Ugrás a tartalomhoz

Káprázatos horgolt szőnyeg

Közzétéve itt: Díszítés, dekoráció, és Horgolásminták


Horgolt spirális szőnyeg

Sziasztok! 🙂

Ebben a bejegyzésemben legújabb munkámat, egy horgolt szőnyeget mutatok be. Látványos színein túl a mintája is érdekes: három színű spirálból áll, az alakja pedig egy tengeri csigára emlékeztet (ez egy tipikus szabadhorgolás, freeform crochet-motívum). A felhasznált fonalat is magam készítettem automata körmöcskével (kötőmalommal), ez 3-4 hétig is eltartott. Kb. 58 gombolyagból kötöttem hozzá zsinórt, ami közel 3 kg és  kicsivel több, mint 7700 m (kb 8 km!) fonalat jelent! Maga a horgolás-technika sem hétköznapi, hiszen a fonal vastagsága miatt – mely a szőnyeget rendkívül puhává teszi – az ujjaimmal horgoltam meg (finger crochet, mint utóbb kiderült, ilyen is van 🙂 ). Ez a 140 cm átmérőjű és 1,5 cm vastag horgolt szőnyeg végül a nappalink dísze lett. Aki szereti a kihívásokat, kitartó és szívesen próbál ki újfajta horgolástechnikákat, kifejezetten élvezni fogja ennek a horgolt szőnyegnek az elkészítését! 😉

 

A cikkben felhasznált horgolási rövidítéseket ide kattintva találhatod meg.

 

Alapanyagok, eszközök a tengeri csiga alakú horgolt szőnyeghez:

  • élénk narancssárga fonal: 200 g
  • citromsárga fonal: 250 g
  • bordó fonal: 800 g
  • piros fonal: 900 g 
  • narancssárga fonal: 750 g
  • akinek nincs kedve körmöcskézni, kb. 12-13-as méretű horgolótűhöz vegyen fonalat
  • 12-13-as méretű horgolótű (vagy próbáld ki Te is az ujjal horgolást! 😉 )

 

A tengeri csiga alakú horgolt szőnyeg elkészítése

 

A tengeri csiga alakú horgolt szőnyeg mintája

 

Horgolt spirális szőnyeg: a körmöcskével készült gombolyagok

Először is elkészítjük a fonalat vagy megvesszük. Ha már ennyit körmöcskéztem, hadd mutassam be az első gigantikus gombolyagjaimat! 🙂

 

 

 

 

 

Horgolt spirális szőnyeg: a kezdő körök

Ezután már elég gyorsan megy a horgolás, ha ismered a szabadhorgolás alapjaihoz tartozó 3 színű spirál horgolásának titkát és a szabályos körlap horgolásának szabályait, melyeket megtalálod a linkekre kattintva. Fonal-spórolás céljából kicsit csaltam, és ahol szaporítani kellene (egy szembe két erp-t horgolni), ott két lsz-mel helyettesítettem a pálcákat, kivéve az első körben, ahol minden második erp-t lsz-mel helyettesítettem (4 szembe 8 erp lenne szabályszerűen), a második körtől pedig már (2 erp) szaporítás helyett 2 lsz-t horgoltam.

 

 

Ezzel egy kicsit lyukacsos lett a közepe, de ahogy alakul a szőnyeg, egyre jobban előjön a jellegzetes csavart minta, ami a lyuk-sorok csavarodásával együtt is díszít. 

Horgolt spirális szőnyeg: ujjal horgolva

Vastag tű hiányában kipróbáltam az ujjal horgolást, ami egyébként egyáltalán nem nehéz vagy bonyolult.

 

 

 

 

 

Horgolt spirális szőnyeg: a 3 színű spirál

Maga a szőnyeg bordó, piros és narancssárga fonalból készült. Addig horgoltam, míg elfogyott a narancssárga fonal. A másik két szín csíkja is itt fejeződik be. Az, hogy pontosan mennyi pálcát is jelent ez, a horgolás lazaságától függ. 

 

 

 

 

 

 

Horgolt spirális szőnyeg: a díszítő kúszószemek

Utolsó simításként, kihangsúlyozva a csigavonalat, belehorgoltam a piros és a bordó pálcák találkozásánál az élénk narancssárga csíkot egyszerű kúszószemekkel.

 

 

 

 

A tengeri csiga alakú horgolt szőnyeg szegélye

 

Horgolt spirális szőnyeg

Megj.: erre a szőnyegre vonatkozóan : szaporítás  = 2 lsz-ből álló ív (köznyelven lyuk); egység  = két szaporítás közötti pálcák

A szegélynél már nem lsz-mel helyettesítettem a szaporításokat, hanem egy szembe két pálca horgolásával szaporítottam tovább (a további szaporítást ne felejtsétek ki, különben pöndörödni fog a szőnyeg széle!).

 

 

Horgolt spirális szőnyeg: a díszítő kúszószemek

A jellegzetes csigaház alak kedvéért a bordó fonallal az utolsó szaporítás utáni első pálcáig, a piros fonallal pedig az utolsó előtti szaporítás utáni első pálcáig horgoltam meg a köröket (így alakul ki a lépcsőzetes forma) méghozzá úgy, hogy az új körben (az egyszerre befejezett 3 szín utáni körre gondolok) bordó fonallal az első 4 szaporításig kp-t, majd a köv. 5 szaporításig fp-t, végül még 5 egység erp-t horgoltam, majd piros fonallal ugyanígy az első 4 szaporításig kp-t, majd a köv. 5 szaporításig fp-t, végül még 4  (csak ez a különbség a bordóhoz képest) egység erp-t. Ha ez így elsőre érthetetlennek tűnik, nézzétek meg róla a képet!

Megj.: ne tévesszen meg senkit, ezen a képen a virító narancssárga kúszószemes díszítés kihúzódik a szőnyeg szélére is, de később meggondoltam magam és lebontottam, majd újrahorgoltam szépen a helyén, a bordó és piros csík találkozásánál.

 

Horgolt spirális szőnyeg: a szegély

Végül citromsárga fonallal PK-val (a fordított kispálca elkészítéséről bővebben itt olvashatsz) körülhorgoltam az egész szőnyeget úgy, hogy a lépcsőzetes részek oldalát is behorgoltam.

 

 

 

 

Hát azt nem mondhatnám, hogy hipp-hopp elkészült! 🙂 De ha nem körmöcskéztem volna hozzá a fonalat, pár óra alatt meg lett volna. Mindenesetre most boldogan üldögélünk rajta a kislányommal és a kiskutyámmal és örülök, hogy végre van egy új szőnyeg a nappalinkban, amit nagyon jól feldobnak ezek a vidám színek. Ha kérdésetek van, feltehetitek itt a cikk alján lévő Hozzászólások-ban vagy írjatok nyugodtan Face-oldalunkra! Boldog horgolást! 🙂

 

Horgolt spirális szőnyeg
Horgolt spirális szőnyeg: az egyik befejezés
Horgolt spirális szőnyeg: a másik befejezés (végső változat)

 

 

 

Related Post


Related Post



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!