Ugrás a tartalomhoz

Amerikai csokis keksz

Közzétéve itt: Sütemények, torták, finomságok


 

Ismertebb nevén amerikai cookie. A szuper finom és szuper gyors „szuperfegyvere” egy szuper háziasszonynak és anyukának 🙂

Előre leszögezem, hogy ezzel a keksszel – csakúgy, mint a muffinommal – mindig osztatlan sikert aratok, így tiszta szívvel ajánlom Nektek is, hogy próbáljátok ki!

 
 

Hozzávalók:

 

  • 240 g liszt
  • 180 g vaj/sütőmargarin
  • 150 g nádcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1/2 kk só
  • 1/4 kk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • ízlés szerint: tört csoki/csokichips/mogyoró-diófélék/aszalt gyümölcs kockák stb.
 
 
 
 
 
Megjegyzem, hogy a mi családunkban ez mini adagnak számít, én négyszer ennyit szoktam sütni (pedig csak két felnőttről és két kisgyermekről van szó). Légmentesen lezárt dobozban hetekig eláll – na, nálunk ugyanis max. 3 nap alatt elfogy.
 
 
 

Az amerikai csokis keksz elkészítése

 

 

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
 
Felolvasztjuk a vajat (mikróban is lehet), beleöntjük a cukrokat és addig keverjük, míg elolvadnak benne. Hozzákeverjük a tojást.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kimérjük a többi hozzávalót, alaposan elkeverjük, majd hozzáöntjük a vajas masszához és ezt is jól összekeverjük. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy nagy tepsibe sütőpapírt fektetünk és a dermedő masszából evőkanálnyi tésztagolyókat fektetünk jó távolra egymástól, mert ahogy sül, szépen el fog lapulni és széles korongokat fogunk kapni. A legnagyobb tepsimbe ezért 3×3 db-ot szoktam tenni. (Kisebbek esetén jó a 4×4 is, de elég valószínű, hogy össze fognak érni és eldeformálódnak, mint az enyémek ezen a képen.) Az első sütésnél még annyira lágy a tészta, hogy elterül, mielőtt a sütőbe tennénk. A második sütéstől, ahogy hűl benne a margarin, egyre szilárdabb a tészta, így érdemes a golyókat egy kicsit lelapítani.
 
 
 
 
Kb. 8 percig sütjük. (ha közel női tenyérnyi méretűek, akkor 10 percig) Az alaprecept szerint akkor jó, ha a széle elkezd barnulni. Ekkor kivesszük és rácson hagyjuk kihűlni. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tipp1: ne vegyük ki, ha nem marad egyben, hanem érezhetően deformálódik, amikor megemeljük! De ne várjuk meg, míg megbarnul az egész, mert akkor meg nagyon kemény lesz. Akkor jó, ha kihűlve a széle ropogós, a közepe pedig a mogyorós csók kissé ragadós állagára hasonlít.
 
Tipp2: a szódabikarbónát és a sütőport csapottan mérjük, különben túl puha lesz a keksz.
 
Tipp3: Amint látjátok a képeken, az enyémek barnák lettek, mert ezeket táblás- és mikulás csoki darabokból sütöttem, és már a meleg vajban elolvadtak. Ha csokichips-et használtok, ez nem történik meg: szép arany színű lesz a keksz kis egész csokidarabokkal, mint a bejegyzés legelső képén is látszik.
 
 
 
 
Jó étvágyat hozzá! 🙂
 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!