Ugrás a tartalomhoz

Horgolt csiga-biga minta

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, Gyermekeknek, Horgolásminták, Húsvét, és Tavasz


 

Horgolt csiga-biga

Sziasztok!

Nemrég találtam a neten egy gyönyörűűű horgolt csigát, de sajna – az eleve orosz nyelvű (amit nem beszélek) – honlap nem adott hozzá mintaleírást, sem diagramot, majd el is tűntettték róla a képeket. A kis horgolt csiga-biga mégis annyira megtetszett és a Kreatív+Hobby Alkotóműhely Pinterest-jén annyira sokan elmentették, hogy gondoltam, megpróbálok fénykép alapján nagyjából hasonlót horgolni. Nem lett teljesen egyforma, de nem is volt ez a célom, mert nekem jobban tetszik a nautilus shell-motívum, mint csigaház, a kettős spirál helyett.

 

A cikkben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

Alapanyagok, eszközök a horgolt csiga-biga elkészítéséhez:

  • lila, sárga és zöld fonal 4-5-ös méretű horgolótűhöz
  • 4-es méretű horgolótű
  • 2 hosszúkás fagyöngy (a szemeknek)
  • tű, cérna, olló

 

A horgolt csiga-biga elkészítése

 

A horgolt csigaház

 

A csigaház elkészítésének A szabadhorgolás alapjai 3.: a nautilus shell motívum című bejegyzésem az alapja, ahol körről-körre bemutatom, hogyan készül. A könnyebb nyomonkövethetőség érdekében segítség, ha valamilyen szemjelzőt használunk.

Horgolt csiga-biga: csigaház kezdőkör

Kezdőkör: lila fonallal varázskörbe 2 kp, 2 fp, 8 erp, összehúzzuk a varázskört (ez eddig 12 pálca) és nem kötjük össze a kört, hanem spirálisan haladunk tovább.

 

 

 

 

 

 

Horgolt csiga-biga: csigaház 1.kör

1.kör: az előző kör első kispálcájába (2 erp),  *a köv. pálcába (2 erp)*, ism. még kétszer (ez összesen 8 erp), nem kötjük össze a kört, hanem spirálisan haladunk tovább.

 

 

 

 

 

 

Horgolt csiga-biga: csigaház 2.kör

2.kör: *a köv. pálcába (2 krp)*, ism. még ötször (ez összesen 12 krp, vagy 1 “fél krp” és 11 krp), nem kötjük össze a kört, hanem spirálisan haladunk tovább.

Megj.: a „fél krp” és a „fél hrp” elkészítéséről bővebb információ a A szabadhorgolás alapjai 3.: a nautilus shell motívum című bejegyzésben található.

 

 

 

Horgolt csiga-biga: csigaház 3.kör

3.kör: *a köv. pálcába (2 hrp)* ism. még hétszer (ez összesen 16 hrp vagy 1 “fél hrp” és 15 hrp), elkötjük és elvágjuk a fonalat.

 

 

 

 

 

Horgolt csiga-biga: csigaház utolsó kör

Utolsó simításként: végül zöld fonallal,  ksz-kel körülhorgolunk minden kört a pálcák felső részén. 

 

 

 

 

 

 

A horgolt csiga-biga teste

 

Horgolt csiga-biga: a csiga teste

Kezdősor: sárga fonallal 20 lsz

Következő kör: a tűtől számított 2. szembe szúrjuk a tűt, az utolsó előtti szemig *kp*, az utolsó szembe (2 fp, erp), nem fordítjuk meg a mintát, hanem folytatjuk tovább körben:

erp, *a köv. szembe (2 erp)* ism. még egyszer, a köv. szembe (3 erp), 9 erp, fp, fp, kp, az utolsó szembe (2 kp), összkötjük a kört, elkötjük és elvágjuk a fonalat.

 

Horgolt csiga-biga: a csiga szemei

Felfűzünk egy fekete fagyöngyöt a sárga fonalra, beszúrjuk a horgolt csiga fejének csigaházhoz közelebbi részén az egyik pálcába, 7 lsz, majd odahúzzuk a gyöngyöt és úgy kötjük össze ksz-mel, hogy körbeölelje a fonal a gyöngyöt, ez nálam a láncszemsor 4. szemébe került. Elkötjük és elvágjuk a fonalat.

 

 

 

 

Horgolt csiga-biga: a csiga teste

Ezután ehhez hasonlóan elkészítjük a másik szemet is (szépen néz ki, ha kissé rövidebb lesz, az enyém 5 lsz-ből áll) a csigafej egyik szomszédos pálcájába szúrva. Elkötjük és elvágjuk a fonalat.

 

 

 

 

 

Horgolt csiga-biga: összevarrjuk a testet a csigaházzal

Végül felvarrjuk a horgolt csigaházat a csiga testére.

 

 

 

 

 

Ezt a horgolt kis csigát a horgolt tavaszi ajtódíszemre szántam, de igen barátságos kis figura, sok gyerekeknek szánt holmit feldobhatunk vele.

Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Boldog horgolást kívánok Nektek! 🙂

 

 

 

 

Horgolt tavaszi ajtódísz csiga-bigával
Horgolt csiga-biga nautilus shell házzal

 

 

 

 

 

 

Horgolt csiga-biga

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!