Ugrás a tartalomhoz

A szabadhorgolás alapjai 3.: a nautilus shell motívum

Közzétéve itt: Horgolási segédletek, és Horgolásminták


Nautilus shell motívumok

Ebben a bejegyzésben a szabadhorgolás egy újabb alapmotívumát, a nautilus shell-t (valamilyen tengeri herkentyűféle, nagyon hasonlít egy csigaházra) mutatom be, szokás szerint Snovej cikkei alapján. A motívum részben a horgolt spirál logikájára épül, erről részletesebben ide és ide kattintva található magyar nyelvű cikk a Kreatív+Hobby Alkotóműhely horgolósulijából.

 

 

 

A felhasznált rövidítések itt találhatóak.

 

A nautilus shell motívum horgolása

 

Megj.: A jobb áttekinthetőség kedvéért a kezdőkörben külön színnel jelöltem a különböző pálcákat, majd a következő köröket szintén eltérő színekkel horgoltam.

Nautilus shell: kezdőkör

Kezdőkör: varázskörbe 2 kp, 2 fp, 8 erp, összehúzzuk a varázskört (ez eddig 12 pálca) és nem kötjük össze a kört, hanem spirálisan haladunk tovább.

 

 

 

 

 

 

Nautilus shell: 1. kör

1.kör: az előző kör első kispálcájába (2 erp),  *a köv. pálcába (2 erp)*, ism. még kétszer (ez összesen 8 erp), nem kötjük össze a kört, hanem spirálisan haladunk tovább.

 

 

 

 

 

 

Nautilus shell: 2. kör

2.kör: *a köv. pálcába (2 krp)*, ism. még ötször (ez összesen 12 krp, vagy 1 „fél krp” és 11 krp), nem kötjük össze a kört, hanem spirálisan haladunk tovább.

Megj.: az első krp-t érdemes egy kissé alacsonyabbra horgolni, így nem lesz akkora lépcsőzetes különbség az előző körrel. Snovejtől tanulva így készítem már én is: kétszer ráhajtunk – átszúrunk a köv. pálcán, újra ráhatunk, áthúzzuk (ekkor 4 hurok van a pálcán) – ráhajtunk, áthúzzuk az első két hurkon – ráhajtunk és áthúzzuk mindhárom hurkon. Ez egy félpácához hasonlóan működik, csak kétráhajtásos pálcából készül. Magasság tekintetében az egyráhajtásos és a kétráhajtásos pálca között van, nevezhetjük „fél krp-nek”. 

 

 

Nautilus shell: 3. kör

3.kör: *a köv. pálcába (2 hrp)* ism. még hétszer (ez összesen 16 hrp vagy 1 „fél hrp” és 15 hrp), elkötjük és elvágjuk a fonalat.

Megj.: a „fél hrp” a „fél krp-hez” hasonlóan készül. Akinek nincs kedve megnyitni a Kreatív+Hobby saját horgolószótárát: a hrp a háromráhajtásos pálcának a rövidítése.

 

 

 

Nautilus shell: díszítő spirál

Utolsó simításként: végül ksz-kel körülhorgolunk minden kört a pálcák felső részén. 

 

 

 

 

 

 

 

A nautilus shell minta a szabadhorgolás (freeform crochet) egyik ismert motívuma, általában egy kompozíció része. Ettől függetenül természetesen önmagában is lehet használni, pl. horgolt csiga-biga házaként, mint ahogyan én is ezt készítettem belőle a tavaszi ajtódíszem egyik elemeként. 

 

Horgolt nautilus shell tűpárna
Horgolt tavaszi ajtódísz csiga-bigával

 

 

 

 

 

 

 

Horgolt csiga-biga nautilus shell házzal

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!