Ugrás a tartalomhoz

Szülinapi zsúr ötletek 6.: Csokitálka

Közzétéve itt: Gyermekeknek, Nyár, Sütemények, torták, finomságok, és Születésnap


Csokitálka házi fagyival
Sütinyalóka és csokitálka házi fagyival

Jázmin szülinapi zsúrja után maradt némi olvasztott csokim és díszítetlen sütinyalókám, ráadásul másnap vendégeket vártam, így gondoltam, itt a nagy lehetőség kipróbálni egy tuti jó ötletet, a csokitálka-készítést és a sütinyalóka díszítést is.

A bejegyzés végén található videón látható, milyen egyszerű a csokitálkák  elkészítése. Én is ezt hittem. A negyedik csokirobbanás után már nem voltam ebben olyan biztos és szinte félve tettem be a hűtőbe, várva az újabb csoki-támadást (pedig még langyos sem volt az olvasztott csoki, mikor belemerítettem a lufikat). Ezek a mai lufik nem valami jók: 80%-uk pár perc alatt, teljesen magától kidurran akkor is, ha nincs telefújva. Ezt Jázmin szülinapi zsúrján is tapasztaltam. A vízibomba-lufikkal is így jártam, csakhogy ezekben nem volt belül víz, viszont kívül olvadt csokival vontam be őket, ami beterített tetőtől-talpig a konyhámmal együtt… Végül hét tálkát tudtam készíteni 12 lufiból, festhetjük át a konyha fehér falát és moshatom ki a függönyöket. Ezzel nem akartam senkit sem elriasztani, lehet, hogy csak nekem volt balszerencsém. A lelkesedésemet nem törte le, szerintem érdemes kipróbálni (máskor is fogok csokitálkákat készíteni), mert ez az ehető desszertes tálka nagyon látványos és egyáltalán nem hétköznapi: az egyszerű fagyizós vagy jégkrémezős délutánokat is feldobja. A mi vendégeink teljesen el voltak ragadtatva a csokitálkában felszolgált házi cukormentes fagyitól. 

 

Alapanyagok, eszközök, hozzávalók a csokitálka elkészítéséhez:

  • olvasztott, majd lehűlt, de folyós csoki
  • vízibomba-lufi
  • sütőpapír

 

A csokitálka elkészítése

 

Megj.: nálam már az első felrobbant, így a legtöbb képen minden csupa csokis.

Csokitálka: az alapja
Csokitálka: az alapja

Felfújjuk a lufikat (Megj.: érdemes telefújni, mert ha nem elég feszes, amikor kidurrantjuk, a lassú leeresztés közben széttöri a csokitálkát) és egy tepsibe sütőpapírt teszünk.

Egy mély, a lufinál nem sokkal nagyobb kerületű tálban felolvasztjuk a csokit és hagyjuk kihűlni, de csak annyira, hogy folyós maradjon.

Megj.: nagyon oda kell figyelni, hogy melegítés közben kevergessük, mert ha megég, nem lesz szép sima a csokitálka.

Egy-egy kört cseppentünk a sütőpapírra, elég távolságra egymástól ahhoz, hogy elférjenek majd a csokitálkák. Ez lesz az aljuk. Fontos, hogy elég vastagok legyenek, különben alul kilyukadnak a lufi kidurrantásakor és később kifolyik belőlük a fagyi.

 

Csokitálka: belemártjuk a lufit
Csokitálka: belemártjuk a lufit

Belemerítjük a csokiba a lufit, lehetőleg úgy, hogy körben egyenes legyen a csokivonal és ráültetjük a sütőpapíron lévő csokialapra.

 

 

 

 

 

Csokitálka: hagyjuk kihűlni
Csokitálka: hagyjuk kihűlni

Miután minden csokival bevont lufi a sütőpapíron ül, hagyjuk megdermedni. (Megj.: Amikor készítettem, elég meleg volt, így rettentő lassan dermedt, ezért betettem a hűtőbe és nem robbant fel egy sem.)

 

 

 

 

Csokitálka: kidurrantjuk a lufit
Csokitálka: kidurrantjuk a lufit

Miután megdermedt a csoki, egy tűvel vagy hasonló hegyes tárggyal kirobbantjuk a lufikat…

 

 

 

 

Sütinyalóka babapiskótából
Sütinyalóka és csokitálka házi fagyival

… és ezzel elkészültek a csokitálkáink! Remélem, Nektek nagyobb szerencsétek lesz a lufikkal! Felhasználásig érdemes hűtőben tartani, nehogy meglágyuljon. Minden vendég elámul, ha ebben szolgálod fel a desszertet! A házi cukormentes fagyi is nagyon jól mutat benne 🙂 .

 

 

 

Segítségként itt egy rövid videós bemutató, mely egyben a forrás is:

 

 

Cukormentes fagyi csokitálkában
Cukormentes fagyi csokitálkában
Cukormentes fagyi csokitálkában
Cukormentes házi fagyi csokitálkában
Cukormentes fagyi csokitálkában
Cukormentes fagyi csokitálkában

 

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó bejegyzések



Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.