelmez, Gyermekeknek, Sütemények, torták, finomságok, és Tél


Gluténmentes fánk
Gluténmentes fánk

Hihetetlen, de igaz! Ez a fánk valóban elkészül 10 perc alatt. Emellett számos remek tulajdonsága  van még: nem kell keleszteni, nem szívja magát tele olajjal, így könnyű lesz és könnyen is emészthető (azoknak is jó szívvel ajánlhatom, akiknek nincsen epéjük vagy epekövesek), másnap mikróban felmelegítve olyan, mintha friss lenne éééés: teljesen magától megfordul sütés közben, sőőőt: ha az egyik oldala nem sült át eléggé, vissza is fordul! Ennél egyszerűbb, mégis csodásabb fánkot még sosem sütöttem! Na, van, akinek felkeltettem az érdeklődését? 

 

Ez a fánk gluténmentes. Fogyókúrázók is “bűnbe eshetnek” vele, mivel a rizsliszt alacsonyabb kalóriatartalmú a búzalisztnél és ez a recept alkalmas arra, hogy olaj nélkül, sütőben süssük meg. 

Ennek a fánknak többféle verzióját is kipróbáltam már: zabliszttel sütőben sütve fogyókúrázóknakbúzaliszttel, olajban sütve a hagyományos ízeket kedvelőknek ajánlom. Nekem egyébként a zablisztes ízlett a legjobban, de ízlések és pofonok!  Végeredményben ez a recept mindenhogyan jó :-).

 

Hozzávalók:

 

  • 250 g rizsliszt (két púpos bögre)
  • 2 tojás
  • 1 cs. sütőpor (10 g)
  • 280 g natúr joghurt (két kicsi pohárnyi vagy ugyanennyi 20%-os tejföl, de lehet 1:1 arányban is a joghurtot és a tejfölt)
  • 2-3 ek. cukor
  • olaj a kisütéshez

Megj.: ez a recept elkészíthető bögrésen is, ahol a bögre 2,5 dl-es

 

A 10 perces gluténmentes pillefánk elkészítése

 

Gluténmentes fánk: kikeverjük a tésztát
Gluténmentes fánk: kikeverjük a tésztát

A hozzávalókat kimérjük és egy tálban jól összekeverjük.

 

 

 

 

 

 

Gluténmentes fánk: megsütjük
Gluténmentes fánk: megsütjük

Ezalatt annyi olajat melegítünk fel, hogy a fánkok lebegni tudjanak. Ha elkészült a galuska-állagú tészta, két evőkanál segítségével közepes méretű gombócokat szaggatunk a forró olajba úgy, hogy ne érjenek össze.

Megforgatni nem kell: amennyiben elég sok az olaj és elférnek, a fánkok önmaguktól fordulnak át, ha megsültek.

 

 

Nincs is más dolgunk, mint kivenni őket és lekvárral, fahéjjal, porcukorral vagy ízlés szerint egyéb módon tálaljuk.

Megj.: amennyiben az első sütés közepe nyers maradna, annak két oka lehet: vagy túl forró volt az olaj, vagy túl nagyok lettek a fánkok.

Jó étvágyat hozzá!

Az eredeti recept nem gluténmentes, de nagyon finom és itt olvasható.

Gluténmentes fánk
Gluténmentes fánk
Gluténmentes fánk
Gluténmentes fánk

 

 

 

 

 

 

Megj.: bár én nem vagyok gluténérzékeny, kifejezetten ízlett rizsliszttel ez a fánk, bár az állagakicsit tömörebb az eredetinél, az íze majdnem ugyanolyan.

 


Kapcsolódó bejegyzések



2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.