Ugrás a tartalomhoz

Almás pite teljeskiőrlésű lisztből

Közzétéve itt: Gyermekeknek, Ősz, és Sütemények, torták, finomságok


Teljeskiőrlésű almás pite
Teljeskiőrlésű almás pite

Itt az ősz, itt az almaszezon! 🙂 Ebben a bejegyzésben egyik sógornőm illatos, csodásan finom almás pitéjét mutatom be egy kicsit másként: teljeskiőrlésű liszttel készítettem el. Egészségesebb, az íze mégis ugyanolyan, mint a finomliszttes társának.

 

 

 

Hozzávalók a teljeskiőrlésű almás pite elkészítéséhez:

  • 220 g teljeskiőrlésű liszt
  • 110 g vaj/margarin
  • 50 g cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 ek. tejföl
  • 3-4 dl tejből főzött vanília puding (ezt lehet édesítőszerrel is készíteni – én mindig így szoktam és bevált)
  • 1 csipet só, fahéjjal elkevert porcukor, 1 cs. vaníliás cukor
  • 2-4 db mosolygó alma 🙂

 

A teljeskiőrlésű almás pite elkészítése

 

Teljeskiőrlésű almás pite: összegyúrjuk a tésztát és hűtőben pihentetjük
Teljeskiőrlésű almás pite: összegyúrjuk a tésztát és hűtőben pihentetjük

Kimérjük a lisztet és elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzágyúrjuk a tojássárgáját, egy csipet sót, a cukrokat és ha túl száraz, töredező a tészta, 1-2 ek. tejföllel lazítjuk fel. Légmentesen csomagolva 30-60 percig pihentetjük hűtőben.

Az előírt 5 dl tej helyett 3-4 dl tejből vaníliapudingot főzünk. Nem baj, ha kihűl, mire felhasználjuk.

Előmelegítjük a sütőt 180C fokra.

 

 

Teljeskiőrlésű almás pite: körlappá nyújtjuk a tésztát
Teljeskiőrlésű almás pite: körlappá nyújtjuk a tésztát

Miután kivesszük a hűtőből átgyúrjuk és körlappá nyújtjuk. Kikent-kilisztezett piteformába helyezzük, a szélét rányomkodjuk, hogy szép hullámos legyen.

 

 

 

 

Teljeskiőrlésű almás pite: piteformába tesszük a tésztát és felszeleteljük az almát
Teljeskiőrlésű almás pite: piteformába tesszük a tésztát és felszeleteljük az almát

Rákenjük a vaníliapudingot a tésztára. Megmossuk az almákat, kimagozzuk és félbevágva felszeleteljük.

 

 

 

 

 

 

Teljeskiőrlésű almás pite: a pudingra ültetjük és megszórjuk fahéjjal az almaszeleteket
Teljeskiőrlésű almás pite: a pudingra ültetjük és megszórjuk fahéjjal az almaszeleteket

Körbe-körbe rakosgatjuk a pudingra, minden sort megszórunk fahéjas-porcukorral. 

 

 

 

 

 

 

Teljeskiőrlésű almás pite: megsütjük
Teljeskiőrlésű almás pite: megsütjük

Ezután kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Ahhoz, hogy szépen fel lehessen szeletelni, meg kell várni, míg kihűl. Porcukorral megszórva tálaljuk. 

 

 

 

 

Jó étvágyat hozzá!

A receptet köszönöm szépen Zsuzsa sógornőmnek! 🙂

Teljeskiőrlésű almás pite
Teljeskiőrlésű almás pite
Teljeskiőrlésű almás pite
Teljeskiőrlésű almás pite

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó bejegyzések



2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.