Ugrás a tartalomhoz

A szabadhorgolás alapjai 2.: horgolt spirál három színből

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Horgolási segédletek, és Horgolásminták


Horgolt spirális szőnyeg – Nautilus shell

Sziasztok! 🙂

A szabadhorgolás – angol nevén: freeform crochet – egyik alap mintája a spirál. Ebben a bejegyzésben a három színből horgolt spirál elkészítésének menetét mutatom be. Akit érdekel a két színből horgolt spirál is, kattintson ide!

A három színű horgolt spirálra is vonatkoznak a körlaphorgolás szabályai, de egy kicsit másképp: mivel három színt használunk, ez olyan, mintha három kört horgolnánk egyszerre. Forrás és további cikkek a szabadhorgolásról Snovej-től angol nyelven itt.

 

A cikkben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

A szabadhorgolás alapjai 2.: horgolt spirál három színből

 

 

A körlaphorgolás szabályai itt a következőképpen alkalmazandók: az első körtől kezdve az egyráhajtásos pálcával induló kör szabályait alkalmazzuk annyi különbséggel, hogy a három színből álló spirál esetén minden kört 12 pálcával szaporítunk (egy-egy színnel 4 pálcát szaporítunk). Ez annyit tesz, mint:

Kezdőkör: varázskörbe lsz,  kp, fp, 2 erp “A” színnel; lsz, kp, fp, 2 erp “B” színnel;  lsz,  kp, fp, 2 erp “C” színnel; összehúzzuk a varázskört  (összesen 12 pálca: 4 pálca “A” színnel , 4 pálca “B” színnel, 4 pálca “C” színnel). 

1.kör: *(2 erp)* ism. még háromszor “A” színnel, *(2 erp)*, ism. még háromszor “B” színnel, *(2 erp)*, ism. még háromszor “C” színnel  (összesen 24 erp: 8 erp “A” színnel , 8 erp “B” színnel, 8 erp “C” színnel). 

Itt szemjelölőt használunk mindkét szín utolsó előtti pálcájánál, vagy ezt az utolsó előtti erp-t tekintjük markernek a továbbiakban (marker = kör vége).

2.kör: *erp, (2 erp)*, ism. a kör végéig “A” színnel, *erp, (2 erp)* ism. a kör végéig “B” színnel, *erp, (2 erp)*, ism. a kör végéig “C” színnel (összesen 36 erp: 12 erp “A” színnel, 12 erp “B” színnel, 12 erp “C” színnel ). 

3.kör: *2 erp, (2 erp)*, ism. a kör végéig “A” színnel, *2 erp, (2 erp)* ism. a kör végéig “B” színnel, *2 erp, (2 erp)*, ism. a kör végéig “C” színnel (összesen 48 erp: 16 erp “A” színnel, 16 erp “B” színnel, 16 erp “C” színnel)

4.kör: *3 erp, (2 erp)*, ism. a kör végéig “A” színnel, *3 erp, (2 erp)* ism. a kör végéig “B” színnel, *3 erp, (2 erp)*, ism. a kör végéig “C” színnel (összesen 60 erp: 20 erp “A” színnel, 20 erp “B” színnel, 20 erp “C” színnel)

Ezután, mint már az előbbiekben is írtam, a körlaphorgolás szabályait figyelembe véve folytathatjuk tovább a szaporítást, míg elérjük a választott méretet. 

 

A három színből horgolt spirál elkészítése lépésről-lépésre

 

“A” szín: zöld

“B” szín: fehér

„C” szín: sárga

3 színű spirál: kezdőkör

Kezdőkör: “A” színnel varázskörbe: lsz, kp, fp, 2 erp. Nagyobbra húzzuk a hurkot, hogy ne bomoljon el, míg a másik fonallal horgolunk. “B” és „C” színnel megismételjük ugyanezt: lsz, kp, fp, 2 erp.

 

 

 

 

 

 

 

3 színű spirál: összehúzzuk a varázskört

Összehúzzuk a varázskört.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 színű spirál: 1. kör

1.kör: „C” színnel folytatjuk: *(2 erp)* ism. még háromszor (ez 8 erp lesz, minden zöld pálcában kettő). Mindezt megismételjük a másik két színnel is.

 

 

 

 

 

 

 

3 színű spirál: 1-2. kör

2.kör: *erp, (2 erp)* ism. a kör végéig (a markerig), majd megismételjük a másik két színnel is mindezt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 színű spirál: pirossal jelölve a markert

Megj.: ezen a képen jól látszik, hogy nem kell számolgatni, igazából addig horgolunk, míg eljutunk a markerig, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy „elfogy” az előző sor.

 

 

 

 

 

 

 

3 színű spirál: 3. kör

3.kör: *2 erp, (2 erp)* ism. a kör végéig (a markerig), majd megismételjük a másik két színnel is mindezt. 

 

 

 

 

 

 

 

3 színű spirál: 4. kör

4.kör: *3 erp, (2 erp)* ism. a kör végéig (a markerig), majd megismételjük a másik két színnel is mindezt. 

 

 

 

 

 

 

Amennyiben nagyobb spirált szeretnénk, a fentiek alapján folytatjuk tovább.

 

Végül többféle befejezést választhatunk: 

 

3 színű spirál: szélforgó hangulatú lezárás

pl.: hagyhatjuk úgy, ahogy befejeződtek a körök és ezt horgolhatjuk körbe egy szegéllyel (szélforgó hangulata lesz tőle),

 

 

 

 

 

3 színű spirál: körlappá kapcsoljuk

vagy körré alakíthatjuk (erp, fp, kp, ksz lépcsőzetes csökkentéssel),

 

 

 

 

 

2 és 3 színű spirálok különféle befejezésekkel

illetve csigaház formájúvá is horgolhatjuk (minden kört egy vonalban fejezünk be).

 

 

 

 

 

Bónuszként hadd mutassam be a tengeri csiga alakú, 3 színű spirálból álló horgolt szőnyegemet, melyet nem rég készítettem:

Horgolt spirális szőnyeg – Nautilus shell

 

Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Szép nyarat Nektek és boldog horgolást! 🙂

 

 

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!