Ugrás a tartalomhoz

Fahéjas sütipecsétes keksz

Közzétéve itt: Advent, Gyermekeknek, Karácsony, Sütemények, torták, finomságok, és Tél


Gyömbéres és fahéjas keksz
Gyömbéres és fahéjas keksz

Nem minden keksz-recept alkalmas a sütipecsételéshez, pedig a házi kekszben szerintem az egyedi díszítés épp olyan fontos, mint a nem hétköznapi íze 🙂 Találtam egy nagyon klassz receptet, amely a téli ízeket idézi és az ünnepi készülődéshez igazi karácsonyi hangulatú aláfestést ad fahéjas illatával. Ha még nem próbáltad, hadd beszéljelek rá! Kekszet pecsételni annyiraaaa jóóó, hogy nálunk az egész család sorban állt a konyhában 🙂

 És ha Neked is megtetszett a kekszsütés-ötlet, próbáld ki a gyömbéres és az amerikai csokis keksz recepteket is!

 

Hozzávalók a fahéjas sütipecsétes kekszhez:

  • 340 g liszt
  • 180 g porcukor
  • 125 g vaj (vagy sütőmargarin)
  • 1 db tojás
  • 2 ek. tej
  • 1 ek. vanília aroma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet só

 

A fahéjas sütipecsétes keksz elkészítése

 

Fahéjas sütipecsétes keksz: összekeverjük a tésztát
Fahéjas sütipecsétes keksz: összekeverjük a tésztát

Konyhai robotgépben habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a fűszereket.

Ezután hozzáadagoljuk a lisztet és a tejet és addig keverjük, mig puha tészta válik belőle.

 

 

 

Fahéjas sütipecsétes keksz: hűtőben pihentetjük a tésztát
Fahéjas sütipecsétes keksz: hűtőben pihentetjük a tésztát

Légmentesen zárva min. 1 órát hűtőben pihentetjük. Miután kivettük, alaposan belisztezett gyúródeszkán vagy szilikon alátéten 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.

Tipp: tegnap kipróbáltam, hogy a felébe natur kakaóport gyúrtam és nagyon finom lett! 🙂

 

 

 

Fahéjas sütipecsétes keksz: kinyújtjuk és kiszúrjuk a tésztát
Fahéjas sütipecsétes keksz: kinyújtjuk és kiszúrjuk a tésztát

A sütipecsétnek megfelelő méretű pogácsaszaggatóval vagy a pecséthez kapott karikával kiszúrjuk a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket. 

 

 

 

 

Fahéjas sütipecsétes keksz: kekszpecsételünk :-)
Fahéjas sütipecsétes keksz: kekszpecsételünk 🙂

Ekkor érdemes csak pecsételni, így nem ragad a gyúródeszkára a tészta. A pecsétet kissé lisztezzük meg, hogy ne tapadjon bele a keksztészta!

Megj.: a kekszeket nem kell távol rakosgatni egymástól, mert nem nagyon nőnek meg a sütőben. 

 

 

 

Fahéjas sütipecsétes keksz: megsütjük a tésztát
Fahéjas sütipecsétes keksz: megsütjük a tésztát

180 C fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsül. Akkor jó, ha egy kis színt kap a széle, ne süssük aranybarnára, mert ez egy fehér keksz!

 

 

 

Fahéjas sütipecsétes keksz: rácson hagyjuk kihűlni
Fahéjas sütipecsétes keksz: rácson hagyjuk kihűlni

Rácson hagyjuk kihűlni. Frissen eléggé ropogós, mégis omlós. Állítólag 2 nap alatt visszagyengül és még omlósabbá válik, de ezt még nem tudtuk kipróbálni, olyan hamar elfogyott 🙂

 

 

 

 

Jó étvágyat hozzá!

Fahéjas sütipecsétes keksz
Fahéjas sütipecsétes keksz
Fahéjas sütipecsétes keksz
Fahéjas sütipecsétes keksz


Kapcsolódó bejegyzések



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.