Ugrás a tartalomhoz

Áfonyás sajttorta sütés nélkül

Közzétéve itt: Gyermekeknek, Húsvét, Karácsony, Sütemények, torták, finomságok, és Születésnap


Áfonyás sajttorta sütés nélkül
Áfonyás sajttorta sütés nélkül

Mióta Magyarországon is divatba jött a sajttorta, hihetetlenül sokféle receptváltozata terjedt el a neten. Ezért is lepődtem meg, hogy sikerült – pusztán szimpátia alapján – éppen egy olyat találnom, amit nem kell sütni. Mert én pont sütni szerettem volna. Mégis kíváncsivá tett ez a sajttorta recept, így kipróbáltam. Képzelhetitek, mekkora sikert aratott, ha egy héten belül kétszer is elkészítettem…! Azóta már nem keresgélek másik receptet, egy időre legyökerezek ennél 🙂 Nagyon hamar elkészül (kb. 30 perc, ha ráérősen dolgozunk) és előnye, hogy több órára hűtőbe kell tenni, így vendégség-ünnepség idején előző este összedobhatjuk, másnap kicsit lazább lesz a napunk. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy nem darált mogyorót/mandulát, hanem darált diót tettem bele és a tetejére nem egész gyümölcsöt halmoztam csokival megcsorgatva, hanem a tuti, nagyon-nagyon bevált áfonya szószommal fedtem le.

 

Hozzávalók az áfonyás sajttortához

 

A tésztához:

  • 100 g kekszmorzsa (én zabkekszet szoktam hozzá aprítani)
  • 100 g darált dió/mandula/mogyoró
  • 100 g puha vaj/sütőmargarin
  • 3 ek instant kakaópor
  • 10 csepp rumaroma (elhagyható)

A krémhez:

  • 250 ml lehűtött habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 500 g mascarpone
  • 2 ek cukor (ízlés szerint)

Az áfonya szószhoz:

  • 1 közepes alma
  • 1 kis zacskó mirelit áfonya (kb. 200 g)
  • 3 ek. méz
  • zselatin fix (ez helyettesíthető másféle zselatinnal is, azokat a csomagolásukon jelzett módon készítjük el és keverjük a szószhoz)

 

Az áfonyás sajttorta elkészítése

 

Áfonyás sajttorta sütés nélkül: a tészta
Áfonyás sajttorta sütés nélkül: a tészta

Először aprítógépben morzsásra daráljuk a kekszet és finomra a diót. Ezután egy tálban összekeverjük a (kissé) megolvasztott margarinnal és a kakaóporral. Kivajazunk (vagy olajspray-vel befújunk) egy piteformát, alul sütőpapírral béleljük ki. Ezt mondjuk legutóbb kifelejtettem, de a porcelán formából így is ki lehet venni a szeleteket.

 

 

 

Áfonyás sajttorta sütés nélkül: a tészta
Áfonyás sajttorta sütés nélkül: a tészta

Belenyomkodjuk a tésztát, szépen elsimítjuk, majd betesszük a hűtőbe, míg elkészítjük a krémet. Én biztosra szoktam menni és erre a rövid időre az olvasztott margarin hőmérséklete miatt inkább a fagyasztóba szoktam betenni.

 

 

 

 

A szósznak idő kell, míg lehűl, ezért azzal szoktam folytatni a munkát. Megtisztítunk, meghámozunk, kimagozunk és felkockázunk egy almát. A mézet egy kis lábosban kissé karamellizáljuk, majd beletesszük az almát és az áfonyát. Kis lángon puhára pároljuk. Ha elkészült, kézi mixerrel pürésítjük (vigyázva, mert forró és fröcsöghet). Ezután hűlni hagyjuk, majd ha már nagyjából langyos, egy zselatin fix-et keverünk bele. 

Áfonyás sajttorta sütés nélkül: a krém
Áfonyás sajttorta sütés nélkül: a krém

Ezalatt felverjük a habtejszínt, lassan hozzáadagoljuk a habfixálót és a vaníliás cukrot. Simára keverjük a mascarpone-t a kristálycukorral, majd óvatosan krémesre keverjük a tejszínhabbal. 

 

 

 

 

 

Áfonyás sajttorta sütés nélkül: a krém
Áfonyás sajttorta sütés nélkül: a krém

Ráhalmozzuk a tésztára, egyenletesre kenjük rajta és hűtőbe tesszük.

 

 

 

 

 

 

Áfonyás sajttorta sütés nélkül: az áfonya szósz
Áfonyás sajttorta sütés nélkül: az áfonya szósz

Ha lehűlt az áfonya szósz, rácsorgatjuk a tortára és pár órára (míg teljesen áthűl és megdermed a szósz) újra lehűtjük. Ez egy romlandó étel, így tálalásig hűtőben tároljuk.

 

 

 

 

 

Köszönjük az eredeti receptet Bettymaminak, aki a NoSalty-n osztotta meg. Jó étvágyat hozzá! 🙂

Áfonyás sajttorta sütés nélkül
Áfonyás sajttorta sütés nélkül


Kapcsolódó bejegyzések



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.