Ugrás a tartalomhoz

Házi Raffaello-golyók

Közzétéve itt: Húsvét, Sütemények, torták, finomságok, és Tavasz


Házi Raffaello-golyó
Házi Raffaello-golyó

Annak idején, amikor hazánkba is megérkezett a Raffaello, a környékbeli ügyes kezű háziasszonyok egyből elkezdték kikísérletezgetni a házi készítésű változatát. Ez oly’ annyira jól sikerült nekik, hogy évtizedekig a húsvét hétfő egyik megszokott locsoló-kínálgató falatkája lett. Nálunk gyermekkorom óta minden húsvét alkalmával az ünnepi finomságok között szerepel. Remélem, Ti is kipróbáljátok ezt a receptet! Aki szereti a kókuszt, biztos nem fog csalódni!

A recept további előnye, hogy mivel nem tartalmaz búzalisztet, gluténmentesnek tekinthető. Nem kell sütni és (kis)gyermekünkkel együtt is elkészíthetjük.

 

 

Hozzávalók a házi Raffaello-golyókhoz:

(a golyók méretétől függően kb. 40 db-hoz)

 

  • Házi Raffaello-golyó: előkészületek a golyóformázáshoz
    Házi Raffaello-golyó: előkészületek a golyók formázáshoz
    200 g kókuszreszelék (szerintem + 100 g kellhet még)
  • 250 g margarin
  • 300 g cukor
  • 200 g tejpor
  • 1 cs. tejszínhabpor (ehhez 1,5 dl tej szükséges)
  • 1 cs. zselatin vagy 2 cs. főzés nélküli, gyors zselatinpor
  • 150 ml víz
  • egész mogyoró vagy mandula a golyók belsejébe

 

 

A házi Raffaello-golyók elkészítése

 

Házi Raffaello-golyó: a mogyoró megpirítása
Házi Raffaello-golyó: a mogyoró megpirítása

Az egész mogyorót/mandulát érdemes megpirítani, így finomabb, ropogósabb lesz.

 

 

 

 

 

Házi Raffaello-golyó: cukorszirup készítése
Házi Raffaello-golyó: cukorszirup készítése

Cukorszirupot készítünk: egy fazékban felfőzzük a vízben elkevert cukrot. Amennyiben hagyományos zselatint használunk, kevés cukorral elkeverve a cukorsziruphoz öntjük és addig forraljuk, amennyi időt a zselatin csomagolása javasol. 

 

 

 

 

Házi Raffaello-golyó: tejszínhab készítése
Házi Raffaello-golyó: tejszínhab készítése

Ezután levesszük a tűzről, és hagyjuk langyos hőmérsékletűre hűlni. Eközben elkészítjük a tejszínhabot: az enyémhez 150 ml tejben kellett 3 percig kézi mixerrel felveretni a tejszínhabport.

 

 

 

 

 

Házi Raffaello-golyó: a krém elkészítése
Házi Raffaello-golyó: a krém elkészítése

Ha langyosra hűlt a zselatinos cukorszirup, hozzákeverjük a tejport, a margarint, 100 g kókuszreszeléket és a tejszínhabot. Részemről robotgépben kevertettem el, és mivel gyors, főzésmentes zselatinport használtam, a következő sorrendet követtem: a langyosra hűlt cukorszirupban elkevertem a margarint úgy, hogy egészen felolvadjon, ekkor kevertem hozzá a zselatinport, majd a többi hozzávalót.

 

 

 

Házi Raffaello-golyó: a krém kóstolgatása :-)
Házi Raffaello-golyó: a krém kóstolgatása 🙂

Jázmin ekkor jelentkezett először, hogy segítene nekem… kinyalogatni a tálakat! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Házi Raffaello-golyó: a krém lehűtése
Házi Raffaello-golyó: a krém lehűtése

Ezután 1 órára a hűtőbe tesszük hűlni és dermedni.

 

 

 

 

 

 

 

Házi Raffaello-golyó: golyóformázás
Házi Raffaello-golyó: golyóformázás

Miután kivesszük a hűtőből, golyókat formálunk belőlük. Ebben a stádiumban jöhetnek segítségünkre az apró kezecskék.

Megj.: nem baj, ha egy kissé lágy a krém állaga, mert ahogy beleforgatjuk a kókuszreszelékbe és egy kicsit állni hagyjuk a levegőn, később hűtőben tároljuk, elég jól megszilárdul. Viszont ha úgy érezzük, hogy túlságosan ragad, adhatunk még hozzá kókuszreszeléket. (Az enyémhez kb. 50 g kellett még)

 

 

Házi Raffaello-golyó: a mogyoró beültetése a golyókba
Házi Raffaello-golyó: a mogyoró beültetése a golyókba

A golyók közepébe pirított, egész mandulát vagy mogyorót teszünk,…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Házi Raffaello-golyó: újabb kóstolgatás a "biztonság kedvéért" :-)
Házi Raffaello-golyó: újabb kóstolgatás a “biztonság kedvéért” 🙂

… majd a maradék kókuszreszelékben megforgatjuk és tálcára tesszük őket. Ha van otthon bonbon-kapszlink, még csinosabban mutatnak majd.

Ezután kínálásig letakarva, hogy ne száradjanak ki, hűtőben tároljuk. 

 

 

 

 

 

 

 

A receptért köszönet az Édesanyámnak!

Jó étvágyat hozzá!

Házi Raffaello-golyó
Házi Raffaello-golyó


Kapcsolódó bejegyzések



Legyél az első, aki hozzászól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.