Ugrás a tartalomhoz

African-flower mintás táska

Közzétéve itt: Horgolásminták, Nyár, Ősz, és Tavasz


 

Horgolt táska afrikai virág motívumokból
Horgolt táska afrikai virág motívumokból
Nagyon kedvelem ezt az egyszerű, de látványos mintát. A fonal minőségétől és színétől függően a variációs lehetőségek szinte kiaknázhatatlanok, és még ehhez jön hozzá az african flower hatszögek összeillesztésének sokféle lehetősége. Egy ilyen egység kb. 15-20 perc alatt elkészíthető. A fonal vastagságától és a horgolótű méretétől függően a hatszögek mérete is nagymértékben változtatható. 
Általában, ha nekiállok african flower mintás táskát készíteni, nem tudom megállni, hogy ne horgoljak hozzá kiegészítőket is: pénztárcát, kulcstartót, táskarendező nesszeszert, napszemüvegtokot – ez csak néhány ötlet a számtalan felhasználási lehetőségből. A végeredmény mindig nagyon látványos, sok bókot és elismerő pillantást lehet bezsebelni vele 🙂 Az alapegység elkészítése pedig nem igényel komolyabb horgolási tapasztalatot, kezdőknek is bátran ajánlom. 
 
 
 
 

Alapanyagok, eszközök:

 
 
  • bélésanyag (az én esetemben bordó selyemszatén)
  • hozzá illő cipzár és rugalmas cérna
  • fa táskafül (2 db)
  • varrógép, olló, tű
 
 
 

Az afrikai virág-mintás táska elkészítése

 

Ehhez a táskához 15 db afrikai virág motívum szükséges. (4 db fehér szirmú és 11 db bordó szirmú). A horgolt afrikai virág elkészítését itt találjátok.

 

 

A táska összeillesztése

 
 
 
 
Afrikai virágos táska: összeállítás
Afrikai virágos táska: összeállítás
A táska mindkét oldalán virág-alakba rendezzük a hatszögeket: középre egy-egy fehér szirmú kerül, majd minden oldalához egy-egy bordó szirmú, kivéve a legalsót, amin osztozik a két oldal (ezt félbe hajtjuk és mindkét középen elhelyezkedő fehér szirmúhoz hozzáhorgoljuk). Hasonlóképpen járunk el a másik 2 db fehér szirmúval: a virág-forma két oldalán félbehajtva rögzítjük mindkét oldalon. A képen ez jól látszik.
 
 
 
 
 
Afrikai virágos táska: összehorgolás
Afrikai virágos táska: összehorgolás
Miután elrendeztük az egységeket, bordó fonallal, kp-kal horgoljuk össze őket méghozzá úgy, hogy színüket befelé fordítjuk és a hátsó két szálba öltünk. 
 
 
 
 
 
 

 

 
Afrikai virágos táska: a táska borítása
Afrikai virágos táska: a táska borítása
Ezzel a módszerrel hatszögek szélei besüllyednek, a virágszirmok pedig kidomborodnak.
A táska szegélyét körülhorgoljuk, hogy tompuljon a szögletessége:
Bordó fonallal, a virágalak jobb felső hatszögének sarkától indulva: minden szembe hp, a középső 3 szembe fp, majd hp. Két hatszög találkozásánál 2-2 erp-t összehorgolunk. Mellette újra fp, a következő hatszög sarkához közeledve hp. A felső hatszög vízszintes részén saroktól-sarokig: 6 hp, 3 fp, 6 hp. 
Majd fehér fonallal minden szembe fp.
 
 
 

A bélés elkészítése

 
 
 
 
Afrikai virágos táska: a táska bélelése
Afrikai virágos táska: a táska bélelése
Kiszabjuk a bélést a szaténselyemből (kb. 1 cm-t ráhagyva) kétszer, beszegjük a széleit és belevarrjuk a zsebet (szintén beszegve) az egyik bélésfél színére, majd színükkel befelé fordítva a béléseket összevarrjuk a két oldalukat és az aljukat.
 
 
Afrikai virágos táska: a táska bélése
Afrikai virágos táska: a táska bélése
Felül próbáljuk követni a hullámos széleket és mindenképpen szegjük is be, mielőtt belevarrjuk a cipzárat! Géppel először egy nagy hullámot varrtam csak mindkét oldalon, majd kézi varrással korrigáltam úgy, hogy a hullámokat kövesse a bélés és ne látszódjon ki a fehér horgolt szegély mögül. Bevált, hogy még egyet hajtottam a selymen a horgolt rész alá, így kapott egy kis tartást. (Ezen a képen még csak a géppel varrt, elnagyolt szegély látszik)
 
 
 
 

 

A táskafülek rögzítése és a díszítés

 
 
 
 
Afrikai virágos táska: a táskafülek rögzítése
Afrikai virágos táska: a táskafülek rögzítése
A táskafülek mérete dönti el, hová rögzítjük őket. Az én esetemben a hatszögek összeillesztését véve kezdőpontnak, a 2. szemtől kezdve 5 fp-t horgoltam, majd erre még 3 sort szintén fp-ből, vagyis összesen 4 sort készítettem, majd áthajtottam a táskafül karikáján… 
 
 
 
 
 
 
 
Afrikai virágos táska: a táskafülek rögzítése
Afrikai virágos táska: a táskafülek rögzítése
… és a fehér szegély belső oldalához rögzítettem ksz-szel. Természetesen ezt megismételjük még háromszor.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Afrikai virágos táska: a táskafülek díszítése
Afrikai virágos táska: a táskafülek díszítése
A szívemnek kedves kis masnival dobtam fel a fülek és a szegély találkozását. Ez egy egyszerű, de jó kis ötlet volt: 10 fp hosszú és 3 sor magas téglalapokat horgolunk (természetesen 4 db-ot), majd a horgolótű segítségével áthúzzuk őket a táskafüleket rögzítő függőleges téglalapokon.
 
 
 
 
 
 
 
Afrikai virágos táska: utolsó simítások
Afrikai virágos táska: utolsó simítások
Végül egy-egy kis rózsa alakú gombot is varrhatunk a középső fehér szirmú hatszögek közepére. 
 
 
Horgolt afrikai virágos táska
Horgolt afrikai virágos táska

 

 
4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük